Чи замінить додаток Vivino сомельє в ресторані? - PostEat

пошук

Чи замінить додаток Vivino сомельє в ресторані?
19-08-2021 0 2480


Сучасні автори порівнюють вплив Ковіду на світову економіку з Великою депресією в США або з європейською розрухою після Другої світової війни, начебто вороття до звичайного життя немає. Саме тему “постковідної реальності” ми обговорювали під час дегустації в Державному музеї авіації. Ходили з келихами уздовж символів минулого прогресу та обговорювали можливості та умови сучасності. 

Головна дійова особа розмови —  Олександр Меєр. Він з міста Ізюм Харківської області (вііііуууу!!!!), навчався в ХНУРЕ на факультеті комп’ютерних наук і начебто йшов протореним шляхом IT, але в 2012 зрозумів, що зацікавленість винами так просто не минає і відправився в школу сомельє. Так Олександр вже понад 8 років працює сомельє, з них останні 4 роки – працював на посаді шеф-сомельє закладу Vino e Cucina. Ще він у 2018 році переміг на конкурсі з сліпої дегустації Wine Trophy, а у 2019 році на національному конкурсі «Кращий сомельє України». Зараз займається консультативною діяльністю, готує з партнерами програму винного курсу та проводить винні вечори-дегустації у проекті «Клуб виномандрівників».

Інші дійові особи — пляшки з вином. 

Вони обирались таким чином. Олександру пропонувався широкий перелік пляшок і суворе обмеження –  вибрати лише три пляшки. Він обрав:

Шампанське Andre Jacquart Premier Cru Blanc de Blancs Brut Experience – 1299 гривень, «Сільпо» https://is.gd/eDVgIQ

Біодинамічний Піно Блан Dornach Patrick Uccelli 7 Pinot Blanc  — 1299  грн, «Сільпо» https://is.gd/Xs5B8V

 Та Піно нуар  Rene Bouvier Marsannay Clos du Roy Vieilles Vignes – 1290 гривень, «Сільпо» https://is.gd/auF3rg

 

Ось як Олександр прокоментував свій вибір:

Мені був наданий великий список цікавих вин і обрати три з нього було не дуже легко, бо хотілося не менш ніж п’ять. Але я дуже поважаю і люблю добре Шампанське, взагалі більш ніж інші найменування ігристих, я люблю піно нуари з Бургундії, особливо з різних історичних мікротеруарів, та мені на разі дуже цікаві біодинамічні вина, а тут ще й такий недооцінений, на мою думку, сорт як піно блан. Гадаю, що не помилився з вибором, вина виявилися дуже цікавими та емоційними»


Як на твою думку має змінитись ресторанна галузь за сучасних умов?

Гадаю, що ресторанної галузі майбутнього потрібно еволюціонувати разом з іншим світом, використовувати зручні додатки з меню та винними картами, максимально оцифровувати та алгоритмізувати внутрішні процеси. Надати гостю за його бажанням можливість отримати всю інформацію про послугу у відкритих джерелах та зробити заказ самостійно. Але це не означає, що сервіс або сомельє не потрібен, бо багато людей не забажають або просто не зможуть відмовитися від живого спілкування. Також ми всі знаємо на власному досвіді, що доставка має обмежені можливості що до збереження якості цілої низки ресторанних страв та зовсім не може передати атмосфери місця, за якою зазвичай люди ходять в ресторани не в останню чергу.

Сомельє для заклада це розкіш і ознака статусу чи необхідність?

Я гадаю, що для закладів, які позиціонують себе як місце з глибокою експертизою та серйозним відношенням до вина наявність сомельє чи добре орієнтованого у питанні іншого співробітника закладу — це необхідність. Для закладу з великою винною картою та загальною кількістю посадкових місць більше 50, наявність можливо двох або більше сомельє це і статус звичайно, але й ознака відношення до питання та більш висока якість надання послуги.

Чи варто зараз якось змінювати структуру винних карт?

Для успішного ведення бізнесу завжди варто відповідати запитам його клієнтів, використовувати сучасні технології. Тому зараз, більш ніж зміни у самої класичної структурі карт, необхідно у зручній для гостей формі надати інформацію про продукт з легкою системою пошуку, фотографіями або відео, коротким описом його властивостей. Звісно все це неможливо без електронної версії на сайті або у додатку.

 

Коли в винній карті вина описані за смаком — чи подобається тобі такий підхід в ресторанах?

Якщо опис робив професіонал з досвідом, який знається на лексиці, що буде зрозумілою та коректною як для початкового так і для професійного рівня споживача, тоді я тільки за такий підхід. Але цей опис не повинен заважати легкості сприйняття інформації, для цього потрібен ще й вдумливий дизайн.

 

Чи правда, що всім сомельє доведеться скоро онлайн рекомендувати вино?

Цікавий сценарій науково-фантастичного фільму….Наразі ми ризикуємо загубити головну функцію сомельє, що несе у собі професія з початку її виникнення: надати споживачу вино належної якості без дефектів та серйозних недоліків. Особисто я не проти такого розвитку подій стосовно рекомендації онлайн, але потрібні технології та обладнання для підтвердження якості вина, такий собі електронний ніс та рот, та поки що людина – найпростіший та найдешевший засіб і обладнання для такої експертизи.

Як гадаєш, зможе Вівіно з часом замінити сомельє

Як людина, що навчалась та працювала у ІТ, я бачу багато позитиву у розвитку різноманітних додатків та ресурсів, присвячених вину, у тому числі і Вівіно.

Додатки еволюціонують, якщо ними серйозно займаються, стають більш коректними та інформативними. Але треба собі віддавати звіт у тому, що рейтинги завжди чиясь особиста думка, навіть коли вона професіональна, а особливо дуже особиста, якщо це не так. Тому, в залежності від вашої винної освіти, ви можете спиратися на ці оцінки або звертати на неї увагу тільки у якості загальної статистики. Особисто я дуже рідко звертаюсь до цих оцінок, та майже ніколи, обираючи вино для себе. Гадаю, що повністю замінити сомельє ні єдиний додаток навіть у далекому майбутньому не зможе, тому що людині завжди потрібна людина для того щоб поділитися своїми відчуттями та отримати додаткові емоції від споживання вина.

 

Дякуємо за фотографії Вікторії Сушан.

Автор: Янченко Анна Євгенія

 

 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi