Скасування державної монополії в Україні може стати реальністю - PostEat

пошук

Скасування державної монополії в Україні може стати реальністю
24-10-2019 0 676

MVP

Автор


Законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» покликаний скасувати державну монополію на виробництво спирту та сприяти детінізації ринку спирту й лікеро-горілчаної продукції. У разі прийняття законопроекту він вступить у дію з першого січня 2020 року. Таким чином, виробництвом спирту зможе займатися будь-яка компанія, яка отримає відповідну ліцензію.

Про це повідомляється на сайті Президента України.


Зокрема, документом з 1 січня 2020 року скасовується державна монополія на виробництво спирту.

Згідно із законопроектом, передбачається надання можливості суб’єктам господарювання будь-якої форми власності здійснювати провадження діяльності з виробництва спирту за умови одержання відповідної ліцензії.

Оптова торгівля на території України харчовим спиртом здійснюється за наявності ліцензії.

Оптову торгівлю етиловим спиртом для медичних та ветеринарних цілей можуть здійснювати заклади охорони здоров’я та суб’єкти господарювання (організації) зооветеринарного постачання незалежно від форми власності за наявності ліцензії.  Порядок ведення реєстру зазначених закладів встановлює Кабінет Міністрів України.

Також проект закону запроваджує повну лібералізацію експорту спирту з України.

Так, згідно з документом, експорт спирту етилового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового здійснюють суб’єкти господарювання, які отримали ліцензію на виробництво.

Також проект закону запроваджує повну лібералізацію експорту спирту з України, а імпорт спирту до 1 січня 2022 року у разі прийняття законопроекту зможуть здійснювати лише уповноважені Кабінетом Міністрів України державні підприємства.

Що це може дати ринку?

На нашу думку, це може надати потужний поштовх в розвитку  всієї барної галузі індустрії:

  • можуть з’явитися невеликі виробники різноманітних спиртних напоїв, що змусить великих гравців адаптуватися;
  • різноманіття якісного алкоголю підштовхне творчих барменів для пошуку нових смаків та нових коктейлей;
  • бутильовані коктейлі будуть повністю в законі;
  • і, нарешті, все, що відбувається зараз з виробництвом власного спирту, настоянок та іншої алкогольної продукції може вийти в законне поле.

Однією з найкращих реакцій гравців на ринку є ось ця цитата Кирила Кіслякова, співвласника київських барів «БарменДиктат», «Склад»  та «Торф»:

Фото: Фейсбук Володимир Зеленський



Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi