Панетоне (Panettone) — традиційний італійський солодкий різдвяний хліб родом з Мілана. Його зазвичай готують на Різдво та Новий рік у Західній, Південній, Південно-Східній Європі, Латинській Америці, Австралії, США та Канаді, також набуває великої популярности в Україні.

Гастро-факти про панетоне:
- У традиційному міланському панетоне використовується лише «lievito madre» (закваска), а не дріжджі, саме вона надає панетоне складнішого, трохи гострого смаку, а також вологого та пухкого м’якішу, і довшого терміну зберігання.
- Люди в усьому світі насолоджувалися солодким хлібом, приготованим із дріжджового тіста та медом, починаючи з 1-го століття, але кажуть, що «сучасний» панетоне виник у Мілані у 15-му столітті.
- На підготовку, відпочинок, формування, випікання та охолодження потрібно загалом 3 дні.
- Панетоне охолоджується, остигає догори дном. Тісто дуже насичене, при цьому дуже повітряне, як тільки охолоне, згортається та здувається. З цієї причини панетоне наколюють на спеціальну решітку відразу після виходу з духовки та відразу ж підвішують догори дном на 8 годин, щоб охолонути та відпочити.
- Правильний панетоне може зберігатись близько 2 місяців.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi