Як вибрати шампанське і на яке ігристе звернути увагу: радять сомельє - PostEat

пошук

Як вибрати шампанське і на яке ігристе звернути увагу: радять сомельє
29-12-2020 0 326


Хороші ігристі вина можна виробляти де завгодно, справжнє шампанське — тільки у регіоні Шампань. Редакція PostEat запитала сомельє — про які ще правила треба пам’ятати при виборі ігристого вина і на що звернути увагу.

Іван Перчеклій
сомельє ресторану «Прага», віцепрезидент Асоціації сомельє України (АСУ)

Цього року я обираю ігристі вина, зроблені класичним методом — кава, креман, франчакорта і шампанське. Зверніть увагу на малих виробників Шампані — Fourny&Fils, Lancelot-Pienne, Pierre Trichet. Серед тихих вин однією з найкращих пропозицій у співвідношенні ціна-якість сьогодні є португальські вина. Також варто звернути увагу на українські вина від невеликих виробників. Щодо вибору — прислухайтесь до порад кавістів у магазині.

Ольга Гірман
сомельє ресторану «Веранда на Дніпрі», фіналіст XVIII-го Всеукраїнського конкурсу сомельє-2019, фіналіст конкурсу «Кращий сомельє України-2018»

Ігристе вино — «універсальний гравець», який може супроводжувати трапезу від початку до фінального дижестиву. Щоб підібрати ігристе до смаку пропоную визначитись, до якої категорії питців ви належите:

• класики — віддаєте перевагу класичному методу (з вторинним бродінням у пляшці);
• винолюби — вам до вподоби фруктово-квіткові аромати і легкий солодкий присмак в ігристих винах;
• «ласуни» — найбільше цінуєте солодкість у вині.

Класикам може бути цікаве іспанське ігристе вино «кава». Різні категорії кави, — Brut Nature, Extra Brut, Brut, — зазвичай мають хорошу кислотність, свіжість та яскраві цитрусові ноти в ароматі.

В магазинах можна зустріти каву з різними термінами витримки. Зазвичай, Cava витримується на дріжджовому осаді не менше 9 місяців. Cava Reserva — не менше 15 місяців. Cava Gran Reserva — не менше 30 місяців. Чим довше витримка на осаді, тим витонченішим і вишуканим буде букет!

В магазинах можна зустріти каву з різними термінами витримки. Чим довше витримка на осаді, тим витонченішим і вишуканим буде букет!

Також зверніть увагу на італійські вина класичного методу Franciacorta та Oltrepo Pavese Metodo Classico з Ломбардії. Не менш цікаві ігристі вина класичного методу з італійського регіону Trento DOC, французькі Cremant і не французькі, наприклад, Cremant de Luxembourg. Нещодавно в Україні були представлені англійські ігристі класичного методу.

Шанувальники класики оцінять вина Prosecco з надписом Col Fondo — це вина класичного методу, які на відміну від шампанського не проходять дегоржаж і мають каламутний дріжджовий осад всередині пляшки.

А ще південноафриканські класичні ігристі вина Cap Classique, кращі взірці німецьких ігристих вин Sekt. І окремо — справжнє французьке шампанське, якого в Україні є великий вибір.

Винолюбам, які шукають яскраві фруктово-квіткові аромати і солодкий смак радила б вина з сорту Глера в ігристому прояві Prosecco di Conegliano Valdobbiadene (за солодкістю — від Brut до Extra-dry). Таким питцям будуть цікаві сухі ігристі вина з мускатних сортів, ігристі вина з сорту Ріболла Джалла, Гевюрцтрамінер або ельзаський Рислінг. До речі, поєднання страв азійської кухні з цією групою вин буде виграшним!

«Ласунам», які цінують солодкий смак ігристого вина раджу Champagne demi-sec, Moscato d’Asti, Lambrusco, Prosecco di Conegliano Valdobbiadene (категорія Dry), вина з сорту Malvasia. Шукайте на етикетках позначки sweet, doux, süß, doce, dulce (та dry — для просеко).

Окремо хочеться згадати українських виробників ігристих вин. Ось цьогорічна добірка вин, які варті вашої уваги:

• Artwinery, лінійка Grand Artinero
• Shabo, лінійка Grand Reserve
• Shabo, лінійка Vaja Grand Cru
• Blanc de Blanc від «Виноробне господарство князя П.М. Трубецького»
• «Бісер», виноробня «Колоніст»
• Grand Admiral, винна компанія 46 Parallel.
• Carpathian Sekt, виноробня «Шато Чизай»
• Beresagne 2015, виноробня Beykush winery.

Анна-Євгенія Янченко
винна експертка, авторка блогу «Сомельє в зелених штанях»

В мене є традиція святкувати Новий рік найдорожчою пляшкою ігристого, яке я можу собі дозволити. Найдорожчою за всі пляшки, які я купувала протягом року, але так, щоб до і наступної зарплатні дожити. В останні роки це, нарешті, шампанське.

Цього разу це буде шампанське Tarlant Zero Brut Nature. Я на нього цілий рік облизуюсь. І от коли буде бамбамбкать дванадцять годин, відкоркую. Сподіваюсь, що після такої пожертви 2021 рік буде кращим за «попередника». Власне, пропоную і вам так зробити — зустріти Новий рік пляшкою крутішою за звичайні.

Класних і недорогих ігристих вин сьогодні в Україні хоч греблю гати — якщо ви завжди купували щось за ₴100, купіть за ₴200, якщо звичайний чек ₴200, то купіть за ₴400.

Зустріньте Новий рік пляшкою крутішою за звичайні: якщо ви завжди купували щось за ₴100, купіть за ₴200, якщо звичайний чек ₴200, то купіть за ₴400

Але, будь ласка, без геройства: Новий рік — не місце для експерименту. Якщо ви у звичайному житті п‘єте солоденьке, а тут вирішили під Новий рік змінити уподобання і купити трендовий Zero Dosage або Brut Natur, то ризикуєте зіпсувати собі все свято. Залишайтесь, де були, просто купіть ігристе на ґатунок (два-три) вище за звичайне.

Якщо ви вирішили купити шампанське, але такого раніше не робили, то порада — обирайте класичні популярні пляшки Moët & Chandon, Dom Pérignon, Veuve Clicquot. Ні, вони не кращі за інші, але вони мають той смак, який сподобається всім і не розчарує.

З новим роком, любі котики! Бажаю нам всім дуже класного Нового 2021 року і протягом наступного року вийти на такий рівень, щоб купувати шампанське так само часто, як звичайне вино.

Богдан Павлюх
сомельє ресторану Park. Art of Rest (Львів), переможець конкурсу «Український сомельє — 2019»

У виборі ігристого вина одразу пропоную визначитись з вподобаннями: ви любите ігристі вина класичного методу (вторинне бродіння у пляшці) чи методу Шарма (вторинне бродіння у великому резервуарі)?

Не всім може бути до смаку строга і стримана Шампань. Якщо ви звикли до більш дружнього яскравого смаку, то вина Prosecco принесуть вам більше задоволення.

До речі, цього року вперше на винному ринку з’явилось рожеве ігристе вино Prosecco. Взагалі рожеві ігристі вина можуть стати трендом цього і наступних років.

Рожеві ігристі вина можуть стати трендом цього і наступних років

Якщо шукати щось незвичне, то варто звернути увагу на ігристі вина «пет-нат». Ці вина виготовлені «сільським» методом одного бродіння одразу у пляшці. Це нішовий і незвичайний продукт, який завжди дає нові враження.

У сегменті класики зверніть увагу на іспанську каву. У цього ігристого вина комфортніша ціна аніж у шампанського чи італійського класичного ігристого вина франчакорта.

На полиці магазину звертайте увагу саме на напис «ігристе вино». Бо є ще т.з. «іскристе вино» — це штучне газоване вино, яке швидко насичують вуглекислим газом

На полиці магазину звертайте увагу саме на напис «ігристе вино». Бо є ще т.з. «іскристе вино» — це штучне газоване вино, яке швидко насичують вуглекислим газом. Таке вино має великі бульбашки, вони швидко лопаються, а його смак і аромат не дає того ефекту, яке може дати якісне ігристе вино.

І купуйте вино у спеціалізованих магазинах — там вина проходять відбір, перш ніж потрапити на полицю, правильно зберігаються і там вам завжди допоможуть з вибором.

Фото: Unsplash, Facebook / Olha Hirman, Bohdan Pavliukh, Ivan Percheklii, Anna Eugenia Yanchenko

Читайте також:

Як обрати «те саме» вино? Або короткий посібник до практичних занять з енотерапії

Новий рік в ресторанах Києва: де зустрічати 2021 рік

№1 у рейтингу Vivino України Інна Насадюк про алгоритм успіху, натуральні вина і сексизм у вині

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi