Популярні сорти винограду: міжнародний день сорту Сіра (Шираз) та що його цінують - PostEat

пошук

Популярні сорти винограду: міжнародний день сорту Сіра (Шираз) та що його цінують
22-02-2024 0 903


У світі вина не так уже й багато сортів винограду мають свої свята. Однак Сіра (він же Шираз) удостоївся такої честі і щороку 16 лютого винолюби всього світу відзначать Міжнародний день Syrah (Shiraz). Це гарна нагода відкрити різноманітний стиль питомо французького сорту.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

 Про назву

Syrah – це французька назва, в якій одразу криється підказка: вина з Syrah будуть зроблені у стилістиці Старого Світу. Назву Shiraz використовують виноробні країни Нового Світу, що також дає уявлення про аромат і смак вин.

Стилістика

Старосвітські вина з сорту Сіра, як правило, середньотілі з ароматами свіжих чорних фруктів, чорного перцю, трав’янистими нотами, з кислотністю від середньої до високої. У келиху очікуйте знайти свіжу м’яту, стиглу сливу та тонкі димні ноти. Однак регіон має велике значення. Сіра з французької Північної Рони буде більш елегантна, сувора порівняно з винами півдня Рони, які матимуть інтенсивніший яскравий профіль.

Новосвітські повнотілі, міцніші, з фруктовим профілем і нотами лакриці. Вони збагатять ваші рецептори тонами мускатного горіха, анісу, гвоздики, какао, відтінками шкіри та тютюну.

Стиль залежить і від способів виробництва та витримки. Сорт любить діжку, а також чудово розвивається у пляшці, надаючи з часом винам смаки сушених фруктів, ноти шкіри, мʼяса та землисті відтінки.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Основні регіони виробництва

Сіра вважає своїм домом Долину Рони у Франції, яка зробила цей сорт відомим на весь світ. Однак він процвітає на виноградниках багатьох виноробних регіонів, найбільше в Австралії.

Найкращі вина з сорту Сіра виготовляють у Північній Роні у Côte Rôtie AOP. Апеласьйон розташований у найпівнічнішій її частині, виноградники ростуть на крутих кам’янистих схилах, що сприяє появі потужних вин з багаторічним потенціалом. Родзинкою цього регіону є змішування Syrah з білим сортом Viognier, що надає винам цікавих квіткових мотивів.

Ще один унікальний апеласьйон для Syrah це Hermitage AOP та більший Crozes-Hermitage AOP.

На півдні Франції Syrah блендують з іншими місцевими сортами, зокрема, Гренашем, Мурведром, Каріньяном. Тут власне розташований знаменитий Châteauneuf-du-Pape AOP, який виготовляє потужні насичені складні вина, з високим вмістом алкоголю. Сіра додає брендам ноти спецій, таніни, пікантні тони.

Shiraz є найпопулярнішим сортом в Австралії. Після Франції саме тут зосереджені найбільші його посадки. Одні з найстаріших виноградників розкинулись у долині Баросса на півдні Австралії. Ці вина демонструють повноту, високі зрілі таніни, палітру смаків чорних ягід (ожина, чорниця, вишня, смородина), прянощів, перцю Халапеньо, шоколаду, з тривалим посмаком.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Shiraz із долини Хантер у Новому Південному Уельсі абсолютно інший – середньотілий, з середніми танінами, тонами свіжих чорних фруктів. Однак любить пляшкову витримку, і це надає винам складні землисті аромати та ноти мʼяса та шкіри.

У Каліфорнії  Shiraz виходить повнотілим, зі смаками чорних ягід і фруктів (слива, чорна вишня, смородина), з пряними нотами анісу, чорного перцю та шкіри. Однак є й більш елегантний стиль, з трав’янистими та перцевими акцентами.

Попри те, що Сіра і Шираз є одними з найважливіших сортів у Франції та Австралії, посадки збільшуються у багатьох інших країнах, зокрема, Іспанії, Чилі, Аргентині, Новій Зеландії, ПАР, Сербії, Боснії і Герцеговині, Бразилії.

Сіра (Шираз) і їжа

Залежно від стилю вина з сорту Сіра (Шираз) поєднуються з різноманітною кухнею. Яскраві фруктові південні чудово пасуватимуть до стейка, барбекю, доповнених кисло-солодкими соусами, витриманих сирів. Французький стиль ідеально підкреслить прованська на південнофранцузька кухня, з додаванням ароматних трав, мʼясні та овочеві запіканки, страви з квасолі та чечевиці.

 

 

 

 

 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi