Українські вина з Півдня презентовано в ресторані української кухні в Парижі - PostEat

пошук

Українські вина з Півдня презентовано в ресторані української кухні в Парижі
20-06-2022 0 4777


Дегустація вина – це завжди цікаво і пізнавально. Аромати, смаки, історії сплітаються в єдине і відкривають нові горизонти знань про країну.

Пізнавати українське вино – це захоплива пригода і важлива місія у цей складний для нас, українців, час. Українським виноробам потрібна підтримка не лише в Україні, а й за кордоном. Адже українське вино має великий потенціал і може гідно представляти нашу державу на міжнародних виставках, полицях бутиків, у винних картах ресторанів.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Тішить, що запит на українське вино зростає. Це помітно з відгуків, які отримують українські сомельє за кордоном. Переслідуючи місію популяризувати українське вино за кордоном, допомогти українським виноробням вийти на міжнародний ринок відбулась дегустація українського вина у Парижі.

Єдиний ресторан української кухні у столиці Франції Oranta гостинно відкрив свої двері. Дуже символічно, що дегустація пройшла саме там. Це передусім важливо для самої ресторації, адже хоче відібрати українське вино у свою винну карту.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

На дегустації було представлено 7 вин від 4 українських виноробень. Їх вина унікальні, створені ще у мирні часи. Хоч зараз робота деяких виноробень паралізована через військові дії, багато виноробів стали волонтерами чи вступили у ЗСУ, спільна підтримка і популяризація свого продукту наближає Україну до перемоги. Вина супроводжували традиційні страви.

Підтримати українське виноробство прийшли як українці, так і французи.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Wine list вечора складався з 4 білих і 3 червоних вин з Одеської, Миколаївської, Херсонської областей.

«Колоніст», Одеська область

  1. Haut de Gamme 2017, Cabernet-Merlot, red wine
  2. Riesling 2020, white wine

Шато Трубецького, Херсонська область

  1. Riesling Rheinskiy 2016, white wine
  2. Oksamyt Ukrainy, Grand Reserve 2016, Cabernet Sauvignon, red wine

Beykush Winery, Миколаївська область

  1. Riesling 2020, white wine
  2. Artania 2020, white wine

Villa Tinta, Одеська область

  1. Chardonnay 2018, white wine
  2. Odessa Black 2018, red wine

Відкрив вечір білий сухий Рислінг 2020 від виноробні Beykush, що в перекладі означає «Король птахів». Це одна з провідних сімейних виноробень із Миколаївської області. Виробляє в середньому 25 тисяч пляшок на рік і має 11 га власних виноградників. Виноробня вирізняється своїми експериментами з різноманітними сортами (Тельти Курук, Альбариньйо, Тімороссо, Темпранільйо, Пінотаж, Мальбек. Нещодавно на найвпливовішому дегустаційному конкурсі у Лондоні Decanter Awards 2022 Chardonnay Reserve 2019 отримало золоту медаль. Також виноробня здобула там 2 срібла і 4 бронзи. На дегустації було представлене «бронзове» вино Artania біле.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Аромат польових квітів і соковитих білих персиків, молодих абрикосів відчули усі гості. Жвавий свіжий смак склав ще позитивніше враження від вина. Ця позиція сподобалася усім без винятку. Гостям було цікаво почути про метод виробництва. Ферментація цього вина відбувалася у 250-літрових керамічних амфорах у формі сфери. Взагалі Beykush експериментує з різними ємностями для витримки (глиняні, бетонні, близькі до керамограніту). Такі резервуари працюють як бочки, але не передають вину дубових тонів. Такі вина яскраві фруктові і водночас свіжі.

«Мені подобається його фруктовий смак і свіжість», –  відгукнувся французький гість.

Шардоне Villa Tinta 2018 лінійки VIP – це гарне співвідношення ціна-якість, як підсумували гості. Ананасово-грейпфрутовий смак і сильна структура стане гарним супроводом до вечері з вершковими інгредієнтами.

Це вино від великого підприємства з Одеської області, яке займається вирощуванням і продажем винограду, має 1000 га виноградників, 540 з яких власні. Плантації зосереджені в долині озера Ялпуг.

«Шардоне легко зіпсувати, але ця пляшка вдала. Я б пив його з вершковими равликами. Можливо занадто пряне, а у спеку хочеться більшої свіжості», – поділився враженнями паризький гість.

«Вино господарства» Artania стало фаворитом серед любителів потужних білих вин. Воно заінтригувало всіх. Шардоне, Шенен Блан, Піно Грі, Ркацителі, Рислінг проявилися у бленді ароматами запашних яблук, медової дині, степових квітів. Смак щедрий і свіжий, з довгим посмаком. Стане ідеальним супроводом до риби та морепродуктів гриль. Однак воно прекрасно поєдналося з варениками з картоплею і тістом на шпинатовій основі.

«Я люблю експерименти, це вино мені нагадало португальське – різноманіття ароматів і смаків, дуже добре пити таке вино в холодну пору року і згадувати про відпустку у теплих краях», – ось таку паралель провела українська гостя.

«Італійська душа у цього вина, схоже на Верментіно», – підмітив сомельє з України, що теж відвідав дегустацію.

Замикав сет білих вин напівсухий Рислінг від сімейної виноробні «Колоніст». Цікаво, що французька і українська публіка по-різному оцінила цей взірець. Загалом українським гостям він більше сподобався, однак французи зійшлись на думці, що цей Рислінг буде добре працювати з легкими десертами, наприклад морозивом із фруктами. Гості підкреслили свіжість вина.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Сімейна виноробня «Колоніст» виготовляє цей Рислінг за технологією Мозеля: використовуються спеціальні вініфікатори, які мають так звані «сорочки холоду»; на певному етапі виробництва сусло охолоджують до -4 градусів, що зупиняє прироцес бродіння, але зберігає природній цукор.

Виноробня розташована у Придунайській Бессарабії і гордиться своєю географією. Виноградники розкинулися на 45 винній широті – ті й же, що Бордо та П’ємонт. Вина «Колоніста» уже 17 років підкорюють серця не лише українців, але й іноземних цінителів якісного продукту. Вони експортуються до Великобританії, Канади та Польщі, були оцінені міжнародними конкурсами та винними експертами. З останніх перемог – золоті медалі отримали Одеське чорне та Сухолиманське біле на міжнародному винному конкурсі у Канаді в Альберті Alberta Food & Beverage Expo Consumer Choice Awards.

Сет червоних вин відкрив «Оксамит України» від виноробного господарства князя Трубецького. Історія виноробні почалася у 1896 році, коли князь Трубецький успадкував маєток «Козацька» неподалік Херсона.  Унікальність виноробні у тому, що у її колекції є «марочні» вина: «Оксамит України», «Перлина Степу», «Наддніпрянське», які отримали понад 30 нагород на міжнародних виставках. Ці вина постачалися до Британського королівського двору.

Виноробня має 117 га власних виноградників, лабораторію та готель у збудованому князем старому корпусі.

Виготовляє унікальні для України сортові вина з сортів Каберне Фран, Мальбек за французькою технологією.

«Оксамит України» 2016 – це 100% Каберне Совіньйон, витриманий у французькій дубовій бочці більш як 2 роки з подальшою витримкою у пляшці.

Вино отримало лише позитивні відгуки. Той випадок, коли вдалось приємно здивувати міжнародним сортом. В ароматі – чорні дикі ягоди і фрукти, розвивається тонами чорносливу в шоколаді. Смак насичений і суворий, з м’якими танінами і тривалим посмаком.

Це вино ідеально доповнять м’ясні стейки з ягідним соусом, але цікаво було почути такий варіант пейрингу.

«Салат із буряком, шпинатом, сиром фета і соняшниковим насінням, заправлений запашною соняшниковою олією», – поділилась своїми гастрономічними фантазіями одна з гостей.

«Відчула у вині нотки підкопченості, я б спробувала його з в’яленим м’ясом типу бастурми, суджука», – слушно зауважила інша.

Червоним фаворитом дегустації стало вино «Каберне-Мерло» Висока гама 2017 від сімейної виноробні «Колоніст». Не вперше його плутають із бордоським. Французька публіка була в захваті від цього зразка, а українці висловили гордість, що ми маємо такі високоякісні вина. До речі, «Колоніст» понад 10 років співпрацює з відомим енологом з Бордо Олів’є Дега. Це відчувалося у стилі Каберне-Мерло. В ароматі стиглі вишні, кавові зерна і сухофрукти. Смак глибокий, елегантний з оксамитовими танінами і багатим посмаком.

«Якби я хотів поставити вино у погреб, я б обрав саме це», – сказав гість з Парижа.

Відкриттям вечора став український автохтон Одеський Чорний 2018 від виноробні Villa Tinta.

Odessa Black впевнено стає візитівкою України за кордоном. Цей сорт з українським характером виведений науковцями Українського науково-дослідного інституту виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова з двох французьких сортів – Каберне Совіньйон та Алікант Буше. Складний і цікавий у виробництві, справжній виклик для українських виноробів. Як свідчать результати вітчизняних та міжнародних конкурсів, цей виклик вони достойно прийняли.

Імідж Одеського Чорного почав формуватися понад 15 років тому, коли виноробня «Колоніст» почала виробляти вино з цього сорту. Згодом воно стало візитівкою дипломатичних заходів. Зараз із Аліберне (інша назва сорту) працюють десятки виноробень, у кожного своя стилістика. Але без сумніву він є невід’ємною складовою бренду «українського вина». До слова, у 2021 році на дегустаційному конкурсі Best Riedel glass for Odessa Black variety було обрано найкращий келих Riedel для розкриття органолептичних властивостей Одеського Чорного. Експертна комісія продегустувала 32 зразки ОЧ, перемогу здобуло Аліберне Reserve Limited Edition 2017 від виноробні «Винний Дім Гігінеішвілі», але в десятку найкращих увійшла і Villa Tinta.

Представлене на дегустації вино отримало 4 срібні медалі на низці українських конкурсів.

Гості вечора підкреслили його глибокий насичений колір і багатогранний аромат. Це щедре потужне вино з тонами варення, чорносливу і шоколаду, міксом спецій, збалансованим смаком і післясмаком, який довго не залишає.

Цікаво, що кілька гостей відчули солодкуватість в смаку і навіть віднесли його до напівсухих.

«Цікаво було спробувати, але для мене надто тяжкий і дещо солодкуватий», – такий відгук отримало вино від француза. А ось інший гість із Франції навпаки був у захваті від першого знайомства з українським автохтоном. «Французи дуже консервативні щодо вина, але відкриті до нових сортів, якщо вони добре зроблені», – зауважив він.

«Я не думаю, що Європі буде цікавий український бордобленд, а в Одеського Чорного є реальний потенціал для експорту», – висловився ще один учасник дегустації.

Під час вечора на аукціон було виставлено пляшку ексклюзивного вина  «Рислінг рейнський 2016» виноробні Prince Trubetskoi Winery із Херсонської області. Це вино здобуло срібло на престижному конкурсі Le Mondial des Vins Blancs 2021 у Страсбурзі.

Торги почалися з відмітки 15 євро і проходили жваво. Перемога дісталася українці Софії, яка придбала Рислінг за 75 євро.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Частину коштів із дегустації передано на підтримку ЗСУ.

Підсумки дегустації українського вина в Парижі:

  • Локальні сорти передусім, вони – шанс для презентації України за кордоном
  • Запит на легкі свіжі білі вина і фруктові червоні
  • Поєднання вина і страв викликає особливе зацікавлення
  • Де шукати українські вина за кордоном
  • Український бордобленд не поступається французькому
  • Цікавість до українських виноробень і виноробних регіонів виняткова

«Це моя перша дегустація, тому я під величезним враженням. Різноманіття смаків і ароматів, інформації про українське виноробство, колективне обговорення відтінків вин… Я рада, що потрапила на дегустацію», – приємно чути такі зацікавлені відгуки.

Українське вино має шанс саме зараз зарекомендувати себе за кордоном. Українці, що тимчасово перебувають в інших країнах, шукають можливостей підтримати свій продукт. Бажання ресторану української кухні пропонувати наше вино мотивує виробників продовжувати свою справу у такий непростий час. Тому популяризація якісного вітчизняного продукту як ніколи «на часі» всередині країни і за її межами.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi