Небезпечна шаурма: у Києві за 2019 зареєстровано 3 спалахи сальмонельозу - PostEat

пошук

Небезпечна шаурма: у Києві за 2019 зареєстровано 3 спалахи сальмонельозу
05-02-2020 0 821


У 2019 році у Києві було зареєстровано 3 спалахи сальмонельозу у закладах громадського харчування, під час яких захворіло 62 людини.

Про це повідомляють у ГУ Держпродспоживслужби в м. Київ.

Фахівці відомства зафіксували, що 69% випадків сальмонельозу у столиці були пов’язані із вживанням харчових продуктів, які були придбанні в МАФах (малих архітектурних формах) з виготовлення та реалізації шаурми. 

«Це не поодинокі випадки. За 2018 рік також було зареєстровано 5 спалахів сальмонельозу у закладах громадського харчування. Тоді на сальмонельоз захворіло 78% із загальної кількості постраждалих, переважна більшість випадків сальмонельозу (80%) також була пов’язана із вживанням шаурми, придбаної в МАФах столиці», — прокоментувала Тетяна Сінайко, начальник відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві.

ДОВІДКА.
Сальмонельоз – це гостре кишкове інфекційне захворювання, що спричинюють бактерії роду сальмонел при потраплянні до організму людини через шлунково-кишковий тракт з їжею, рідше – з водою та через брудні руки та предмети.

Сальмонели надзвичайно розповсюджені та досить стійки до дії зовнішніх факторів мікроорганізми. Вони зустрічаються в кишківнику багатьох ссавців, птахів, інших тварин. Тварина при цьому може хворіти або виглядати ззовні здоровою. Від однієї до іншої тварини сальмонели передаються із забрудненими водою, кормами, при контакті тварин. Також виділяють сальмонели хворі люді та здорові носії інфекції.
 
У довкіллі сальмонели тривало зберігаються: у воді до 3 місяців, у м’ясі, яйцях – до 7 місяців, у кормах для тварин, сухих продуктах (яєчний порошок) і замороженому м’ясі – до 2 років. Добре переносять висушування, низькі температури.
 
У готових м’ясних, молочних продуктах і яйцях здатні розмножуватись і накопичуватись.
 
У випадку захворювання на сальмонельоз не намагайтесь самостійно встановити собі діагноз і лікуватись. Зверніться до лікаря в найкоротший час. Це дозволить легше перенести захворювання та запобігти поширенню захворювання серед населення.
 
На жаль, імунітет після перенесеного захворювання створюється тільки проти визначеного виду сальмонел і не є тривалим.

До організму людини сальмонели потрапляють при вживанні в їжу:

  • м’ясних продуктів (м’ясо може бути забруднене під час хвороби тварини при її забої, обробці, зберіганні, транспортуванні, приготуванні м’яса);
  • яєць (при цьому сальмонели можуть знаходитись як на поверхні шкаралупи, так і в середині яйця);
  • не пастеризованого молока, молочних продуктів;
  • готових страв: холодець, овочеві салати, тістечка, інші, до яких сальмонели потрапили від хворого або носія, що готував цю їжу.

Потрапляння сальмонел до організму людини при контакті з хворою людиною або твариною відбувається рідко, але це можливо. Зокрема, при використанні посуду або предметів, що були забруднені їх виділеннями, вживанні забрудненої води.
 
Інкубаційний період при сальмонельозі складає 12 — 24 години, може затягуватись до 2-3 днів, а може й скорочуватись до декількох годин.
 
Захворювання зазвичай починається раптово з почуття слабкості, загального нездужання, головного болю, підвищення температури тіла до 39℃ і вище, нудоти, блювоти, болю в животі, частих рясних випорожнень. Швидко розвивається зневоднення. Без вчасного лікування сальмонельоз може привести до шоку і загибелі хворого. Після перенесеного захворювання людина може продовжувати виділяти сальмонели.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi