Фіналісти World Class Ukraine 2020: Сергій Ганзуля, Денис Страшук, Сергій Захватов - PostEat

пошук

Фіналісти World Class Ukraine 2020: Сергій Ганзуля, Денис Страшук, Сергій Захватов
08-05-2020 0 424


1 квітня 2020 визначили ТОП-17 фіналістів першого етапу змагання міжнародного конкурсу барменів World Class Ukraine 2020. Завданням першого етапу було створення коктейлю на основі джину Tanqueray No.Ten (на вибір G&T Citrus Heart або The Botanical Journey), в якому необхідно було максимально оригінально та вдало розкрити цитрусові або ботанікальні ноти джину.

Редакція PostEat поспілкувалася з переможцями першого етапу змагання World Class Ukraine 2020 і сьогодні ділиться враженнями від участі в конкурсі та авторськими коктейлями барменів Сергія Ганзулі, Дениса Страшука та Сергія Захватова.

Денис Страшук — бармен Hendrick‘s bar (Київ)

Конкурсний коктейль: Soul Mates

Денис Страшук присвятив свій конкурсний коктейль простоті як необхідній умові чогось нового і красивого. Бармен вирішив не ускладнювати приготування свого напою, а зробити акцент на взаємодії простих смаків, які посилять потенціал класичного коктейлю. «Інгредієнти, які я вибрав, стали чудовою компанією для елегантних рослинних елементів, характерних для Tanqueray No.Ten. Я зробив кордіал з медом акації, лимонною травою та сичуанським перцем. Мед акації з його ніжним квітковим смаком і ароматом став гарним доповненням квіткових нот Tanqueray No.Ten. Перець сичуанський, також відомий як китайський коріандр, не гострий, але кислий, з цікавими цитрусовими нотками. Лимонник зробив напій ще більш свіжим, доповнивши цитрусовий тон Tanqueray No.Ten», — розповів бармен.

Що подобається в професії бармена?

Я можу впевнено сказати, що живу тим, що роблю. Навіть зараз на карантині я перебираю купу ідей, які опісля спробую втілити. Років 6 назад я дуже сильно захоплювався однією командною грою. Це приголомшливе відчуття, коли ви з командою перемагаєте, коли кожен момент наповнений загальним переживанням. Дух залишився, і зараз мені також подобається, коли команда працює дуже злагоджено — а робота моєї команди є відмінним прикладом. Я завжди натхнений новими завданнями, конкурсами. І чим складніше завдання, тим цікавіше. Останнім часом я намагаюся придумати не просто напій, а донести певну ідею. Часто нагадую собі, що все, що відбувається в барі, зводиться до комунікації. Адже люди приходять до закладу в першу чергу за увагою, спілкуванням і розумінням, а вже потім за напоєм.

За чим наразі сумуєте?

У всьому завжди є плюси. За час карантину у мене була можливість приділити увагу іншим справам, крім роботи. Але все одно сумую, звичайно, за командою і роботою з цими людьми.

Що ви очікуєте від професії, які маєте плани та мрії?

У мене з’явилася мрія. Зараз я працюю над нею з однією дуже талановитою людиною. Думаю, у нас все вийде.

Які зміни ви б хотіли побачити в барній індустрії після карантину?

Ніяких. У мене так і залишилася можливість працювати з приголомшливою командою, готувати для наших гостей і створювати щось нове. А що ще потрібно?

Чим надихались, коли готували свій конкурсний коктейль для World Class Ukraine 2020?

Мене надихають самі завдання. Кожне завдання і конкурс — це можливість розкрити свій потенціал, спираючись на свій досвід. Я люблю проводити порівняння між старими ідеями і поглядами. Завжди думаю, як їх можна було б поліпшити, зробити цікавіше або просто по-іншому.

Порекомендуйте, як приготувати вдома щось схоже на ваш конкурсний коктейль.

Все дуже просто. Розведіть акацієвий мед з водою в пропорції 2 до 1. Обсмажте сичуанський перець до появи диму. Потім з’єднайте перець з медовим сиропом, накрийте плівкою і залиште на добу (перець через 24 години витягніть). Після дрібно наріжте лемонграсс, розімніть і помістіть його в сотейник з медовим сиропом на півгодини. Процідіть через сито і збалансуйте смак лимонною або аскорбіновою кислотою. (Необхідні інгредієнти: мед акація — 400 мл, вода фільтрована — 200 мл, сичуанський перець — 20 г, лемонграс — 60 г, аскорбінова кислота — 6 г). У будь-якій зручній для вас ємності з льодом приготуйте напій в пропорції приблизно: 40 мл джину Tanqueray No.Ten, 40 мл кордіалу лемонграсс-сичуанський перець і близько 120 мл тоніка. Ретельно розмішайте.

Сергій Захватов — бармен Протагонист (Харків)

Конкурсний коктейль: Groundwater

Надихнувшись дивовижними якостями води, Сергій Захватов створив конкурсний коктейль, втіливши історичне відношення до води бренду Tanqueray. «У своєму напої «Groundwater» я використовував сік ананаса для кордіала, помітивши схожість фамільного герба на кришці пляшки Tanqueray No.Ten. і плода, який на 80% складається з рідини. Взявши до уваги, що джин Tanqueray No.Ten. проходить чотирикратну дистиляцію і призначений для приготування коктейлю «Мартіні», додав у кордіал вермут. Прикрасивши свій келих за подобою пляшки, я прислухався до сімейних традицій Tanqueray по відношенню до води», — зазначив бармен.

Що подобається в професії бармена?

Наша професія пов’язана з монотонними, щоденними діями. Мені подобається систематизувати ці процеси, не робити зайвих рухів і зберігати час для гостей, адже вони за цим до нас і приходять. Дисципліна — це головна навичка, якій вчить професія, чистота, охайність, пунктуальність. Багато хто з нас йде в професію і вчиться цьому під час роботи, я не був виключенням. Потім ти приймаєш цей скіл в своє повсякденне життя, і все стає набагато простішим.

За чим наразі сумуєте?

Сумувати доводиться через прочитану літературу — хочеш тут і відразу застосувати теорію, а можливостей на практиці немає. Взагалі, якщо не брати до уваги фінансову частину проблеми, я думаю, багато хто з нас може більше часу приділити родині, саморозвитку і, нарешті, як слід виспатися.

Що ви очікуєте від професії, які маєте плани та мрії?

Намагаюся не розслаблятися і готуюсь до наступного етапу конкурсу World Class. Потрібно з користю проводити цей час, тим більше ця ситуація з карантином показала нам, наскільки важливо бути організованим. Намагаюся слідкувати за світовим барними трендами. Ще зарано говорити про те, щоб їх задавати, але якщо на локальному рівні ти будеш їх реалізовувати, тобі буде більш зрозуміло, що потрібно гостям. Ми живемо в світі сучасних технологій, де люди поширюють інформацію в тисячах кілометрів від тебе, і не використовувати це я вважаю марним витрачанням часу і ресурсів. Мрію, що у нас з’явиться певний сервіс підтримки працівників бару.

Які зміни ви б хотіли побачити в барній індустрії після карантину?

Гадаю, багато хто з барменів, а зокрема бренд-амбасадорів, навчилися працювати дистанційно. Хотів би, щоб цю фішку просували далі, наприклад, коли світова барна особистість приїжджає в місто, на один день, щоб його/ії лекція або тренінг були у відкритому цифровому доступі та гарній якості. Сподіваюся, нас у меншій мірі торкнеться світова криза, і ми продовжимо розвиватися і дивувати новими рецептами наших гостей. Вірю, що багато барів повернуться без проблем в роботу, адже не один ти робиш індустрію, а ком’юніті. Якщо зараз багато працівників втратять роботу, краще від цього нікому не стане.

Чим надихались, коли готували свій конкурсний коктейль для World Class Ukraine 2020?

На першому етапі я вибрав завдання, де потрібно було підкреслити один з ботанікалів (інгредієнтів) джина Tanqueray No.Ten і розповісти його «шлях». Використавши коріандр, ставив за мету не «забити» ним коктейль, а підкреслити преміальність продукту. Чарльз Танкерей заснував маленьку винокурню в Блумсбері, неподалік від Лондона. Він використовував воду з Фінсбері-Спа, яка на думку багатьох дослідників мала підбадьорливі властивості. Саме гонитва за її якістю і спонукала власників бренду перенести виробництво джину в Шотландію, де воно знаходиться і до цього дня. З огляду на ці фактори, я не міг не звернути увагу на якість наших ресурсів, таких як земля і її живильне середовище у вигляді підземних вод, адже проростання коріандру цілком і повністю лежить на них, а імпортери сировини так близько знаходяться до нашої країни.

Наступні інгредієнти тісно пов’язані з історією створення бренду. Екзотичний ананас в 1930 роки став символом гостинності в Великобританії. Саме тому він є частиною сімейного герба родини Танкерей і також зображений на кришці пляшки. А додавання вермуту було даниною поваги майстру-дістіллеру Террі Фрейзеру, адже в 2000 році він створював Tanqueray No.Ten для справжніх цінителів Dry Martini.

Порекомендуйте, як приготувати вдома щось схоже на ваш конкурсний коктейль.

Схожим буде зробити твіст на класичний коктейль Royal Hawaiian, я раджу заздалегідь охолодити всі інгредієнти у холодильнику, а джин у морозильній камері. У блендер на одну порцію додати: джин Tanqueray No.Ten (45 мл), вермут білий (2,5 мл), сік ананаса (30 мл), сік лайма (15 мл), цукровий сироп (вода / цукор 1: 1) (15 мл), кінза (2,5 г), лід (20 г) та ретельно подрібнити. Процідити від льоду і залишків кінзи через сито в охолоджений келих, не бійтеся ставити скло в морозилку.

Сергій Ганзуля — бармен Old Pal Bar (Дніпро)

Конкурсний коктейль: Mutabor

Назва конкурсного коктейлю перекладається з латинської мови як перетворення, і Сергій Ганзуля присвятив його дивовижним перетворенням, які є в барному мистецтві. Бармена завжди приваблювала магія перевтілення стиглого винограду в вино, маленької апельсинової кісточки в дерево, колосків пшениці в ароматний хліб. «Так само як ботанікали і цитруси з різних кінців планети перетворюються в джин Tanqueray No.Ten, так і інгредієнти мого коктейлю перетворюються на зовсім інші смаки: соковитий з гіркотою грейпфрут стає злегка солоним і втрачає гіркоту, солодкий апельсин кислим, а кислий лайм, навпаки, солодким. Всі вони і є цитрусовим серцем цього джин-тоніка», — розповідає бармен.

Що подобається в професії бармена?

Подобаються люди, я їх люблю. Творчість подобається. І взагалі круто отримувати миттєвий фідбек про свою роботу, просто подивившись на гостя.

За чим наразі сумуєте?

Сумую за людьми, за живим спілкуванням, сміхом та жартами. Зараз якийсь час самотності, а наодинці бути я не люблю.

Що ви очікуєте від професії, які маєте плани та мрії?

Плани на майбутнє — продовжувати дарувати радість людям. Мені подобається, коли іншим подобається, мені від цього добре. Хотілося б стабільності в країні та в світі загалом, щоб завжди було кого порадувати.

Які зміни ви б хотіли побачити в барній індустрії після карантину?

Щоб активностей від алкогольних брендів залишилося так само багато, як і під час карантину. Зараз співтовариство підтримують добре, і навіть балують місцями.

Чим надихались, коли готували свій конкурсний коктейль для World Class Ukraine 2020?

Коли створював коктейль, надихався навколишнім світом, кулінарним і барним мистецтвом. Перетворенням звичайних продуктів, які самі по собі не викликають цікавості, у те, що викликає захоплення, інтерес, трошки шокує, і виникає питання: а що, так можна було? (посміхається)

Порекомендуйте, як приготувати вдома щось схоже на ваш конкурсний коктейль.

Ой, мій коктейль дуже заморочений (посміхається). Він у стилі джин-тоніка, але з заморочками, тому я рекомендую взяти улюблений джин Tanqueray No.Ten, підібрати до нього хороший тонік, додати улюблений цитрус, спеції та насолоджуватися. А головне — не шкодуйте льоду!

Варто зазначити, що внаслідок спалаху пандемії коронавірусу (COVID-19) організатори конкурсу World Class оголосили про перенесення глобального фіналу конкурсу в Сіднеї на 2021 рік. «Задачею World Class завжди було підтримувати, виховувати та надихати барну спільноту, і навіть у цих найскладніших обставинах ми залишаємось відданими цим цінностям. Ми запускали конкурс World Class Ukraine 2020 з мріями про те, що наш фіналіст виступатиме у Сіднеї та представлятиме країну на глобальному фіналі у серпні цього року. Як ми оголошували раніше, це обов’язково відбудеться, але наступного року», — підкреслюють організатори.

Редакція PostEat вже розповідала про новий формат конкурсу World Class Ukraine 2020 та спілкувалась з першими переможцями українського етапу World Class Надіром Кучкаровим та Назаром Макаровим про секрети перемоги.

Матеріал підготовлено за підтримки WORLD CLASS.

Фото: Facebook фіналістів WORLD CLASS, сайт WORLD CLASS.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi