Сало їм, на салі сплю: найкраще сало Бесарабки від Валі та Гриші - PostEat

пошук

Сало їм, на салі сплю: найкраще сало Бесарабки від Валі та Гриші
21-10-2016 0 5863


Сало є національним українським продуктом, одним з символів України. Зараз ми поговоримо про сало від Валі та Гриші, найкраще, найсмачніше, найякісніше сало в усьому світі. Сало, це не просто продукт, це, без перебільшення, гастро-гордість Української нації. І саме цю гордість вже більше 30 років продають герої нашої статті — Гриша і Валя на Бесарабському ринку – найславетнішому з усіх відомих торгівельних майданчиків Києва.

Одразу потрібно розставити усі крапки над «і»: Валя – дуже тепла та приємна людина, при розмові з нею у голові вирують асоціації з безкрайнім українським степом, золотим житом та блакитним небом. Згадуєш білосніжну подушку, тепле молоко або м’який хліб, саме такі асоціації виникають під час нашої з нею розмови. Гриша, на відміну від Валі, є сильним чоловіком. Складається враження сили і волі. І ось наші герої починають розповідати про поросят та свинок, ділитися рецептом корму та своєю біллю стосовно високих цін.


«Важливо знати про товар, який продаєш, усе. Від того, як він виробляється до смаку. Я сама дуже люблю сало, особливо – з часником та чорним хлібом. Воно взагалі, дуже корисне – від нього не товстішають, в салі майже немає холестерину, на відміну від солодощів чи смаженого м’яса», — запевняє нас Валя. І вона абсолютно права.


Як аргумент до свого слова, Валя пригощає нас шматочком сала із хлібом для того, щоб можна було повністю відчути товар. Героїня запевняє нас, що такий екскурс робить майже кожному покупцю – для того, щоб він відчув усю любов та піклування Валі та Гриші.

Сала на кам’яній вітрині стільки, що у клієнта в буквальному сенсі розбігаються очі, — тут є і звичайне сало, і солоне, і копчене, і запечене. Від такого розмаїття я щиро признаюся сама собі, що вегетаріанця з мене, мабуть, не вийшло б, — не змогла б я пройти повз цю вітрину з національним колоритом. Але то я, — українка від народження. А як же іноземці, що приходять на Бесарабку? Адже цей ринок є такою собі «туристичною меккою» для гостей столиці.


«На Бесарабку часто приходять іноземці. Вони всі переважно знають, що таке сало, однак – ніколи не бачили його у справжньому вигляді, лише як бекон. Коли бачать таке різноманіття товару – губляться та проходять збентежено повз. Ми з Гришею завжди дуже привітно запрошуємо скуштувати, радимо, яке сало точно потрібно спробувати, навіть розказуємо, як його правильно їсти і з чим краще смакувати. Беруть однаково як солоне, так і звичайне. Запечене в нас користується популярністю, адже схоже на знайомий бекон. До того ж, серед іноземців є і постійні клієнти, які приходять за своїм улюбленим салом» — розповідає Валя, ретельно пакуючи черговий шматок для покупця.


Потрібно відмітити, що поки триває інтерв’ю, біля торгівельного місця Валі та Гриші накопичується багато людей. Хтось куштує, хтось просто роздивляється, але загалом – активно беруть сало не вагаючись – видно, що Валю та Гришу тут знають вже давно. Це не дивно, адже пара має свій бізнес тут вже більше 30 років, пережили навіть розпад СРСР, і тому мають шалену популярність. Однак, наші герої не просто бізнесмени, перш за все, Валя та Гриша – захоплені люди, які про свій товар знають усе, адже виробляють його самі, — мають власне господарство.


«Є сало – крижок, є підчеревина, є майорське та генеральське. Крижок – це задня частина стегна, а майорське сало має невеликий прошарок м’яса. Генеральське сало має такий самий прошарок, але більший. Все сало ми робимо самі – ріжемо його, потім воно трішки холоне, його смалять на газу та завертають у солону ганчірку. Після цих процедур ми веземо його сюди, на ринок. Зазвичай, ми тут завжди у вівторок та п’ятницю, з десятої години ранку» — швидко, по-діловому, але водночас, з посмішкою, знайомить нас з господарством Гриша.


Дивлячись на цих людей неможливо уявити, що господарство віднімає багато сил, — такими активними вони виглядають. Можливо, вся справа у вогні в очах, що горить лише тоді, коли займаєшся улюбленою справою. Валя, одночасно працюючи з покупцями, відповідає на наші питання, посміхається, але лише вони (та й ми тепер), знають, як тяжко та багато треба працювати, щоб утримувати своє господарство.


«Ми встаємо о п’ятій ранку і одразу йдемо до господарства, в нас 20 свиней, кожну потрібно вчасно нагодувати, налити води, вичистити все. Потім ми збираємось і близько 9-10 годин ранку приїжджаємо сюди. Після повернення додому, знову годуємо та піклуємось про тварин – їх потрібно годувати 2-3 рази на добу. Спати лягаємо рано, але якщо роботи багато, то можемо і до опівночі працювати» — розказують нам.



«Однак, це все нічого, адже наших свиней ми доглядаємо. Більша проблема – це зріст цін на пшоно та зерно, адже ми вирощуємо свиней за допомогою натуральних продуктів. Годуємо зерном, іноді картоплею, не додаємо жодних стимуляторів чи ще чогось – люди мають отримати якісний продукт, так ми вважаємо! До того ж, якщо свиня харчувалася синтетичним кормом, на смак таке м’ясо буде як гума. Однак, зерно зараз коштує дуже дорого – 1 тонна майже 3000 гривень, але цього вистачає двом-трьом свиням на деякий час. А в нас їх двадцять. Тому, якщо і є побажання до уряду, так лише б зменшити ціну на зерно!» — ділиться з нами проблемами Гриша, однак посмішка все одно не сходить з його очей.


Натуральність продукту – це основна особливість товару Валі та Гриші, адже навіть порося росте саме по собі, за 7-8 місяців, господарі не стимулюють його вагу та зріст спеціально. Людей біля прилавку стає все більше, — когось зацікавила наша компанія, але в основному, до Валі та Гриші приходять за салом та м’ясом, адже знають, що цим людям можна довіряти.

Взагалі, після такого знайомства з аутентичним світом Бесарабки, ставиш собі питання – чи є на світі щось більш українське, ніж сало? Відповідей багато, як і думок, однак найголовніша з них не може викликати суперечок. Справжній український продукт має бути якісним, і Валя з Гришею стають гідним прикладом цього.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi