Спеції, олії, бальзаміки: експедиція home-інфлюенсерки Юлії Лункової європейськими виробництвами - PostEat

пошук

Спеції, олії, бальзаміки: експедиція home-інфлюенсерки Юлії Лункової європейськими виробництвами
22-10-2025 0 518

Українська home-інфлюенсерка Юлія Лункова здійснила гастроекспедицію до Франції, Італії та Іспанії, де відвідала провідні локальні виробництва спецій, оливкових олій і бальзамічних оцтів.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Подорож відбулася в межах авторського проєкту «Гастро гардероб», який об’єднує добірку європейських продуктів і власні рецепти для домашнього використання. 

Першою локацією стала галерея Terre Exotique у містечку Рошкорбон. Один із найвідоміших світових брендів спецій. Нині розвитком галереї опікується Габріель, донька засновників компанії, які створили Terre Exotique понад 27 років тому.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

“Ми почали гастротур з Terre Exotique, бо їх підхід до справи вражає. Філософія Terre Exotique у тому, що він об’єднує кулінарні та ботанічні традиції різних культур: від диких стручків і ягід до шафрану та флор-де-сіль. Засновники роками досліджують прянощі та спеції та збирають найякісніші скарби з усіх куточків світу”, — розказала Юля.

В Італії відвідали оливкове господарство Frantoio Sant’Agata у Лігурії. Від 1827 року, вже протягом семи поколінь, сім’я Мела виробляє олії з оливок сорту Таджеска. Плоди збирають вручну лише тоді, коли вони досягають повної стиглості, після чого роблять масло методом холодного віджиму, щоб зберегти природний аромат і всі цінні властивості оливки. 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Прим. ред. Метод холодного віджиму (або cold press, first cold extraction) — традиційний і найякісніший спосіб отримання оливкової олії без нагрівання і хімічної обробки. Свіжі оливки після збору (в ідеалі протягом 12 або 24 годин) очищують і одразу подрібнюють на пасту (разом із кісточками). Пасту перемішують при температурі не вище 27°C. Це ключовий момент, щоб не зруйнувати природні ферменти, ароматичні сполуки, антиоксиданти. Відділення олії від твердих частин і води відбувається за допомогою пресування. Так отримують extra virgin olive oil. Така олія має найвищу якість з максимально насиченим смаком і ароматом, без втрати корисних речовин. Тобто “холодний віджим” тільки технологічний термін, а й маркер якості продукту.

Ось, що про Frantoio Sant’Agata розказала Юлія: 

“Наступною зупинкою була Лігурія та сімейне виробництво родини Мела — Frantoio Sant’Agata. Це моя давня мрія, бо Frantoio Sant’Agata — це найсмачніша оливкова олія, яку я коли-небудь куштувала”.

Третьою зупинкою стала сімейна мануфактура Acetaia Leonardi у Модені. Вона вже понад 130 років зберігає традиції створення бальзамічного оцту. Унікальність виробництва у повному замкненому циклі: від вирощування винограду до дозрівання і розливу бальзаміку в пляшки.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Юлія розказала про свої враження ось що:

“У Leonardi я вперше спробувала бальзаміки, які витримуються у маленьких дубових бочках. Кожна партія трохи відрізняється за смаком, адже це справжнє ремесло: сімейна команда контролює весь процес вручну. Тут ти відчуваєш не просто оцет, а історію та характер кожної краплі”.

Фінальною точкою експедиції стали плантації перців у Пласенсії (Іспанія) та майстерня копченої паприки La Chinata. Понад 50 років компанія вдосконалює традиційне копчення паприки на дубовому димі. Завдяки цій особливій технології Finca La Barca, суббренд виробництва, створює лінію гурме-продуктів, від димної оливкової олії до соусів і джемів, у яких відчутно характер та багатство смаку регіону Естремадури.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

За словами Юлії Лункової, поїздка стала «унікальним досвідом розуміння смаку, кислотності та аромату продуктів». Юлія планує представити результати експедиції у розширеному форматі «Гастро гардероб pro» з дегустаціями рідкісних європейських інгредієнтів.

Фото: Юлія Лункова

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi