Сирний пейринг: з чим та як поєднувати сири для гастрономічного задоволення. Частина 2 - PostEat

пошук

Сирний пейринг: з чим та як поєднувати сири для гастрономічного задоволення. Частина 2
14-03-2023 0 3844


Сирний пейринг — мистецтво поєднувати сири з іншими продуктами, щоб створити вражаючі гастрономічні поєднання. В основі сирного пейрингу лежить колесо смаку — опис усіх категорій, які ми здатні відчути смаковими рецепторами. Від загальних властивостей — пряний, солодкий, солоний, до конкретних ноток — мигдалю, карамелі, молока. Секретами пейрингу продовжує ділитись Оксана Чернова — сирна експертка ProCheese, засновниця ProCheese Академії, суддя міжнародного сирного конкурсу World Cheese Awards.

В сьогоднішньому матеріалі ми розглянемо, чим найкраще доповнити тверді та напівтверді сорти сирів. А про пейринг для благородних сирів з білою та блакитною пліснявою читайте у першій частині статті. 

Напівтверді сири

Такі сири часто використовують для бутербродів, не знаючи, що їх смак можна розкрити по-новому, додавши гастро-акомпанемент. Це, наприклад, всім відома Гауда чи менш популярний Моосбахер. 

Сирам цієї категорії притаманні такі ароматично-смакові нотки: 

  • топленого молока;
  • карамелі;
  • горіхів;
  • сироватки тощо.

Класичним поєднанням до цієї групи будуть: корнішони, мариновані огірки, варені яйця, лляний та гречаний хліб. 

Для екзотичного поєднання можна використати звичний пейринговий продукт в незвичайній формі. Візьмемо, до прикладу, горіхові нотки сиру. Їх можна посилити мигдалем, пеканом, кеш’ю чи фундуком. Або ж використати горіхові пасти з цих сортів. Так ви зможете і підсилити смакові нотки сиру солодко-пряним відтінком, і поєднати різні текстури, що додасть нових гастрономічних вражень.

Тверді витримані сири

Наприклад, Грана Падано або ж Парміджано Реджано — оригінал того самого твердого сиру, який різні виробники наслідують, продаючи під назвою “пармезан”.

Ми розглядаємо сири, зварені на основі коров’ячого молока. У твердих витриманих сирів на основі козячого або овечого молока смакові відтінки будуть відрізнятися.

Ароматично-смакові нотки сирів:  

  • цитрусу;
  • ананасу;
  • солоної карамелі;
  • ванільного морозива.

Тут вже видно безліч варіантів для поєднання. Рай для любителів фруктів.  

Ананаси в будь-якому вигляді, консервовані, свіжі, ананасовий джем чи навіть сік. Те саме стосується і цитрусових: апельсини, лайми, мандарини, лимони, грейпфрути. Обирайте фрукт, що найбільше вам смакує, чи ж робіть цитрусове асорті. Еспериментуйте з формами, подачею, текстурами — можете приготувати апельсинове суфле чи ж покласти на сирну дошку цукати. Здивуйте гостей і отримайте новий смаковий досвід.  

У пару до твердого витриманого сиру так і проситься ванільне морозиво. Для тих, хто звик до більш традиційного споживання сиру, такий варіант може бути дещо незвичним. Але варто лише один раз спробувати морозиво з сиром, і захочеться поділитися цим відкриттям з усіма.  

Щодо солоних варіантів поєднання, можна розглядати морепродукти та рибу. Креветки, гребінці, мідії — все це стане смачним доповненням до сирної тарілки. Не шкодуйте також натирати щедро посипати тертим сиром ваші улюблені рибні страви чи навіть рис з морепродуктами. Спробуйте, такі експерименти розкриють по-новому смак звичних улюблених страв.  

Що ж, сирний пейринг — це справді творчий процес. Але щоб кожен експеримент вдавався, а не перетворювався на фіаско, важливо знати теоретичні основи поєднання сирів з іншими продуктами. Отримати базові знання пейрингу для опанування професії сирного сомельє чи просто для себе можна на курсах «Сирного сомельє», що проводить ProCheese Academy. Для наших читачів діє знижка 10% за промокодом PostEat. Реєструйтеся та зробіть перший крок до опанування професії сирного сомельє. Будьте серед тих, хто розвиватиме професійне середовище сирних експертів в Україні.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст партнерського матеріалу.

Думка редакції може відрізнятися від думки партнера.

 

Ознайомитись з іншими матеріалами сирної експертки ProCheese Оксани Чернової:

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi