Гарячий червень: прем'єри українців у Великобританії - PostEat

пошук

Гарячий червень: прем'єри українців у Великобританії
14-07-2022 0 391

Партнери

Автор


Поки Лондон святкував платиновий ювілей правління королеви, Україна, незважаючи на визвольну війну з росією, долучилася до тріумфальних подій червня в Великобританії. Виставковий хаб London Wine Fair, який так само в ці дні відсвяткував 40-й вихід,  щоб підтримати Україну у часи важких випробувань, став ініціатором національного стенду українських виноробів та надав можливість їм безкоштовно представити свою продукцію.

Завдяки ініціативі London Wine Fair та зусиллям з української сторони медіагрупи Drinks+ і галузевого об’єднання «Укрсадвинпром», вперше за всю історію виноробства України був організований стенд Wines of Ukraine.

Так стали зірки, що саме в трагічний для України період, в Великобританії, яка першою на Європейському континенті відкрила двері свого ринку Україні, стенд Wines of Ukraine здійснив свою прем’єру.

Вина України, які презентувалися  у самому центрі LWF, мали великий успіх. Якоюсь мірою цьому сприяло те, що більшість відвідувачів відчували гостроту ситуації: з одного боку, кожен намагався передати свої співчуття та солідарність українцям, з іншого, – усі розуміли, що представлені вина мають не лише високу якість, але й ексклюзивність та обмежені релізи. Деякі, може статися, виявляться неповторними. На жаль.

До речі, знаковим став збіг: саме в ці червневі дні українське вино збирало лаври і на інших заходах: на London Wine Competition 2022  абсолютно усі зразки ігристих від української компанії 46 Parallel одержали медалі, а вина Beykush Winery – три срібні та золоту нагороди від Decanter World Wine Awards 2022.

І одночасно – в червні, на London Wine Fair, українські оператори – номінанти премії з винного туризму Wine Travel Awards, яка теж має українське коріння, – були представлені на церемонії нагородження.  

Керівник проєкту Wine Travel Awards Олександра Григорьєва прокоментувала подію: «Для WTA це виявилося складним – ми працювали в умовах пандемії та війни, розпочатої росією в Україні, де народився проєкт та звідки родом 70% команди. Однак, нашою метою було знайти якісну відповідь на ці виклики. Так новий глобальний проєкт, присвячений винному туризму – став міцним та дружнім мостом, який об’єднує різних операторів галузі у співтовариство, що розділяє спільні цінності. В перший рік існування WTA вдалося зібрати разом провідних експертів у галузі вина та винного туризму з 30 різних країн. Ми вдячні London Wine Fair за те, що підтримали українців та стали в цьому році Виставковим партнером премії».

Серед номінантів премії з України британські та міжнародні експерти, що взяли участь в тейстингу в рамках церемонії нагородження, виділяли зразки від таких виробників вина та напоїв, як 46 Parallel Wine Group, Fathers Wine, Beykush Winery, Shabo Winery, Prince Trubetskoi Winery, Stakhovsky Wines, Honey Badger. Кругова дегустація супроводжувалася фуршетом-презентацією страви української кухні від відомого вітчизняного шеф-кухаря, гастродипломата та телеведучого Юрія Ковриженка, члена Disciples Escoffier International та володаря премій Global Chef Awards 2017, Ambassador of Taste for Global Gastronomy 2021, 2022; золотої медалі Best of Gastronomy 2021.

Наскільки дружньо зустріли українців в Лондоні розповіла засновниця медіагрупи Drinks+ Ірина Д’яченкова: «Під час підготовки стенду Wines of Ukraine та церемонії нагородження ми зіштовхнулися з лавиною проблем. І навіть не уявляю, як би подолали їх без допомоги місцевих профі, які долучилися та волонтерили на нашому стенді – ціла команда англійців, більшість з яких мали звання MW. Велику допомогу надала нам Асоціація сомельє Великобританії. Мене вразило, з яким великим ентузіазмом ці знані та поважні люди стояли на наших стендах та презентували гостям українські вина! Завжди пам’ятатимемо цю дружню допомогу – саме так мають вести себе сомельє та усі дотичні до вина люди. Адже це продукт, який вимагає благородства».

Оператори ринку Британії поділилися враженнями від українських напоїв.

Волонтер на стенді Wines of Ukraine Ричард Бемпфілд (Richard Bampfield) MW: «Мені дуже сподобався EL CAPITAN Pinot Noir від 46 Parallel Wine Group. Я також вважаю, що особливо вдалим був бренді Aznauri XO 8 від заводу Akkerman Distillery. Просто чудовими виявилися усі три вина від Beykush Winery: Yafe Nagar 2019, Arbina 2019, Kara Kermen 2017. На мою думку, Beykush Winery є визначним виробником! Мене дуже зацікавили і сподобалися Pet-Nat White Blend 2020 та оранж від Biologist, хоча деякі роздуми викликала їхня упаковка».

Пан Бемпфілд також зазначив, що у Chateau Chizay були гарні Furmint і Cabernet Franc. Він особливо виділив вина Shabo – Telti Kuruk Grand Reserve 2017 і Cabernet Franc / Merlot / Saperavi 2019.  Також привернули увагу британського MW Stakhovsky Wines – Merlot 2019, Cabernet Sauvignon 2020 і Saperavi 2018 – всі перелічені вина виявилися відмінної якості. «Мені сподобалося їх презентувати, вони заслуговують на поширення у Великобританії», – додав Ричард Бампфілд.

Інший волонтер українського винного стенду Бредлі Хорн (Bradley Horne), засновник WineTimeLondon, прокоментував: «Мене дуже тішила атмосфера, яка панувала на LWF та стенді Wines of Ukraine, пристрасть, з якою працювали персонал та волонтери, була неймовірною. Я відзначив для себе Beykush Winery. Мені сподобалися всі вина цього виробника, особливо Arbina 2019 100% Rkatsiteli з чудовими фруктовими нотами абрикосу, апельсинової цедри, лайму та приємною кислотністю – вино з приголомшливою текстурою та балансом».

Софі Робертсон (Sophie Robertson), амбасадор бренду Nyetimber, поділилася своїми враженнями: «Я була дуже здивована якістю українських вин. Насправді, у мене сьогодні вперше з’явилася захоплююча можливість скуштувати їх. Вина дійсно чудові і дуже якісні. Мені особливо сподобалося Beykush Kara Karmen в стилі appassimento».

Ще один коментар дав Ральф Хошар (Ralph Hochar), менеджер із продажів Château Musar у Франції та ОАЕ: «Мені дуже приємно бути присутнім на стенді Wines of Ukraine. Особливо вразили два вина. Здивував Furmint з Château Chizay. Я також прагнув спробувати щось незвичайне, і це був оранж (Biologist). Дуже гарний, дуже ніжний, елегантний, довгий посмак із тривалим потенціалом витримки».

Джордж Бісвас (George Biswas), провідний експерт з англійських вин, підкреслив, що дегустація була дивовижною: «Широкий асортимент вин від оригінальних до захоплюючих. Pet-Nat – це було справді незвичне, але дуже добре виготовлене вино. Червоні – фантастичні, бленди – незвичайні. Дуже сподобався бленд Pinot Noir & Merlot 2019 від Vinoman Winery. Насичений, але смачний! Нарешті, вразив і Furmint, що має освіжаючу кислотність, очищає смак і змушує нас усміхатися. Слава Україні!!!»

Текст та фото надані партнерами.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст партнерського матеріалу. Думка редакції може відрізнятися від думки партнера.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi