пошук
Оксана Чернова
Автор
пошук
Оксана Чернова
Автор
Ви помітили, як всі парки стали заповнені людьми, тільки-но пригріло травневе сонце? Це не дивно, неофіційні символи останнього місяця весни — гриль, пікнік та вогнище.
Пропонуємо вам урізноманітнити свій досвід перших весняних шашличків і посмажити до звичних м’яса та овочів ще й сир. Оксана Чернова — амбасадорка української сирної культури, сирна експертка, засновниця ProCheese Academy, суддя міжнародного сирного конкурсу World Cheese Awards — ділиться особистими рекомендаціями сирів, які можна підсмажити над гарячим вугіллям.
Почнемо з головного сира для гриля, родом із сонячного Кіпру. В оригіналі цей сир вироблять з овечого або козячого молока. Але у нас більш розповсюджений Халумі з коровʼячого або з міксу коровʼячого та козячого молока. В певних колах він також відомий як «король сирів гриль». Нумо розберемося, чому?
Він має досить високу температуру плавлення, що робить його лідером серед «вогнестійких» сирів. У своєму сирому стані Халумі щільний та досить жорсткий за текстурою. Тому не буде пасувати до сирної тарілки поруч з, наприклад, Камамбером або Горгонзолою. Але після смаження на грилі чи сковороді скоринка сиру стає хрусткою, золотисто-коричневою, а всередині сир пом’якшується до ідеальної консистенції для приємного, скрипучого, жувального укусу.
Сир, родом з Італії. Виробляється з коровʼячого молока, має грушоподібну форму, мʼяку та пружну текстуру. Якщо вирішили обрати його для смаження, будьте пильні: він досить швидко починає плавитися, тому за ним потрібно стежити, щоб він не розтікся по решітці.
Взагалі найкращий, до того ж оригінальний, спосіб його приготування — підв’язувати над вугіллям та зішкрябувати плавлену частину сира безпосередньо на ваш гарнір: картоплю чи овочі.
Народився цей сир в передгірʼї Кавказу (Республіка Адигея, звідки й назва), але набув популярності також в Україні. Його теж легко можна підсмажити на грилі чи сковорідці. Якщо ви хочете додати цьому простому сиру особливого смаку, обваляйте його в кукурудзяному борошні та спеціях. Так він набуде золотистого кольору та подарує більш яскраву смакову насолоду.
Взагалі майже будь-який копчений сир можна підсмажити, бо завдяки копченій скоринці він буде тримати форму. А під впливом температури вогню тісто всередині перетвориться на вершкову кульку, яка в гарячому вигляді просто розтане на вашій тарілці й буде ніжно розтікатися, збуджуючи апетит.
Не забудьте поділитися своїм досвідом смаження копченого сиру в соцмережах. Відео, на якому під натиском виделки сирна кулька розтікається тарілкою, гарантовано сподобається аудиторії.
Цей вкритий білою пліснявою сир родом з Франції. Та знайшов своїх прихильників майже в усіх куточках світу. Різні його варіації виробляють і в інших країнах, окрім Франції. Проте найкраще запікати у глиняних горщиках або у фользі на грилі саме Камамбер на базі пастеризованого молока.
Додайте до нього трохи часнику, краплю оливкової олії та дрібку свіжого тімʼяну — і ваш пікнік переросте у трапезу смаку та вишуканості. А занурювання хліба в мʼякий підправлений сир стане чудовим романтичним початком вашого вечора, якщо ви надаєте перевагу вечері на двох.
Звісно, є й інші сири, які можна грилювати. Варіацій досить багато. Це може бути як грецький Kefalotyri, чи мексиканський Queso Panela, чи італійська Качокавало, так і швейцарський Раклет чи наш український Будз.
Все залежить від ваших смакових вподобань та вміння смажити різні за текстурою сири. В будь-якому разі експериментуйте та не відмовляйте собі в задоволенні досліджувати світ через сир.
Текст та фото надані авторкою.
Редакція сайту не несе відповідальності за зміст партнерського матеріалу.
Думка редакції може відрізнятися від думки партнера.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi