пошук
Оксана Чернова
Автор
пошук
Оксана Чернова
Автор
Іспанія славиться не тільки хамоном, але й сирами. Сирна історія цієї країни складалася тяжко: після громадянської війни в Іспанії виробництво сирів було придушено як перешкода індустріалізації. Однак навіть ці труднощі не зупинили відданих своєму ремеслу виробників, які продовжували виготовляти сири, передаючи традиції з покоління в покоління. З часом ці сири отримали заслужене визнання, і сьогодні вони входять до числа найвідоміших у світі.
Оксана Чернова — сирна експертка, амбасадорка української сирної культури та суддя міжнародного сирного конкурсу World Cheese Awards — розповість про найкращі іспанські сири та ідеальні поєднання з ними.
Починаємо нашу подорож з півночі Іспанії, де в долині Вальдеон виготовляють однойменний сир. Ця долина, оточена крутими схилами, довгий час залишалася ізольованою, що сприяло розвитку унікальної культури виробництва сиру.
Вальдеон — блакитний сир, виготовлений переважно з коров’ячого молока, хоча інколи до нього додають овече або козяче. Цей сир традиційно загортають у листя каштана, що надає йому характерного аромату та підкреслює регіональну ідентичність.
Сир Вальдеон має інтенсивний, солоно-гострий смак із горіховим відтінком. Він менш насичений, ніж інший відомий іспанський блакитний сир, Кабралес, але володіє виразною маслянистою текстурою.
Вальдеон чудово підходить для сирних тарілок, а також використовується в кулінарії для приготування соусів або навіть як начинка для шоколадних цукерок. Його можна поєднувати з цукатами, що створить яскраву та привабливу презентацію для вашої сирної тарілки.
Або ж з білими та червоними солодкими винами. Легку молочну кислинку Вальдеону можна підкреслити Рислінгом. А вишукану вечерю вам допоможе створити поєднання сиру з вином Сотерн або Мускат.
Продовжуємо подорож північчю Іспанії, відвідаємо Астурію, де виготовляють блакитний сир Кабралес.
Кабралес — сир із сирого коров’ячого молока, проте іноді додають козяче або овече молоко, що надає сиру складного смакового профілю. Якщо ви поціновувач досить насичених смаків сиру, то шукайте саме овечий Каблалес, який відкриється своїм гострим і одночасно кисло-солодким ароматом.
Кабралес дозріває в природних вапнякових печерах протягом 2-4 місяців. Для експорту цей сир загортають у зелену фольгу, проте традиційно використовують вологе листя явора.
Кабралес добре поєднується з ковбасами Чорізо або Салямі, а також із соковитими червоними фруктами — сливами, інжиром, вишнями. З вин раджу обирати повнотілі, наприклад, Каберне Совіньйон або Темпранільйо.
Час відвідати центральну Іспанію. Манчего — овечий сир, який виготовляється в провінціях Альбасете, Сьюдад Реаль, Толедо та Куенка. Це найвідоміший представник серед іспанських сирів.
Цей сир впізнаваний за своєю скоринкою з візерунком, що нагадує тракторний слід або ялинку, який залишився як данина традиціям, коли сир зберігали у плетених кошиках. Тепер же Манчего вже формують у пластикових кошиках-формах.
Він може бути як напівтвердим, так і твердим. Мінімальна витримка Манчего має становити 30 днів, а максимальна — 24 місяці.
Залежно від витримки, смак сиру буде відрізнятися:
Класичне поєднання Манчего з айвовою пастою. Також пасуватиме до соковитих фруктів — диня, персики — та овочів, наприклад, свіжих чи в’ялених томатів, артишоків.
З вин обирайте сухі червоні, як-от Tempranillo або Ріоха. Незабутнє поєднання можна створити з іспанським вином з сорту Cava.
А тепер переміщаємося ближче до півдня Іспанії — регіону Мурсія, де виготовляють сир Капрчічо де Кабра. Цей сир виготовляється з козячого молока породи Murciana, що забезпечує високий вміст жиру та особливу вершковість сиру.
Смак Капріччо де Кабра солодковершковий під скоринкою, всередині сир більш сухий із чіткими нотками козячого молока та легкою кислинкою.
Сир добре смакує з ягодами, як-от малина чи лохина, а також зі смородиновим варенням. З солоних страв його можна поєднувати з відвареними овочами: буряк, гарбуз чи цукіні. З вин підійде білий Велтлінер.
Закінчуємо нашу подорож так само на південному сході в регіоні Мурсія, але вже під пʼянкий сир. Мурсія у вині — козячий сир, що витримують у вині з сорту винограду Монастрель, який надає насиченого забарвлення скоринці.
Сир має м’який присмак козячого молока з відтінком родзинок та молочний, сінно-трав’яний аромат з відтінком згущеного молока.
Мурсія у вині відмінно поєднується з виноградними джемами, родзинками, бараниною та різними видами ковбас. До цього сиру найкраще підійдуть червоні іспанські вина, такі як Ріоха або Рібера.
Ми з вами пройшли вздовж усієї Іспанії сирним шляхом. Це лише невелика частинка сирних скарбів, які пропонує Іспанія. Будьте відкриті до нових вражень і продовжуйте досліджувати гастрономічні традиції цієї країни.
Текст та фото надані авторкою.
Редакція сайту не несе відповідальності за зміст партнерського матеріалу.
Думка редакції може відрізнятися від думки партнера.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi