«Енеїда» на тарілці: Євген Клопотенко, запорожці, медовуха і дев’ять років роботи — в одному вечорі - PostEat

пошук

«Енеїда» на тарілці: Євген Клопотенко, запорожці, медовуха і дев’ять років роботи — в одному вечорі
03-06-2025 0 236


Що буде, якщо одну з найвідоміших поем української літератури перекласти не мовою перекладачів, а мовою кухні та візуального коду?

Якщо замість дисертацій і музейної тиші — накрити стіл, подати пундики, шулики, куліш, медовуху, запросити гостей і влаштувати справжню звану вечерю в центрі Києва?

Буде «Енеїда». Вечеря. І знову Клопотенко… Все, як ми любимо! 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Розказуємо, що вони вигадали на цей раз. 19 червня в ресторані «Полтава» відбудеться подія, а швидше навіть інтелектуальний і кулінарний перформанс, що з’єднує українську літературу, історію, трохи цензуру, національну кухню і дизайн-мислення.

Ось що розказали про це в закладі:

«Всі же пам’ятають «Енеїду»?
Першу поему, написану живою українською — тією самою, що згодом стала основою сучасної мови.
Першу неофіційну кулінарну енциклопедію українських страв — з пундиками, кулішами, шуликами й медовухою.
Поему, в якій замість римлян і Трої — запорожці та Січ.
Маніфест української самобутності. …

Вперше дослідники української гастро- та дизайн-культури збирають ці історії разом — у великій званій вечері.» 

На вас чекає 7 авторських страв від шефа Євгена Клопотенка, натхненних «Енеїдою» Котляревського — тим самим текстом, де запорожці замінили троянців, а замість латинських фраз з’явилися кулінарні терміни. 

Паралельно за столом — розмова про інше прочитання «Енеїди». Про графіку, що ламала табу й запускала еротику в український візуальний простір. Про дев’ять років роботи над стилем і трохи — про цензуру. Ці історії розкриють Володимир Смирнов і Настя Жеребецька — артдиректори і головні редактори журналу «Літопис українського дизайну».

Усі учасники вечері отримають в подарунок свіжий №4 «Літопису», а також зможуть придбати попередні випуски Ist Publishing — одного з найвишуканіших нішевих видавництв, яке розмовляє з читачем на рівних.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Чому радимо?

Ну як, по-переше, краш всіх українських бабусь — Євген Клопотенко, по-друге — це реально цікаво, бо будуть спеціалісти розказувати про цікаві речі.

А ще. 

Бо це не дегустація — це подорож.
Бо замість лекцій — смак.
Бо такої «Енеїди» ви ще не читали і точно не їли.  
Бо культурна пам’ять — це не лише про книжки, це ще й про смаки, запахи, ритуали та дизайн.

Тривалість — 120 хвилин.
У випадку повітряної тривоги організатор оперативно повідомить алгоритм дій.

Де: Київ, ресторан «Полтава», вул. Князів Острозьких, 2

Коли: 19 червня о 19:00

Вартість: 3750 грн (з «Літописом українського дизайну» у комплекті)

Фото: Полтава 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi