пошук
Оксана Чернова
Автор
пошук
Оксана Чернова
Автор
«Свіжі сири» — це ті, що щойно виготовлені чи ті, що не підлягають дозріванню? Що означає це словосполучення мовою сирних професіоналів та чому їх варто додати у свій раціон розповідає Оксана Чернова — амбасадорка української сирної культури, експертка ProCheese, засновниця ProCheese Academy, суддя міжнародного сирного конкурсу World Cheese Awards.
Категорія свіжих сирів містить сири, які не підлягають витримці. Після виготовлення вони одразу готові до споживання. Це, наприклад, Моцарела, Бурата, Рикота, крем-сири, Маскарпоне тощо.
Свіжі сири мають відносно короткий термін зберігання, тому власне, їх необхідно споживати якомога швидше. Але й не думаю, що ті ж Моцарела чи Бурата можуть у когось затриматися надовго.
Сири без витримки можуть різнитися візуально і за способом виробництва. Наприклад, відома Моцарела може зберігатися як у розсолі, так і без нього та призначена для різного використання. Та, що зберігається у розсолі, найчастіше вживається як самостійний продукт, або в салатах. А моцарела без розсолу призначена для приготування страв: її додають у піцу чи пироги.
Але виготовлення обох видів моцарели є ідентичним — шляхом витягування сирного тіста (такі сири ще називають «по типу паста Філата»). Сирне тісто спершу поміщають у гарячу воду та починають витягувати, формуючи кульки, а потім поміщають у ванну з прохолодною водою.
Інші сири свіжої категорії такі як, наприклад, Рикота, виготовляють з сироватки, яка залишилась після виготовлення моцарели чи іншого сиру, а Маскарпоне — з вершків із високою жирністю. Зберігають такі сири в закритій окремій тарі.
З чим смакувати свіжі сири, щоб отримати максимальне задоволення?
Взагалі до будь яких свіжих сирів і навіть до нашого кисломолочного свіжого сиру буде пасувати свіжа зелень: листя салату, петрушка, кинза, або кріп. Звісно, якщо хочете подати неординарне смакове поєднання, можливо додати їстівні квіти, або мелені горіхи чи варіації перців. До того ж, із солоних поєднань не залишить нікого байдужим оливкова паста або ж просто оливки. Також завжди виграшним варіантом буде свіжі фрукти та ягоди, різноманітні джеми.
Моцарелу традиційно використовують для салату Капрезе або для піци. Проте раджу спробувати поєднати її з овочами гриль. Якщо говорити про свіжі козячі сири, то до них найкраще обирати смородинове варення чи знову ж таки свіжі ягоди. Маскарпоне, звичайно, насолоджуються у складі улюбленого Тирамісу або інших десертів.
Рикоту досить часто використовують у виготовлені різних запіканок, пирогів, і, звісно ж, равіолі. Це класична італійська страва, яка визначається своєю простотою в приготуванні та неперевершеним смаком. Чудовий варіант для особливого обіду або вечері, яка залишить приємні спогади та задоволення від їжі.
Запропоновані сири не лише ідеально вписуються у рецепти випічки з травами та овочами, але й стають смачним доповненням до кави, чаю та легкого фруктового вина. Сміливо додавайте свіжі сири до свого раціону та насолоджуйтеся їхнім вишуканим смаком разом з різноманітними стравами та напоями!
Текст та фото надані авторкою.
Редакція сайту не несе відповідальності за зміст партнерського матеріалу.
Думка редакції може відрізнятися від думки партнера.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi