«Створення Вина – це для мене захоплююче хобі… ніхто нікуди не жене, нікому нічого не винен», – Ігор Максименко, «УманьВайнері» - PostEat

пошук

«Створення Вина – це для мене захоплююче хобі… ніхто нікуди не жене, нікому нічого не винен», – Ігор Максименко, «УманьВайнері»
13-07-2022 0 593


Згадка про Умань одразу переносить нас в унікальний парк «Софіївка», і аж ніяк не асоціюється з виноробством. Однак приклад Ігоря Максименка засвідчив, що навіть у не виноробних регіонах України можна робити високоякісне вино – головне, бажання, професіоналізм і пристрасть до своєї справи.

«УманьВайнері» (UmanWinery) – це невеличке підприємство, яке заснував винороб і сомельє Ігор Максименко. За свою історію його вина здобували нагороди на різних місцевих і всеукраїнських конкурсах. Зокрема, високо були оцінені Мерло 2017 і Сапераві 2017. А у 2021 оранж Muscat Ottonel 2017 та Aliberne 2017 отримали золоті медалі на Odessa Wine and Spirits Awards. Із останніх досягнень – «УманьВайнері» стала номінантом Wine Travel Awards 2021-2022 у категорії Unique Program.

Виноробня «УманьВайнері» була зареєстрована як ПП у 2019 році, хоча експериментувати з вином Ігор почав у 2015. Перше вино було створене з Одеського Чорного, вирощеного на виноградниках інституту імені Таїрова. Ігор досі зберігає у погребі на пляшковій витримці декілька пляшок першого вінтажу 2015 року.

Як же почувається винороб в умовах війни Росії проти України, чи вплинули нові непрості обставини на його діяльність, а також про особливості своєї роботи розповів PostEat Ігор Максименко.

Майже щороку (окрім 2020) створював різні вина, як із білих, так і з різних червоних сортів винограду.

Географія виноробних регіонів України передана в уманських винах 

Майже щороку (окрім 2020) створював різні вина, як із білих, так і з різних червоних сортів винограду. Географія виноробних регіонів, де закуповувався виноград, дуже широка: Таїрове, Татарбунари та Великодолинське на Одещині, Очаківський район на Миколаївщині та Білозерка на Херсонщині, яка зараз тимчасово окупавана.

У перші дні війни майже не було ніяких думок, пов’язаних із вином. … Єдина небезпека для нас та для вина на той час – було б пряме влучання якимись бомбами чи ракетами.

Цікаві сорти і закладення свого виноградника

Серед білих сортів працював із такими сортами: Б’янка, Аліготе, Мускат Оттонель, Мускат Янтарний, Совіньйон Блан, Сухолиманський Білий, Шардоне. Серед червоних у мене були: Бастардо, Голубок, Каберне Совіньйон, Мерло, Одеський Чорний, Піно Нуар, Сапераві.

Наразі власних виноградників ще не маю, але вже розпочато підготовку до висадки перших технічних сортів із підвищеною зимостійкістю на власній ділянці у селі біля Умані.

Перші дні війни і «план порятунку» продукції

У перші дні війни майже не було ніяких думок, пов’язаних із вином. Тоді головним для мене було підготуватися до складних часів, які ось-ось могли настати. Ми з родиною не планували нікуди евакуюватися. Тому думок та клопотів тоді було забагато, але зовсім не пов’язаних із винною темою. Це був холодний та стабільний період року для вина, тому якоїсь особливої та додаткової уваги вино не потребувало. Єдина небезпека для нас та для вина на той час – було б пряме влучання якимись бомбами чи ракетами.

Війна порушила плани

З початком війни звісно багато що змінилося. Значно зменшилися доходи від основної діяльності, тому загальмувалися роботи з підготовки дегустаційної зали та оздоблення території біля виноробні. Наразі ціни на вино не змінював. Поки що над цим думаю.

Погодні умови цього року, на мою думку, є сприятливими для отримання гарного врожаю винограду. Тому вважаю, що вина 2022 року будуть добрими та смачними!

Поточні процеси

На виноробні є все, що необхідно. Війна практично нічого не змінила в сенсі робіт на виноробні та запланованих заходах з догляду за винами. Тому що я намагаюся не сильно травмувати вина різними технологічними процедурами та є прихильником найменшого втручання у процес створення вина. На виноробні я працюю переважно сам. Але іноді мені допомагає мій давній знайомий, коли потрібні додаткові робочі руки.

Погодні умови для майбутнього врожаю

Погодні умови цього року, на мою думку, є сприятливими для отримання гарного врожаю винограду. Тому вважаю, що вина 2022 року будуть добрими та смачними!

Щодо України, поки що я не чув про якісь зміни в напрямку допомоги виноробам від нашої держави. На мою думку, ще нічого не змінилося.

Підтримка українського виноробства

Серед моїх знайомих та колег виноробів бачу багато різної позитивної інформації, що багато хто в світі зацікавився українськими винами. Але там людей цікавлять досить великі партії вина, що для мене особисто не є можливим. Я не володію великою кількістю вина, і на ті вина ще не було ліцензії. Це є Авторські Вина.

Щодо України, поки що я не чув про якісь зміни в напрямку допомоги виноробам від нашої держави. На мою думку, ще нічого не змінилося.

Щодо українців, ми стали більш чуйними. Помітив, що з початком війни люди стали більш чуйними та уважними. Більше стали цінувати те, що в них було. Звісно, всім хочеться, щоби все повернулося, як було раніше. Але, на жаль, так добре вже не буде.

Чекатиму на винні конкурси, бо вони надають найбільш об’єктивну оцінку винам України на конкретний час.

Волонтерство як частина сьогодення

Мабуть, в Україні не має людини, яка б хоч чимось не допомогла б у цій боротьбі за життя України. Я також зробив свій невеличкий внесок, допомагаючи близьким та знайомим, які безпосередньо воюють не передовій, та через волонтерів надавав ті запчастини, які потрібні були для старих машин ЗСУ.

Про плани

Чекатиму на винні конкурси, бо вони надають найбільш об’єктивну оцінку винам України на конкретний час.

Вино як хобі

Виноробство для мене не є основним видом економічної діяльності. Гроші на життя заробляю зовсім іншим. Створення Вина – це для мене більше захоплююче творче хобі. Мене ніхто нікуди не жене, я нікому нічого не винен. Я багато думаю про кожне вино, планую різні варіанти дій. Але роблю дуже обережно та дуже мало. Не поспішаючи.

Вино Перемоги

В мене є багато добрих вин, гідних для святкування Перемоги!!!

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi