В Ізраїлі виявили величезну виноробню віком 1,5 тисячі років - PostEat

пошук

В Ізраїлі виявили величезну виноробню віком 1,5 тисячі років
12-10-2021 0 340


У місті Явне, на південь від Тель-Авіва, археологи виявили величезний комплекс з винних пресів, яким 1,5 тисячі років. Води могли виробляти близько двох мільйонів літрів вина на рік. Це місце було датовано візантійською епохою, приблизно 4-5 століттям нашої ери, і є найбільшим з відомих комплексів того періоду. Про це повідомляє Управління старовини Ізраїлю.

Всього цей древній завод містить п’ять винних пресів, склади для витримки і розливу вина, а також печі для випалення глиняних амфор, в яких зберігалося вино. Вчені відзначають, що в комплексі були добре сплановані маршрути доступу між різними виробничими об’єктами. Археологи виявили як цілі глиняні глечики, так і десятки тисяч фрагментів тари для вина.

Керівники розкопок заявили, що розмір ділянки і його здатність виробляти таку велику кількість вина з використанням ручних методів було несподіваним відкриттям. Розрахунок виробничої потужності показав, що тут щорічно вироблялося не менше 2 мільйонів літрів вин, що є вражаючим показником, враховуючи, що весь процес проводився вручну. Крім того, декоративні ніші, які прикрашали винні преси, свідчать про великий статок власників фабрики.

Кожен прес для вина на цій ділянці займав площу близько 225 квадратних метрів. Навколо була східчаста підлога, на якій босими ногами тиснули виноград. Також тут були відсіки для бродіння вина і великі восьмикутні чани, в яких збиралося вино.

Між винними пресами знаходилися чотири великих склади, які служили для витримки вина в подовжених амфорах, які виготовлялися тут же у великих печах.

Крім того, в ході розкопок були виявлені ще старіші винні преси, що належать до перського періоду близько 2300 років тому, що говорить про безперервність існування тут виноробної промисловості протягом багатьох століть.

Фото: Israel Antiquities Authority

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi