Перший фестиваль пройшов дуже круто, ми бачили реакцію людей на наші вина, – Микола Хижко, співзасновник виноробні "Раковецька лоза" - PostEat

пошук

Перший фестиваль пройшов дуже круто, ми бачили реакцію людей на наші вина, – Микола Хижко, співзасновник виноробні "Раковецька лоза"
16-11-2022 0 279


Мандруючи розмаїтою дорогою виноробнями України, сьогодні робимо зупинку на Галичині. До речі, згадки про виноградники навколо Львова сягають 15 ст. Є навіть точна дата завезення львівськими міщанами-німцями виноградної лози до Львова у 1432 році. Її було висаджено на схилах Високого Замку, і виноградник виявився напрочуд продуктивний. Клімат західного регіону сприяє виноробству, особливо тут добре почуваються морозостійкі сорти винограду (Рислінг, Регент, Кабарне Кортіс, Цвайгельт), а також привертають увагу поціновувачів нового маловідомі сорти, такі як Красень, Шабреву, Дублянський, Соляріс, Йоханітер, Гечеї Заматош, Совіньєр грі. Саме ці сорти можна скуштувати на мальовничих виноградниках неподалік Львова, де хазяйнують молоді досвідчені винороби Ольга Черепанин та Микола Хижко.

Наша основна ціль – це створювати прекрасні вина з українського винограду на українській землі. Думаю, що кожен винороб вкладає всі сили для того, щоб його вино сподобалося споживачеві, і найкраща винагорода для винороба ­­– це задоволений споживач.

Прикладом успішного розвитку виноробства на Галичині є молода сімейна виноробня «Раковецька лоза», що розташована за 23 км від Львова. Команда лише місяць тому презентувала публіці свої вина на благодійному фестивалі вина Brave Wine у Києві. Незважаючи на молодий вік бренду, результат приємно втішив. Виноробня має свій виноградник, на якому ростуть понад 100 сортів винограду.

На виноробні працюємо разом з дружиною. Виноробство для нас – це справа для душі.

Подружжя Микола та Ольга займаються вирощуванням винограду з 2015 року, ретельно вивчають поведінку своїх лоз, навчилися отримувати якісні саджанці. Виноградарі, а тепер і винороби, дають консультації щодо вибору сортів та догляду за виноградною лозою.

Цим інтерв’ю редакція Posteat спробувала прокласти ще один місток між якісним українським вином і споживачем.

Головний меседж вашої виноробні. Хто він ­­– ваш потенційний споживач?

Наша основна ціль – це створювати прекрасні вина з українського винограду на українській землі. Думаю, що кожен винороб вкладає всі сили для того, щоб його вино сподобалося споживачеві, і найкраща винагорода для винороба ­­– це задоволений споживач. Виноград, який прокидається навесні з маленької бруньки і на осінь вже тішить смачним соком, а через рік перетворюється у цей чудовий напій, зачаровує. У цьому є щось магічне.

Коли почали займатися виноробством?

Любов до винограду, мабуть, передалася від предків, які займалися виноградарством та виноробством. А ідея вирощувати виноград зародилася під час розповідей бабусі про її батька і діда, які займалися виноробством, мали декілька тисяч кущів та на свята везли вино в діжках на ринок і завжди було багато веселих історій з таких днів.

28 грудня 2015 року ми з дружиною посадили перший виноград, це було 18 кущів столового винограду і садили ми їх до другої ночі. У 2016 досадили ще 80 кущів столового.

З часом зрозуміли, що хочемо займатися все ж виноробством і у 2019 вже висаджували технічні сорти. Тоді посадили 120 кущів, але через погані погодні умови тієї осені весь виноград затопило, і як ми не намагалися його врятувати, на весну вижило лише декілька кущів. Але ми врахували помилки і все ж навесні продовжили висадку. Зараз у нас росте близько 700 кущів. На цей момент обираємо сорти, які підходять для наших умов та з яких хотіли б робити вина, які нам подобаються.

Власного винограду вистачає для виробництва вина?

Більшу частину винограду для вина ми купували у Херсоні. Зараз вже починає плодоносити наш виноград, але об’єми ще маленькі і наші потреби не перекриває. Працюємо з такими сортами як Шардоне, Рислінг, Іршаї Олівер, Совіньйон блан, Соляріс, Йоханітер, Піно Нуар, Мерло, Каберне, Регент, Одеський Чорний, Сапераві.

Які вина готуєте в цьому році?

Цього року білі робимо з Рислінга та Шардоне. З червоних ­– Мерло, Каберне та розе з Мерло.

Хто працює на виноробні?

На виноробні працюємо разом з дружиною. Виноробство для нас – це справа для душі. Я працюю на фармацевтичному заводі, виготовляю ліки, а моя дружина Оля – на підприємстві, яке займається обслуговуванням програмного забезпечення для звітності у сфері електронного цифрового підпису.

Які плани були порушенні з початку повномасштабної війни?

У 2022 планували на винограднику побудувати підвал із виноробнею, проводити дегустації, розширювати об’єми вина. Але через війну плани перенесли і поки в режимі очікування.

Дефіцит чого відчуває найбільше виноробня?

Зараз тяжко з усім, особливо з пляшками, оскільки розбиті заводи з виготовлення пляшок. Ємності зросли в ціні, подорожчало все, тому стараємося не збільшувати об’єми, а залишатися на рівні 1000-1500 літрів і спочатку сприяти швидшій перемозі України у війні, а далі вже розвивати наше хобі.

Особливо важливо для нас було отримати добрі відгуки спеціалістів про біле сухе вино з сорту Іршаї Олівер. І, до речі, ми продали весь Іршаї Олівер, практично все Мерло та Совіньйон Блан, тобто більшу частину вина ми продали.

Чи є підтримка колег в Україні?

В Україні винороби дуже згуртовані і завжди готові допомогти. Ми дуже часто гуртуємося і робимо закупівлі необхідних матеріалів, дегустуємо разом наші вина, де обмінюємось досвідом. Зараз маємо спільний гаманець, у який щомісяця вносимо добровільні внески для допомоги виноробам, які зараз на фронті.

Скільки коштують ваші вина?

Вартість наших вин від 250-500 гривень за пляшку. Цінова категорія наших вин не змінилася, тому що ми розуміємо який зараз час і що у людей доходи не зросли.

Менш як місяць тому ви дебютували як винороби на благодійному фестивалі вина у Києві. Поділіться враженнями.

Перший фестиваль пройшов дуже круто, оскільки ми бачили реакцію людей та сомельє на наші вина. Людям подобалося, вони цікавилися, хотіли спілкуватися, тому було трохи складно як для першого разу, кожному потрібно було розказати про нас, звідки, що і як. Особливо важливо для нас було отримати добрі відгуки спеціалістів про біле сухе вино з сорту Іршаї Олівер. І, до речі, ми продали весь Іршаї Олівер, практично все Мерло та Совіньйон Блан, тобто більшу частину вина ми продали.

Яке вино відкриєте з нагоди перемоги?

У нас з дружиною вже є доволі немаленька колекція вин українських крафтових виноробів. Будемо відкривати все!

Редакція Posteat тим часом продовжить розповідати своїм читачам про талановитих українських виноробів, щоб українці знали і обирали якісний свій продукт.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi