Чому сирна тарілка не продається: причини та рішення - PostEat

пошук

Чому сирна тарілка не продається: причини та рішення
22-03-2024 0 5674


У сучасному гастрономічному світі, коли кожен ресторан стежить за тенденціями та пробує впровадити щось нове, оригінальне у своє меню, сирна тарілка залишається класичною стравою. Однак вона може не завжди приносити очікуваний прибуток. Чому так стається і як вивести сирну тарілку з тіні інших страв, щоб вона стала зіркою Instagram-сторінок ваших гостей, спробуємо розібратися у статті.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Оксана Чернова — амбасадорка української сирної культури, експертка ProCheese, засновниця ProCheese Academy, суддя міжнародного сирного конкурсу World Cheese Awards — дає поради та розкриває «секрети привабливості сиру». 

Чому сирну тарілку не замовляють?

Сирна тарілка — це гармонійно підібрана варіація різних за інтенсивністю сирів, доповнених кількома акомпанементами, та естетично поданих клієнту паралельно зі сторітелінгом.

Вже в цьому визначенні криється чотири причини, чому страву можуть не замовляти:

  1. Сири підібрані не гармонійно. Тобто представлені сири лише однієї групи: тільки тверді, м’які чи свіжі. Вони часто схожі за смаковими властивостями, тому відвідувач не відчуває того контрастного чуттєвого задоволення.
  2. Надмірна кількість сирів. Тут діє принцип «що занадто — то не здорово». Тож, якщо у вас на тарілці представлено понад 5 видів сирів, це імовірно, призведе до гастрономічного перенасичення. Як у парфумерії: після трьох запахів рецептори просто не сприймають інші. 
  3. Акомпанемент не підкреслює смак сиру, або навпаки забиває його. Смакова палітра сирів досить широка, однак часто до сирної тарілки пропонують «стандартний» набір: горішки, мед та виноград. Хоча сир, як і ваші гості, заслуговують індивідуального підходу. Навіть два чи три вдало підібраних акомпанементи на тарілку з 5 видів сиру можуть покращити справу. 
  4. Неестетична подача. Зовнішній вигляд страви має таке ж важливе значення, як і смак, особливо в часи соцмереж. Страву спочатку «їдять очима», оцінюють, наскільки вона пасуватиме до сторінки в Instagram, а вже потім куштують на смак. Тож погано продумана подача може призвести до того, що до сиру на тарілці навіть не доторкнуться, яким би вишуканим він не був.
  5. Відсутність знань про продукт. Недостатньо цікавий сторітелінг про тарілку або взагалі його відсутність.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Це причини, що стосуються безпосередньо сирної тарілки та її подачі. Однак страву можуть не замовляти ще на етапі прочитання меню. Її банально можуть не знайти серед розмаїття пропозицій. Або ж надати перевагу позиції з більш привабливим фото.

Рішення, що можуть зробити сирну тарілку популярнішою

Причин, чому сирну тарілку не замовляють насправді може бути багато. Проте ми тут, щоб спробувати перетворити «НІ» на «ТАК». Ось як це можна зробити:

Подбати про різноманіття сирів

Раджу почати аналіз сирної тарілки саме з її різноманіття. Ідеальна кількість сирів від 3 до 5. Проте не обмежуйтеся трьома видами сирів однієї групи, розширте свій вибір. Представте гостям широкий асортимент сирів різних смакових груп: від легких та кремових до насичених та гострих. Із підбором сирів для вашого ресторану вам завжди зможе допомогти сирний експерт або ж сирний сомельє, який порадить, у які ще страви можна буде використати обрані сири.

Наприклад, на одну тарілку можна розмістити свіжий козячий сир, Горгонзолу, Пекоріно Романо, Брі та інші, що дозволить задовольнити різноманітні смаки та вподобання гостей.

Забезпечити варіативність нарізки

Однією з основних проблем сирних тарілок є відсутність різноманітності у нарізці. Замість традиційного «олів’є», тобто сиру у формі дрібних кубиків, пропонуйте своїм гостям альтернативи. 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Для Брі чудово підійде нарізка у формі тортика. Напівтверді сири можна подавати слайсами, а тверді — наколювати в довільній формі. Не бійтеся додати нарізці трохи впорядкованого хаосу.

Підібрати відповідні акомпанементи

Акомпанементи до сирів — важлива складова сирної тарілки. Проте не обов’язково кожен сир потребує додаткових інгредієнтів. Важливо не перевантажувати тарілку додатками, це все-таки сирна страва, а не шведський стіл.

Натомість пропонуйте гармонійні поєднання, які підкреслять смак кожного сиру без зайвого перевантаження. Наприклад, до сирів із білою пліснявою підійде вишневий джем, до сирів з блакитною пліснявою пасуватиме шоколад, а до твердих сирів — апельсиновий конфітюр.

І пам’ятайте про напої, які має порадити офіціант: сік, вино чи коктейлі допоможуть розкрити смак сиру не гірше за традиційні додатки.

Додати страві тематичності

Ще один спосіб зробити вашу сирну тарілку привабливішою — підібрати сир під певну тематику, що відповідає концепції вашого ресторану. Ви можете створити тарілку, яка відображає кухню певної країни або регіону, використовуючи тільки місцеві сири та акомпанементи. 

Наприклад, для італійського ресторану можна скомбінувати італійські сири Парміджано Реджано або Пекоріно Романо, Робіолу, Горгонзолу та навіть Бурату з вʼяленими томатами, оливками та італійськими травами. Або ж, якщо це відповідає концепції закладу, обрати сири українських сироварів, щоб популяризувати локальний продукт та підтримати наших виробників.

Подбати про грамотну консультацію

Не менш важливою є грамотна консультація офіціантів. Вони повинні бути добре ознайомлені з усіма сирами, що входять до складу тарілки, та мати можливість рекомендувати їх клієнтам з урахуванням їх смакових вподобань та побажань: перекусити сиром під келих міцного напою чи ж обрати сирну тарілку як одну з основних страв.

Офіціант має врахувати побажання відвідувача, ставити додаткові запитання щодо харчових алергій та настрою гостя. Залежно від відповідей пропонувати або класичний набір, або ж скласти тарілку за індивідуальними побажаннями гостя відповідно до наявних варіантів на кухні.

Бути «в тренді»

Незалежно від ресторану, сирні тарілки зазвичай не вирізняються між собою. Ніби створені за єдиним шаблоном, який ні в якому разі не можна порушувати. Однак секрет успіху в протилежному: запам’ятовується та страва, яка не схожа на середньостатистичну пропозицію в галузі.

Щоб саме ваша тарілка була особливою, слідкуйте за food-трендами та гастрономічними тенденціями. Тренуйте надивленість для гарної подачі та поєднання кольорів.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Неочевидно, але важливо

Ось ще декілька порад, які можуть вплинути на те, щоб сирну тарілку замовляли частіше:

— Використовуйте красивий посуд для подачі сирної тарілки. Лайфхак: сири матимуть кращий вигляд на темному посуді. 

— Додайте до тарілки зелень та квіти для декору.

— Додайте цю страву до дитячого меню, додатково продумавши подачу, що сподобається юним гостям. До прикладу, можна нарізати сир у формі різних фігурок, або за допомогою акомпанементів зробити його схожим на тваринку.

— Проведіть дегустацію сирів, щоб познайомити гостей з різними сортами сиру, відкрити для них нові смаки та, звісно, використати цей захід як спосіб привабити нових відвідувачів. Якщо не впевнені, що зможете організувати дегустацію власними силами раджу звернутися до професіоналів.

А враховуючи ці поради та рекомендації, ви зможете зробити сирну тарілку більш привабливою та популярною серед гостей закладу. Не бійтеся експериментувати та впроваджувати нові ідеї, щоб зробити цю страву вашою візитівкою.

А якщо потрібна експертна сирна допомога — звертайтеся до мене на індивідуальну консультацію, і ми разом підберемо ідеальний та унікальний варіант для вашого меню!

Фото: Оксана Чернова та Procheese

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi