Ресторани української кухні Києва для Святвечора: традиції святкування від експертки - PostEat

пошук

Ресторани української кухні Києва для Святвечора: традиції святкування від експертки
22-12-2023 0 2455


Починаючи від нинішнього року Православна Церква України разом з більшістю Помісних Церков відзначає великі свята за новоюліанським календарем — отже і Різдво Христове ми відзначаємо 25 грудня. В переддень цього великого свята відзначається Святвечір, яким закінчується різдвяний піст. Традиційно родина збирається сімейним колом за святковим столом, на якому стоять 12 пісних страв.

На запит редакції PostEat, кандидатка історичних наук, наукова блогерка, письменниця нон-фікшн Стефанія Демчук звернулась до теми різдвяних страв, включаючи ті, які є частиною європейського застілля, і порівняла їх із нашим звичним меню.

«В українській традиційній культурі застілля на Святвечір складається 12, що пояснюють як кількістю апостолів, так і кількістю місяців року. Враховуючи зв’язок християнського Різдва з язичницькими попередниками – Йолем чи Днем непереможного сонця – такий подвійний символізм нікого не здивує.

Хоча перелік страв диктується місцевістю, «завсідниками» Різдва є узвар, кутя, борщ (з вушками), гриби, вареники з капустою, оселедець – усі давно знайомі нам пісні «хіти», що демонструють нам поєднання ритуальних для будь-якої землеробської культури страв із зерна (як кутя) з наявними на грудень соліннями. Піст 24 грудня – це те, що пов’язує нас з іншими країнами Європи, де в центрі столу була риба. Так, у Чехії це карп, який подають з картопляним салатом.

Інша спільна риса українського та європейського Святвечору – одне місце за святковим столом має залишатися вільним. Воно призначене або для духу померлого члена родини, або подорожнього, який неочікувано може постукати у двері», — розповіла у коментарі редакції PostEat дослідниця.

А які ресторани української кухні Києва стануть гарним місцем для вашої родинної вечері на Святвечір, читайте в нашій добірці.

Колиба Хаус | сайт | Instagram

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Де: вул. Лісозахисна, 6

Бюджет: ₴₴

Страви: деруни зі сметаною – 125 грн, оселедець з печеною картоплею – 134 грн, лангаш з бринзою та зеленню – 145 грн, карпатський банош – 99 грн, салатка миколаївська з запеченими овочами та кунжутом – 165 грн, закарпатська форель – 210 грн/100 г, щуча котлета – 260 грн, вареники смажені з картоплею та грибами – 99 грн, овочі гриль – 198 грн.

Деталі: В ресторані «Колиба Хаус» ви знайдете справжню українську історію, вирушивши у кулінарну подорож  гуцульської гостинності. В 20 хвилинах від центру столиці на вас чекає затишне місце не лише для проведення часу у родинному колі на Святвечір, але й для весілля чи дня народження. Адже при закладі працює готель та котеджі з сауною, тож ви зможете влаштувати справжній сімейний вікенд. Кожне свято буде наповнено неперевершеною атмосферою! На ваш вибір заклад пропонує  два павільйони (до 50 чоловік) та два банкетних зали (на 120 та на 40 чоловік), якщо ви захочете зустріти тут свято в родинному колі чи корпоратив. Також заклад пропонує такий варіант ночівлі, як готель, його місткість – 50 чоловік, тож ви можете планувати свій вікенд саме в «Колиба Хаус».

На вас чекає справжня казка у поєднанні з неймовірним різноманіттям страв та смаків. Тут вас зустрінуть і найсоковитіша котлета по-київськи, і традиційний закарпатський бограч, і вишукані страви з червоної риби. Ви відкриєте смак українських страв зовсім по-новому — завітайте зі всією родиною й пориньте у світ засніжених гір прямо в Києві. Магія Карпат в «КолибаХаус» готова зустріти вас з 11:00 до 23:00 щодня без вихідних. При замовленні банкетного меню діє 20% знижка та можливість завітати зі своїм алкоголем. Деталі за телефоном +380671896211.

КАНАПА ресторан.салон

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Де: Андріївський узвіз, 19

Бюджет: ₴₴. 

Страви: вінегрет з білими грибами – 189 грн, пісний салат з запечених корнеплодів з обліпиховим соусом – 189 грн, грибний відвар з білими грибами та гречаними галушками – 249 грн, ліниві голубці з кольрабі та каштанами – 289 грн, смажена кучерява капуста з соусом бограч та релішем з солоних зелених томатів – 219 грн, пісні терчаники із смаженими грибами та пісною сметаною – 289 грн, пісні вареники з картоплею та капустою з пісною сметаною – 198 грн.

Деталі: ресторан-салон нової української кухні, страви з локальних продуктів, українські ігристі вина в меню, кав’яр бар, лавка гастрономічних сувенірів, доставка, take away.

«КАНАПА» на Андріївському узвозі — один з перших закладів сучасної української кухні в столиці, який відкрив в 2013 році ресторатор Дмитро Борисов. Інтер’єр доповнюють експозиції художників, а страви подають в сучасному авторському посуді. В меню ресторану ви знайдете автентичні українські страви, для яких обирають локальні продукти. Для святкової пісної вечері в колі родини вам легко вдасться обрати з меню 12 пісних страв, серед яких можуть бути пісні терчаники із смаженими грибами та пісною сметаною, грибний відвар з білими грибами та гречаними галушками, пісний салат з запечених корнеплодів з обліпиховим соусом та смажена кучерява капуста з соусом бограч та релішем з солоних зелених томатів.

Глек ресторан сучасної київської кухні

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Де: вул. Велика Житомирська, 6

Бюджет: ₴₴.

Страви: різні хліби зі змащанками – 150 грн, хумус зі смородиною – 220 грн, київброд з форшмаком – 200 грн, цвітна капуста з кремом баклажану – 280 грн, вареники з капустою та картоплею – 260 грн, вершкова паста з грибами – 320 грн, вареники з вишневого тіста з маково-сирною начинкою – 230 грн.

Деталі: ресторан сучасної київської кухні, знаходиться в центрі міста, дизайнерський інтер’єр, кілька зал, сезонні локальні продукти, сніданки з 09:30 до 12:00 еногастрономічні вечори, класичні та авторські коктейлі, натуральні сидри, українські та європейські вина, резерв столів.

Ресторан сучасної київської кухні «Глек» знаходиться в історичному центрі столиці. Заклад дотримується принципів міжнародної філософії Slow Food, яка підкреслює необхідність збереження національних і регіональних кухонь та підтримки локальної продукції. В «Глеку» страви готують саме з продуктів, вирощених на або фермерських господарствах або виготовлених у невеликих місцевих виробників, які знаходяться поруч із містом. Ви можете зібратись усією родиною і забронювати для своєї вечері одну із затишних зал ресторану, які розраховані на 30 гостей, 20 гостей або 15 персон.

Prynada Ukrainian cafe

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Де: проспект Володимира Івасюка, 24

Бюджет: ₴₴.

Страви: оселедець з картоплею – 185 грн, асорті карпатських маринованих грибів – 355 грн, салат з теплими овочами та гірчично-трюфельним соусом – 225 грн, фірмові деруни з грибним соусом та пармезаном – 215 грн, вареники з капустою та грибами – 155 грн.

Деталі: ресторан актуальної української кухні, знаходиться на Оболоні, належить до мережі столичних ресторанів Fiji Group Restaurants, стильний інтер’єр, кілька зал, підходить для банкетів, фірмові коктейлі, спеціальні та сезонні пропозиції, фірмові напівфабрикати, резерв столів, доставка.

Ресторан сучасної української кухні Prynada Ukrainian Cafe — ідеальне місце для сімейного відпочинку. Традиційні страви вишукані у своїй презентації, якими батьки можуть насолоджуватися, поки їхні діти зайняті в дитячій кімнаті. В Prynada Ukrainian Cafe готують страви, актуальні для сучасного українця, адаптовані під його смак і спосіб життя. Меню ресторану Prynada Ukrainian Cafe включає найкращі страви європейської та сучасної української кухні в елегантній подачі. У меню зібрані страви актуальної української кухні, а також популярні світові страви, адаптовані на український лад. Інтелігентність, доброзичливість і щира турбота про гостей — три головні якості всіх співробітників Prynada Ukrainian Cafe.

ХУТОРЕЦЬ на Дніпрі

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Де: вул. Набережно-Хрещатицька, 10а

Бюджет: ₴₴₴.

Страви: баклажанна ікра з житніми пластівцями – 296 грн, оселедець власного посолу з картоплею – 285 грн, товмач з білої квасолі з карпачо з ріпи та моченим горіхом – 235 грн, вареники з капустою та цибулею-порей – 255 грн, деруни з закарпатськими білими грибами – 425 грн, картопля з шавлією – 235 грн.

Деталі: ресторан української кухні, заклад сім’ї ресторанів La Famiglia, розташований на правому березі Києва на воді, страви на мангалі, сезонне меню, майстер-класи для дорослих і дітей, страви від шеф-кухаря.

Ресторан «ХУТОРЕЦЬ на Дніпрі» радує киян та гостей столиці смачними стравами української кухні та затишною домашньою атмосферою вже більше 20 років. В меню ресторану зібрані найсмачніші страви з усіх регіонів України. В ресторані є кілька зал, ви можете обрати окрему для вашої родинної вечері: зала «Степова» розрахована на 10 гостей, уособлює центральну та східну Україну. Невеличкі зали «Гетьманська» та «Панська» (по 7 гостей) відрізняються стриманим оздобленням. Філософія ресторану — тепло та сімейний затишок, тому щовихідних тут відбуваються творчі та кулінарні майстер-класи для малечі, їх різноманітно розважають та частують солодкими подарунками. 

Чакри

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Де: вул. Ярославів Вал, 23-А

Бюджет: ₴₴

Страви: ікра з запечених баклажанів – 265 грн, оселедець домашнього посолу з бейбі картоплею – 230 грн, крафтові різносоли – 410 грн, мариновані лісові гриби – 365 грн, овочевий салат з м’яким сиром, зеленню та насінням – 285 грн, вареники з картоплею, боровиками і шиіїтаке та грибним соусом – 245 грн, деруни з грибним соусом та сметаною – 265 грн.

Деталі: Українська сучасна ресторація «Чакри» — новий концепт про знайому та зрозумілу нам всім з дитинства, смачну українську кухню. В Чакрах використовують сучасні техніки в приготуванні страв та максимально залучають локальні фермерські продукти. В меню ви знайдете цікаві позиції для святкової родинної вечері: крафтові різносоли, оселедець домашнього посолу з бейбі картоплею, вареники з картоплею, боровиками і шиіїтаке та грибним соусом та деруни з грибним соусом та сметаною.

Головна фото: Libby Penner on Unsplash

Фото: Facebook «Колиба Хаус», «КАНАПА», «Глек», Prynada Ukrainian cafe, «ХУТОРЕЦЬ на Дніпрі», «Чакри».

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi