Радивилівські голубці з млинцями поповнили перелік елементів нематеріальної спадщини - PostEat

пошук

Радивилівські голубці з млинцями поповнили перелік елементів нематеріальної спадщини
26-12-2023 0 486


Радивилівські голубці з млинцями внесли у перелік елементів нематеріальної спадщини України. Про це у Facebook повідомляє Рівненська обласна державна адміністрація.

Страва також називається «Рулетики по-радивилівськи».

«Наприкінці року ми маємо ще один здобуток у проєкті «Рівненщина на смак». Тож кіровоградські «Голубці» доповнено традиційною стравою з Рівненщини — «Голубці з млинцями». Ми не тільки бережемо свої традиції, а й разом з іншими областями формуємо неповторну гастрономічну спадщину України. Дякуємо Міністерству та нинішньому його очільнику — Ростиславу Карандєєву за підтримку», — зазначила начальниця Управління культури і туризму ОДА Любов Романюк.

Страва є неодмінним атрибутом місцевої кухні, складником обрядовості, а господині, які вміють її приготувати, користуються особливою повагою. Голубці готують як у будній день, так і для святкового столу: на весілля, хрестини, для поминального обіду, під час родинних і релігійних свят. 

Рецепт належить жінці, яка у молоді роки була у наймах у заможних людей, що проживали в селі Перенятин (раніше – торгове містечко Перенятин), і принесла його у свою родину. В той час голубці з млинцями готувалися тільки на великі свята: Великдень, Різдво, Храмове свято, дні народження. 

«Для фаршу беруть свинину або м’ясо курки чи індика. Млинці готують як на молоці і яйцях, так і на воді. Також їх печуть із гречаного борошна, не солодкі, а присолені. Зараз в тісто додають сік буряка і мелену зелень, що надає їм особливого забарвлення. Качан капусти вибирають із зеленим тонким листям без товстих прожилок. Листя пропарюють і ділять навпіл. У фарш додають цибулю і моркву, сіль, перець і лавровий лист. Далі на листок кладуть млинець, на нього – фарш і щільно закручують рулетиком. На дно глиняного посуду чи чавунця шарами викладають картопляні кружальця, листя капусти, змащуючи їх свинячим жиром. Заливають підсоленою водою. Колись готували голубці в печі, зараз запікають у духовці, тушкують на сковороді чи в каструлі. Подавали їх до столу із сметаною і зеленню або смаженими шкварками. Зараз кожна господиня робить голубці по-своєму, додаючи томатний, вершковий, грибний, пряний чи сирний соус. Однак томатно-сметанний соус є найпопулярнішим. Такі голубці смачні та соковиті», – розповідають у Рівненській обласній державній адміністрації.

Рецепт радивилівських господинь передається із покоління у покоління та є однією з туристичних принад на гастрономічній мапі Рівненщини. Жителі громади не тільки зберегли, а й популяризують самобутню, смачну та оригінальну страву.

Photo credit: Facebook Рівненська обласна державна адміністрація

Читайте також:

Costco продає рідкісне вино за, справді, «вигідну» ціну

Міша Кацурін та Антон Птушкін випустили великий гід їжею Карпат

Poster запускає сервіс для онлайн-чайових

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi