В Італії археологи знайшли унікальну давньоримську виноробню - PostEat

пошук

В Італії археологи знайшли унікальну давньоримську виноробню
18-04-2023 0 542


В Італії археологи випадково виявили руїни виноробні, коли досліджували давньоримську віллу Квінтіліїв на стародавній Аппієвій дорозі. У виноробні знаходилися не лише пристосування для виготовлення напоїв, а й фонтани, з яких било молоде вино. Про це повідомляє The Guardian.

Вілла Квінтіліїв вважається однією з найбільш вражаючих пам’яток давньоримської архітектури. Вона займала площу близько 24 гектарів, через що багато дослідників називають її містом у мініатюрі. На території вілли розташовувався власний театр, арена для перегонів на колісницях та комплекс лазень.

Дослідники з міністерства культури Італії виявили виноробню, коли шукали ранні будівлі вілли. Вони встановили, що комплекс звели над залишками арени для колісниць, яка була побудована за наказом імператора Коммода.

Виноробню змогли датувати завдяки напису на чані для збирання вина. На поверхні артефакту було вибито ім’я Гордіан. Вчені дійшли висновку, що, найімовірніше, це мається на увазі імператор Гордіан III. Виноробню могли збудувати за його наказом у 238-244 роках нашої ери.

Дослідження показали, що підлога виноробні облицьована червоним мармуром. Це не надто практичний матеріал, оскільки при намоканні він стає дуже слизьким.

«Той, хто це побудував, надавав перевагу екстравагантному характеру виноробні, а не практичним міркуванням», – зазначили археологи.

Також було знайдено два механічні преси для винограду діаметром близько двох метрів. У них готували виноградне сусло, яке потім надходило до трьох фонтанів. Вони розташовувалися в напівкруглих нішах, вмонтованих у стіну внутрішнього дворика.

З фонтанів сусло стікало у величезні керамічні глеки, де відбувалося бродіння. З трьох сторін цієї ділянки розташовувалися криті обідні зали, де, на думку істориків, часто міг бувати сам імператор.

Фото: The Guardian

Читайте також:

У Великій Британії створили Actimel за мотивами гри Fortnite

Благодійний вебінар «Тренди у ресторанному бізнесі: помітити, перевірити та використати»

Артем Брайченко розповів про перший книжковий проєкт

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi