У Парижі відбулася дегустація локального українського вина і «Яворівських пирогів» - PostEat

пошук

У Парижі відбулася дегустація локального українського вина і «Яворівських пирогів»
19-05-2022 0 1086


Будь-яка нагода презентувати Україну світові – це ще один крок до перемоги. Під таким гаслом у Парижі відбулася дегустація українського вина та традиційних пирогів з Галичини.

Передісторія цієї події сягає початку війни. Бажання підтримати українське виноробство у складних умовах притягнуло низку можливостей. Долучившись до ініціативи  «винних ф’ючерсів» харківського Винного бару, я придбала декілька пляшок українського вина від виноробень Slivino з Миколаївської області та Graevo з Запорізької. Ці унікальні крафтові вина було презентовано в неділю 15 травня французьким поціновувачам із метою розповісти про традицію українського виноробства, сучасний стан, виклики в умовах війни. Однією з місій зустрічі було промоція бренду українського вина за кордоном.

Свято українського вина та їжі вдалося провести за підтримки Дарини Логосафіної – українки з активною громадянською позицією, викладачки французької мови, яка є своєрідним містком між українцями та французами.

Головними гостями вечері були локальні українські вина з Запоріжжя та Миколаївщини та галицькі пироги.

Виноробня Slivino розташована в селі Сливине Миколаївської області. Ця молода сімейна виноробня оточена степовим різнотрав’ям, має власний виноградник на схилах Південного Бугу. Сім’я виноробів Молчанових дотримується органічного виноградарства і має на меті відродити давні традиції виноробства Миколаївщини. Батько і син експериментують як із міжнародними сортами (Каберне, Мерло, Рислінг), так і з українськими – Сухолиманське, Мускат Одеський, Одеський Чорний. Вина виготовляються на диких дріжджах, без домішок та консервантів.

На дегустації було презентовано Рислінг. Вино літнє, свіже, жваве, з соковитими тонами фруктів і яскравими нотками степових трав. Ця позиція чудово поєдналась із українським пирогом з картоплею та шпинатом.

Ще одним сюрпризом для гостей стало яскраве вино з цікавого сорту Цитронний Магарача. Приємно було відкрити іноземцям нові сорти, яких у Франції немає. Це витвір виноробні GRAEVO з відносно молодого виноробного регіону Запоріжжя. Їй всього 8 років, але такий юний вік не завадив зірвати не одну нагороду на міжнародних та українських винних конкурсах. Зокрема, золоті медалі на престижному конкурсі у Квебеку Sélections Mondiales des Vins Canada здобули оранж з сорту Цитронний Магарача 2016 року та Сапераві 2019.

Виноград для вина GRAEVO привозять із Херсонщини. Місія виноробні – передати через вино автентичність Запорізького краю. Винороби прагнуть відобразити у своїх винах теруар, близкість моря, квітів та фруктів.

На дегустації ми спробували класичне біле сухе з сорту Цитронний Магарача 2020. Вино приємного злегка бурштинового кольору, зі щедрим ароматом цитрусів та тропічних фруктів. Смак повний, збалансований, із тривалим післясмаком.

Повноту українського вечора довершили галицькі пироги, більш відомі як яворівські. Це особлива страва для кухні західної України – впродовж кількох століть господині печуть свої особливі пироги як на свята, так і в будні. У кожної свій секретний рецепт, але незамінним атрибутом є начинка – картопля з гречкою.

Відчути смак України прийшли не лише французи. Вечір підсилила росіянка, яка привіталася словами I’m Russian — I’m sorry.  На свято також завітав французький журналіст телеканалу France24 Франсуа, який висвітлює події в Україні. Цікаво було почути від нього, що французьке вино є еталоном якості передусім завдяки суворій класифікації на державному рівні, а не тому, що «особливо світить сонце, дме вітер і сприяє клімат». У цьому контексті він підкреслив, що Україні необхідне таке ж ранжування, що закріпило б вина за якістю та походженням.

 

Серед гостей була рестораторка Елісон, що просуває концепт автентичної натуральної кухні. З її слів, відкрити для себе нові смаки з різних куточків України – це цікавий і потрібний досвід. Історія і рецепт «яворівського пирога» відгукнулися кулінарній експертці.

Із великим зацікавленням дегустував українське вино винний експерт Клод, який свого часу приїжджав в Україну. Він зізнався, що йому не надто сподобалося кримське вино, яке він куштував колись під час подорожі. Водночас було особливо цінно отримати високий відгук про біле вино з сорту Цитронний Магарача запорізької виноробні Graevo. «Індивідуальне вино, яке запам’ятовується», – підкреслив винний експерт.

Співорганізаторка зустрічі Дарина поділилась своїм досвідом взаємодії з французами за останні 10 років. Вона підкреслила, що зараз як ніколи важливо проводити просвітницькі заходи про Україну, розкривати її культуру та традиції. Для французів важливо сформувати уявлення про нашу націю, розуміти поточні процеси, знати правду про дії Росії в Україні, що змушує людей шукати прихисток за кордоном. 

Впродовж вечора приємно було дізнатися, що кожен із гостей вболіває за Україну, не лише словом, але й діями. Сім’я, що надала свій простір для дегустації, регулярно постачає необхідними продуктами та речами осередки допомоги українцям у Парижі; винний експерт і патріот України Клод відвідує суботні мітинги на підтримку України; журналіст Франсуа і рестораторка Елісон допомагають з поселенням біженців; Жан-Батіст купив автомобіль і відправив його на фронт у Донецьку область; студентка Рейчел у підготовці дипломної роботи записує відеоісторії з життя людей, зокрема українців.

Настрій і фідбек мінідегустації засвідчив, що такі заходи потрібні на різних рівнях: приватних, офіційних, державних, міжнародних. Українська винна і гастрокультура цікава і нова для іноземців. Приємно, що локальне українське вино може гідно представити Україну у світі.

Фото: надані автором  

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi