Ресторан української кухні «Галушка»: сучасний погляд на наші найкращі традиції - PostEat

пошук

Ресторан української кухні «Галушка»: сучасний погляд на наші найкращі традиції
15-01-2024 0 4592


Якщо ми спитаємо: що для вас українська кухня, яка страва першою спаде на думку? Звичайно, та, яку готували в дитинстві мама та бабуся — це можуть бути рум’яні налисники, яскраві вареники з вишнями, хрусткі деруни з грибною мачанкою чи ароматна рибна юшка. Майже кожен полтавчанин назве головною стравою української кухні, звичайно, галушки, яким у Полтаві, до речі, навіть встановлено пам’ятник.

Віднедавна цю шановану страву можна зустріти в центрі української столиці — однойменний ресторан відкрився 19 грудня 2023 року в тестовому режимі на Бессарабській площі. Редакція PostEat вже завітала до ресторану «Галушка», де встигла відчути полтавську гостинність, скуштувати фірмові галушки від шефа, закохатись у справжнє миргородське сало та готова ділитись із вами враженнями.

Концепція та філософія

Концептуально проєкт ресторанів «Галушка» був заснований у січні 2016 року — з того часу кілька сімейних ресторанів у Полтаві годують полтавчан та гостей міста галушками та традиційними паровими варениками. «Перший ресторан відкрився на проспекті Соборності, 27 і, не очікувано для нас самих, одразу припав до душі полтавчанам. Ми навіть не уявляли, що вони так сильно люблять галушки (посміхається). Нагодувавши всіх полтавчан, ми вирішили, що час годувати галушками всю Україну — незважаючи на пандемію та повномасштабну війну, ми відкрились в центрі нашої столиці та плануємо відкриття нових закладів», — розповідає редакторці PostEat СЕО проєктів бренду «Галушка» Олексій Стародубцев. Окрім київської «Галушки», до мережі закладів входять два однойменних ресторани в Полтаві та крафтова пивоварня «Августин» (пиво якої також можна спробувати в столичному закладі).

Як розповідає амбасадор та власник новітнього українського бренду «Галушка» Андрій Ушаков, проєкт народився через переосмислення українських традицій крізь призму сучасності: «Коли поруч зі мною зібралась команда однодумців, народився проєкт «Галушка» — він не тільки про їжу, це про цінність та повагу до свого коріння і культури. Для мене важливим було створити місце, яке стане родинним та збереже душевні і особливі моменти не для одного покоління. Національні гастросимволи в багатьох країнах світу несуть інформацію про історію та світогляд народу, тож ми маємо виокремлювати наші українські символи та плекати їх. 

Я вважаю, що ми маємо бути відкритими до світу і його культур, але не маємо права забувати, хто ми є, що було на столах в наших предків та маємо пишатись своїм. Через автентичні символи народжується образ сучасного українця та його філософія, а полтавська галушка — це родина та дім, це турбота та затишок, це рід та коріння, це наша українська самоідентифікація».

Інтер’єр

Зустрічає гостей «Галушки» її справжній оберіг — велика лялька-мотанка, яка є для українців символом добра, благополуччя та надії. В закладі ви знайдете багато цікавих та особливих символів, які лише підкреслюють глибоку філософію проєкту. Над входом причаївся солом’яний бичок як символ достатку, під стелею розміщені композиції з очерету та солом’яні пташки-веснянки як вісники щастя та відновлення. Також в закладі на поличках можна знайти зразки розписаної української кераміки: глеки, макітри, коники-свистульки.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Спеціально для проєкту «Галушка» український дизайнер Генадій Заречнюк створив айдентику, в якій зашифровані різні українські символи, що несуть в собі важливий культурний та історичний код. В цих елементах зашифровані бджоли як символ працьовитості, дерево як основа життя, традиційне українське вікно як символ домашнього тепла, колосок як символ родючості нашої землі, паляниця як символ добробуту та, звичайно, галушки як символ щедрості.

В ресторані два поверхи та загалом 150 місць для гостей — на першому поверсі відкрита кухня та бар і багато світла крізь великі вікна. На другому поверсі затишна напівтемрява та 50 посадкових місць, ідеальна локація для родинного свята та банкету. На кожному поверсі ви побачите картини різних сучасних українських художників, зокрема зараз на стінах закладу представлені роботи художників Ярослава Терновського та Аліни Гончарової (всі роботи ви можете придбати для власної колекції). В закладі намагались максимально представити вітчизняного виробника: дизайн та декор, орнаменти на стінах та посуді, світильники та текстиль від українських майстрів.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Кухня

Бренд-шеф та співзасновник київського ресторану «Галушка» Андрій Дромов працює на кухні більше 20 років та має досвід роботи з багатьма кухнями світу. Проте справжнє коріння його любові до приготування страв йде з дитинства та колоритної одеської кухні. Шеф вважає, що сучасна українська кухня має поєднувати новітні техніки роботи з продуктом, але в основі мати традиційні рецепти — в балансі цього поєднання і народжується актуальна страва, зрозуміла та смачна.

«Ми мали на меті зробити наш ресторан зрозумілим, комфортним для кожної родини, яка б зустрічалась тут за сніданком, недільними обідами та святковими вечерями. Київська «Галушка» від полтавських сестер відрізняється по меню, щоб бути актуальною для місцевих мешканців та гостей столиці. «Галушка» в Києві — це шефський погляд на українські страви, які кожен знає з дитинства, але тут ви знайдете їх авторські подачі та неповторні варіації, які викличуть у вас неймовірні емоції та подарують нові гастрономічні враження», — розповідає бренд-шеф Андрій Дромов.

З перших годин відкриття (а саме з 10:00 до 12:00) в «Галушці» готують сніданки — почати день тут можна зі справжнього «козацького сніданку» (220 грн), де поєднались яєчня з беконом, маринованими томатами та хрусткими шматочками хліба, неймовірно ніжних сирників зі сметаною, вишневим соусом та шматочками фруктів (175 грн) та фірмових оладок від Андрія Дромова (185 грн) з цитрусовим медом, шматочками фруктів та морозивом. Гідною альтернативою авокадо тосту стане сніданок «Полтава тост» — це хліб власної випічки зі хрумкою скоринкою, два види копченого м’яса, сало, яйце «пашот», вершковий крем-сир та овочі.

А всім, хто сумує за Одесою (рідним містом Андрія Дромова), шеф пропонує «одеський сніданок» (220 грн): яєчня з двох яєць, картопля засмажена до хрусткої скоринки, шматочки оселедця, зелень, і все це доповнено 50 грамами горілки Distil №9 – просто ідеальний недільний сніданок. До речі, першого гостя дня, який завітає до закладу після відкриття, в ресторані обов’язково частують солодким вареником та чашкою капучино, тож ранки в «Галушці» починати дуже приємно.

«Галушка – це ДНК нашого бренду та філософії. Багато українців уявляють галушку як шматочки вареного тіста з підливкою, і це справді автентичний вид галушок, які готувала для мене бабуся в дитинстві. Ми ж дивимось на цю сакральну страву сучасним поглядом: чотирикратно фільтруємо воду для тіста, обираємо найкраще борошно, експериментуємо з начинками та соусами і знаходимо її авторським варіаціям особливе місце на щоденному столі українця», — Андрій Дромов.

В меню представлені класичні галушки «Полтава», які подаються зі шматочками курячого м’яса та вершково-овочевим соусом. А також пухкі та повітряні галушки з начинками: з м’ясом, з качкою, з особливим поєднанням карпа та креветок, та навіть запечені з чотирма сирами. Фірмові Галушки від Андрія Дромова фаршировані м’ясом та политі фірмовим соусом з додаванням білих грибів, печериць, вершків та сиру — це справжнє гастрономічне щастя.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Поруч з галушками ви знайдете знамениті пухкі парові полтавські вареники з беконом, картоплею та зеленою цибулею і вареники для гурманів з курячими серцями, печінкою та беконом. Також тут готують і київські варіації вареників та пельменів — можна спробувати ідеальний дует кролика та волоського горіха і вишукане поєднання королівських креветок зі шпинатом та сиром. Є й солодкі варіації, здатні як перенести вас на бабусину кухню, так і вразити незвичним поєднанням — готують вареники з вишнями (155 грн) та вареники з абрикосами та білим шоколадом (125 грн).

Серед закусок ви знайдете справжні гастрономічні спеціалітети Полтавщини: асорті ковбас (куряча копчена, копчена зі свинини, кров’яна  та балик) з гірчицею та хріном (240 грн), сири полтавських крафтярів (310 грн), соління від миргородської бабусі з запашною олією та зеленою цибулею (199 грн) та легендарне в’ялено-копчене миргородське сало у двох варіаціях: в зелені та у суміші перців (315 грн).

Оскільки бренд-шеф Андрій Дромов родом з Одеси, всім гостям київської «Галушки» пощастить спробувати неймовірні закуски з морським колоритом: ніжний форшмак, який подають з тартаром зі свіжого огірка і хрустким хлібом власної випічки та апетитну тюльку з підсмаженою картоплею, запашною олією та маринованою цибулею — порада від редакторки куштувати із закритими очима, так ви 100% відчуєте себе на пляжі в Аркадії.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

«Одеська кухня виглядає відокремленою від української, бо вона дуже різноманітна та самобутня, але я вважаю її неподільною частиною загальної гастрономічної спадщини. В планах у нас продовжувати розширювати кількість страв з моєї малої батьківщини — в «Галушці» обов’язково відбудеться фестиваль мідій та готуватимуть незабутньо смачні рапани», — ділиться планами Андрій Дромов.

Звичайно, без борщу в ресторані української кухні не обійтись — в «Галушці» його готують на качиному бульйоні з вишнею (195 грн), який подають зі справжнім полтавським салом, сметаною, хлібом та зеленою цибулею. Також можна посмакувати закарпатський бограч (195 грн), який має насичений смак яловичини, бекону та паприки.

Якщо ви вважаєте, що знаменита котлета по-київськи вже не зможе вас здивувати, спробуйте її в «Галушці» — тут представлена її варіація з філе індички, а в середині не просто вершкове масло, а ще й чорна смородина. Подають авторську котлету по-київськи з пюре із печеної картоплі (смак та текстура в такого пюре більш щільні та насичені) та обліпиховим соусом і зеленим маслом.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Рибні страви є в серед основних позицій: готують філе коропа з маринованими сливами (299 грн), котлети зі щуки та пюре з печеної картоплі під сирним соусом (299 грн) та філе судака з картопляним ризото (340 грн). Також в якості основної страви можна обрати філе качки з вишневим конфітюром (375 грн) і язик яловичий гриль зі смаженою картоплею та лісовими грибами (377 грн).

Десертний розділ в «Галушці» дуже цікавий та різноманітний, і справді вражає смаками та  подачею: полтавські вергуни з морозивом, сирним кремом та фруктами (165 грн), вафельний тортик з шоколадом та ліщиною (165 грн), київський торт в авторській подачі (165 грн) та вже зірка тік-току ведмедик з ніжним шоколадним мусом в чорному шоколаді та з волоським горіхами (215 грн).

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

«Кожен наступний ресторан «Галушка», який ми відкриваємо, на мою думку, стає лише краще. Тому що ми вкладаємо ще більше досвіду і любові до української кухні та розуміємо, що обраний 6 років тому шлях поєднання цінностей та смаків правильний», — зазначає бренд-шеф Андрій Дромов.

Дещо з основного меню:

  • Галушки від Андрія Дромова – 210 грн,
  • Галушки з карпом та креветками – 189 грн,
  • Вареники від бабусі з Полтави – 125 грн,
  • Вареники з м’ясом кролика та горіхами – 155 грн,
  • Тюлька з підсмаженою картоплею, запашною олією та маринованою цибулею – 189 грн,
  • Форшмак – 175 грн,
  • Котлета «По-київськи» з філе індички – 215 грн,
  • Котлети зі щуки та пюре з печеної картоплі під сирним соусом – 299 грн.

Барна карта «Галушки» познайомить вас із настоянками власного виробництва, де окрім класичних смаків хріновухи та вишнівки представлені ананасівка, ліщинівка, цитрусівка та «полуничний поцілунок». Крім цього, в активній розробці коктейльна карта на кілька десятків позицій — частина буде в українському стилі з пікантними акцентами, настоянками, сухоцвітами, обіцяють вражати і смаками, і подачею.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Як ми вже згадували, в ресторані можна скуштувати пиво власного виробництва від полтавської пивоварні «Августин» — світлий лагер із класичним солодовим присмаком, темний лагер із збалансованим легким хмелевим ароматом та IPA із яскравою гіркотою. Окрім цього, на пивоварні AVG craft виготовили лімітоване вино з урожаю власних виноградників, які знаходяться в селі Буланове Полтавської області — це крафтові натуральні, органічні вина з мускатних сортів винограду, які можна придбати в ресторані.

У винній карті планують створити баланс європейських та українських позицій, оскільки впевнені, що наше вино ідеально пасуватиме до традиційних страв. Зараз в карті вже представлені позиції від виноробень Biologost, Leleka Wines, Fathers Wine та «Бейкуш», в ресторані відкриті до співпраці з усіма українськими виробниками.

Дещо з барного меню:

  • Вино біодинамічне Biologost «Першотвір» — 800 грн/750 мл,
  • Вино Leleka Wines Каберне Резерв – 590 грн/750 мл,
  • Вино «Бейкуш» Амфора Ркацителі у «помаранчевому стилі» — 900 грн/750 мл,
  • Пиво «Августін Темне» — 85 грн/0,5 л,
  • Настоянки власного виробництва в асортименті – 59 грн/50 мл,
  • Лимонад абрикосово-обліпиховий – 115 грн,
  • Чай Полтавський (калиновий з шавлією та медом) – 125 грн,
  • Чай «Чебрець–мудрець» — 110 грн.

Також в барній карті ви знайдете цікаві чаї — різноманітні варіації власного виробництва з калиною та шавлією, з фейхоа та полуницею, з імбиром та ромашкою, з обліпихою та абрикосами, а також полтавські чаї від екологічного українського бренду Richka.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

На першому поверсі ресторану ви знайдете полички з крафтовими продуктами власного виробництва «Галушки» та від полтавських майстрів: соління, консервація, джеми та варення, чаї, компоти, сири від Леляківської сироварні та вина від українських виноробів.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Завітати до ресторану «Галушка» варто всією родиною, адже для дітей тут планують спеціальне меню з незвичайними подарунками – для дівчаток лялька-мотанка, а для хлопчиків дерев’яна машинка. Також щонеділі в ресторані проводитимуть кулінарні майстер-класи для малечі з ліплення вареників — спочатку учасники їх наліплять, а потім всі разом і скуштують, тож буде весело та смачно.

26 січня відбудеться офіційне відкриття ресторану «Галушка», на честь якого Андрій Дромов проведе шефську вечерю — підписуйтесь на сторінки закладу в соціальних мережах, аби не пропустити анонс та встигнути зарезервувати стіл, команда вже готова зачарувати вас полтавським духом та смаками.

Ресторан «Галушка»

Де: м. Київ, Бессарабська площа, 5

Графік роботи: щодня з 10:00 до 22:00

Контактний телефон: +380502955565

Instagram

Facebook

Текст: Олена Березовенко

Фото: PostEat

 

Матеріал підготовлено за підтримки ресторану «Галушка»

 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi