Маріанна Душар нагадала про книжки, які радила раніше прочитати - PostEat

пошук

Маріанна Душар нагадала про книжки, які радила раніше прочитати
05-08-2022 0 497


Гастрономічна блогерка, дослідниця української кухні, авторка кулінарних книг Маріанна Душар нагадала у Facebook про книжки, які радила раніше прочитати, а також додала, що під час війни з’явилося кілька хороших ініціатив.

“Це був добрий текст, не гріх і поширити.

Тішить, що попри війну ситуація по трохи міняється, з’явилося кілька хороших ініціатив, наприклад хештег #ЇжаВійни в ТГ каналі Модерна Спіжарка від Julia Aurora Ogorodnyk  (і весь канал загалом), @war.cookbook від Banko Mary в інстаграмі.. Вийшло і ще буде кілька нових книжок. Зрушилася реєстрація страв як нематеріальної спадщини. Добре є”, — розповіла гастрономічна блогерка.

Книги про які нагадала Маріанна Душар.

“Якщо говорити про книжки, то насамперед, це видання «Україна. Їжа та Історія», видане кілька місяців тому Науково-просвітницьким проєктом Їжакультура та Ukrainian Institute — Український інститут. Це унікальне видання про те, як їжа стає ефективним дипломатичним інструментом. Також в книзі є науково-популярна частина, котра вводить читача в тему формування смакових профілів української їжі, а також практична частина з рецептами традиційних страв в інтерпретації кращих українських шефів кухні.

Дуже важливими виданнями останнього часу є книги «Висока кухня або в горах їстимуть добре» Романа Тодера та «Кулінарна мандрівка в Гетьманщину» Олексія Сокирка.

Книга Горянська Гастрономія розповідає історію формування закарпатської горянської гастрономії від початку заселення гір у 13 ст. і до нашого часу, подає огляд основних продуктів, що складають серцевину автентичної горянської гастрономії.

Книга Олексій Сокирко відкриває читачеві оригінальну кулінарну спадщину та живу традицію модерної європейської нації. Автор розповідає про високу кухню еліти, козацький хліб, раціон монастирських трапезних, міщанську гостину та особливості суб-культури шинків. 

Українські кулінарні книги кінця 19 початку 20 століття перевидають у проєкті Авторська Кухня Українська. Це рецептурні збірники кухні української інтелігенції, які розвіюють міфи про виключно сільську українську кухню.

Готується до друку наша спільна з доктором історичних наук Ihor Lylo праця, присвячена гастрономічним традиціям галицької еліти початку ХХ століття. Вона  відкриє цілком невідому українському загалу кухню аристократів. Більшість українських родів на території всієї України були або русифіковані або полонізовані, що мало додатково відштовхувати нас від цієї частини суспільного феномену спихаючи його на рустикальну гастрономічну периферію. 

Також, не можу не згадати свій проєкт Seeds and Roots. Ukrainian Culinary Heritage Project, який є цифровою бібліотекою української гастрономічної літератури та приватних кулінарних зошитів. Також, я бачу цей проект майданчиком для дослідження української кулінарної спадщини в українських діаспорах. Бо усвідомлене практикування національної їжі в мультикультурних середовищах це не лише про втамування голоду, а насамперед про ідентичність”, — написала Маріанна Душар.

Фото: Facebook Marianna Dushar

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi