Перший політ Leleka Wines: чим цікавий новий бренд українського вина - PostEat

пошук

Перший політ Leleka Wines: чим цікавий новий бренд українського вина
22-10-2020 0 1775


15 жовтня в ресторані Barvy відбулася прем’єра нового бренду українського вина Leleka Wines від компанії Wine Discovery Selection.

Wine Discovery Selection (WDS) під керівництвом Бесо Чіхрадзе відома імпортом в Україну власних знахідок — якісних і актуальних вин з Грузії, Словенії й Німеччини.


Наприклад, вина Orgo винороба Гіоргі Дакішвілі, які компанія WDS доставляє в Україну отримали високі оцінки винних критиків та увійшли в рейтинги кращих вин у своїй категорії. Червоне вино Orgo Saperavi 2012 року з глиняного глека «квеврі» отримало 92 бали зі 100 від журналу Wine Enthusiast Magazine. А «оранж вайн» Orgo Rkatsiteli — 90 балів зі 100.

 

Wine Discovery Selection під керівництвом Бесо Чіхрадзе відома імпортом в Україну якісних і актуальних вин з Грузії, Словенії й Німеччини

 

Тому й наші очікування від українського вина, створеного WDS, були високими — воно повинно бути на рівні інших якісних вин у портфелі компанії.


Презентацію вів тандем бренд-амбасадора WDS Богдана Панчука та найкращого сомельє України 2011 року й співвласника Win Bar Олега Кравченко.

Вони розповіли, що Leleka Wines отримав назву від українського символу сім’ї та добробуту — лелеки. Образ птаха обрали на хвилі подорожей українців Європою та світом. Так само, як лелеки повертаються в рідні краї після зимівлі, так і мандрівники щоразу повертаються додому. Leleka Wines створені для того, щоб відсвяткувати це повернення та стати супроводом для історій з мандрівок. Власне про це сказано у гаслі бренду: «Вино крилатих історій».


Новий бренд Leleka Wines отримав назву від українського символу сім’ї та добробуту — лелеки


Для виробництва нового вина обрали Південну Бессарабію. Виноград для Leleka Wines росте поблизу села Долинка Саратського району Одеської області.


На характеристики винограду впливають максимум тепла і сонця для достигання ягід, палітра ґрунтів Дунай-Дністровського міжріччя та морські повітряні маси з Чорного моря. За вирощування винограду й виробництво вина відповідає енолог Зураб Кучухідзе з Грузії.


Виноград для Leleka Wines вирощують у Південній Бессарабії — з максимумом сонця, на ґрунтах Дунай-Дністровського міжріччя та під впливом повітря з Чорного моря

Засновники бренду стверджують, що всі складові — від винограду до розробки й матеріалу етикетки — мають українське походження. Виключенням стали хіба що бочки із французького дубу та корок французького виробника Diam. Його обрали, щоб захистити вино від «коркової хвороби». Розлив вина відбувається на потужностях ПрАТ «Одесавинпром».

Гості прем’єри спробували шість вин колекції Leleka Wines — чотири моносортові сухі вина та два напівсолодкі. Всі вони виготовлені з винограду врожаю 2019 року.


Першим у келихах експертів опинилось біле сухе вино сорту шардоне. Зураб Кучухідзе обмежив врожайність шардоне на рівні 6 т/га, щоб концентрувати аромат і смак майбутнього вина. Аромат вина розкрився нотами стиглих зелених яблук, груш, дині та білих фруктів. У смаку хороший баланс кислотності і післясмак білих фруктів.

Вино не витримувалось у бочці, але провело місяць на осаді в резервуарі зі сталі, тому має яскравий, свіжий, легкий стиль та питкий смак. Сомельє Олег Кравченко запропонував для шардоне смачну пару з одеського форшмаку, білого м’яса. Гадаємо, що вдалим буде й поєднання з різото з білими грибами, курячою грудкою в апельсиновому соусі або гарбузовим крем-супом.


Біле сухе вино з сорту піно грі (або піно гріджо) також не знало бочки. Вино не витримувалось на осаді, але близько дев’яти місяців провело у резервуарах зі сталі для «округлення». Врожайність була обмежена до 8 т/га. Зразок продемонстрував стриманий стиль з ароматами білих квітів, липи й медоносних рослин. Олег Кравченко порадив до цього вина білу рибу з яскравими соусами, сири середньої насиченості, страви в’єтнамської та китайської кухні зі спеціями.

Перший реліз Leleka Wines виготовлений з врожаю 2019 року

Першим червоним вином презентації стало мерло 2019 року. Виноград зібрали з лози віком 15 років. Після мацерації вино додатково п’ять місяців витримували в старих дубових бочках. За словами Богдана Панчука витримка у бочках дозволила зробити молоде вино (йому лише один рік) більш зрілим, округлим, готовим до пиття.

Олег Кравченко помітив у ароматі мерло від Leleka Wines червоні стиглі ягоди — чорницю, ожину, сливу й чорнослив, ноти сап’яну. У смаку знайшли помітні, але помірні й делікатні таніни. Зі страв до вина Олег порадив м’ясо з відтінками диму — копчену качку, баранячу ногу на грилі або будь-який стейк, тушковані страви. Зразок отримав найбільше симпатій від інших учасників дегустації.

Червоні вина Leleka Wines витримували не в нових, а в старих бочках — так вони дозріли та отримали стриманий врівноважений стиль

Врожайність лози сорту каберне совіньйон обмежили на рівні 8-9 т/га. Вік лози — 15 років. Дозрівання вина після мацерації проходило протягом п’яти місяців у старих дубових бочках. Аромат вина розкрився нотами чорної смородини й вишні. У смаку знайшли насичені таніни й добре виражену кислотність, що дає вину потенціал до витримки. До такого вина підійде будь-який варіант червоного м’яса — стейки, реберці на грилі, ковбаски тощо. Пасуватимуть і витримані старі сири.


Обидва напівсолодких зразки продемонстрували баланс кислотності і солодкості. Червоне напівсолодке вино виготовлене з того ж винограду сорту мерло, який використаний для сухого вина мерло Leleka Wines. Олег Кравченко порадив спробувати його з десертами на основі крему з червоними лісовими ягодами.

Важливий момент. Коли Олег Кравченко спитав у експертів про вартість вина, то зал оцінив зразки у ₴200 – 300 на полиці магазину. Виявилось, що Leleka Wines коштуватиме ₴150 – 170 — покупець Leleka Wines отримає від вина більше ніж заплатить за нього.

Зал оцінив зразки у ₴200 – 300 на полиці. Виявилось, що Leleka Wines коштуватиме ₴150 – 170

Нам сподобалась концепція бренду Leleka Wines. «Крилата» ідея викликає емоції й запам’ятовується. Помітно, що до розробки бренду поставились серйозно, пропрацювавши всі деталі. Наприклад, гніздо лелеки на етикетці намальовано однією неперервною лінією, як підпис. А сама етикетка має рифлену текстуру для підсилення тактильних відчуттів.

Віддаємо належне досвіду й зусиллям компанії WDS — із запуском Leleka Wines український споживач отримав новий якісний продукт за доступною ціною. Відомо, що після дегустації співвласники мережі винних барів Like a local’s Євгенія Ніколайчук та Сергій Клімов розпочали продаж Leleka Wines у своїх барах. Київський сомельє Євген Зіневич обрав мерло Leleka Wines для винної карти Vinsanto Wine Bar. Після дегустації вина Євгеном Клопотенко вина Leleka Wines з’явились у винній карті ресторану «100 років тому вперед». Також новинка повинна вже з’явитись на полицях магазину Bad Boy. 

Фото:  WDS

Читайте також: 

«Вино як привід»: чому формат винних барів став таким популярним

Де і що у Києві п’ють професійні сомельє: заклади, напої, паролі

Найкращі винні бари України за версією Ukrainian Bar Awards

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi