Які вина і винні регіони ми можемо втратити через зміни клімату - PostEat

пошук

Які вина і винні регіони ми можемо втратити через зміни клімату
04-11-2019 0 218


Невіра у кліматичні зміни схожа на віру пасажирів «Титаніку» в непотоплюваність корабля — завжди можливий зовсім непередбачений розвиток подій. Редакція PostEat уважно прослухала виступ екоактивісти школярки Грети Тунберг та задалась питанням — а як щодо впливу зміни клімату на світове виноробство? Якість і стиль вина залежить від клімату. Зміняться клімат — зміниться й вино.

Попередній аналізу експертних думок, наукових досліджень та звітів про врожай останніх років показав, що винний світ найбільше потерпає не від змін клімату, а від екстремальних кліматичних умов — перепадів температур, граду, пожеж, тощо. В сумі потепління та стихійні лиха дійсно можуть змінити винну картину світу. Отже, чого чекати.

Європа

Європа — центр світового виноробства. Франція до 1976 року (дегустація «Суд Парижа», де американські вина перемогли Бордо) взагалі вважалась єдиним місцем у світі, де можна зробити велике вино. До змін клімату тут ставляться особливо чуттєво. Наприклад, еталон елегантного та інтелектуального вина — бургундський піно нуар. Але з підвищенням температури його стиль грубішає, він стає більш яскравим й  спиртуозним (більше сонця і тепла = більший вміст цукру у ягоді = вищий рівень алкоголю). Імпортери, які поставляють бургундський піно нуар у США свідчать про еволюцію цих вин в бік «гарячого» каліфорнійського стилю. Ймовірно, що до кінця століття   зробити традиційний тонкий піно буде неможливо. А де ж тоді шукати тонкі піно нуари? Експерти звертають увагу на вино з сорту піно нуар у північному штаті Орегон в США та окрузі Центральний Отаґо в Новій Зеландії (наприклад, піно нуари винарні Two Paddocks актора Сема Ніла). Це регіони де зі зміною клімату стало можливим вирощувати виноград потрібної кондиції та отримувати тонкі й елеганті піно нуари — як раз в тому стилі, який у Бургундії, можливо буде втрачений.

Стиль Бордо також зміниться. Свою славу регіон зажив завдяки бордоським кларетам — сумішам кількох червоних сортів, де кожен сорт має важливу роль. Наприклад, сорт каберне совіньйон в такому вині виступає в роль «скелета» і дає сильну основу. А від сорту мерло залежить, якими будуть «м’язи» — він дає вину округлість, структуру, аромати сливи, квітів та ягід. Цей тандем працював сотні років, але в 2000-х через збільшення температури час визрівання мерло скоротився. Сорт почав втрачати свою м’якість. Перезрілий мерло дає вино з високим вмістом алкоголю й цукру. В останні роки в бордоських блендах зменшується доля мерло за рахунок сортів каберне совіньйон,  шираз та мальбек.

Особлива увага прикута до температурних звітів з виноградників Шампані у Франції та регіону Пенедес в Каталонії. В двох регіонах виготовляють найпопулярніші ігристі вина світу — шампанське та кава. Якщо узагальнювати, то обидва вина цінуються у світі за тонкі свіжі аромати, кислотність та мінеральність. З підвищенням температури температури зберегти такий стиль стане непросто — виноград набирає більше цукру, вина стають більш спиртуозними. Що будемо пити, якщо шампанське та кава зникнуть через 100 років? Британські та скандинавські ігристі вина — на півдні цих країн стає тепліше і нещодавно британське ігристе вино вперше в історії отримало 100-бальну оцінку.

Північна Америка

В 2017 році збільшення температури в долині Напа порівняли з катастрофою. За кілька днів першокласний врожай перетворився на запечені родзинки на шпалері. Сік просто випарувався з винограду. Зробити ігристе вино з такого винограду виявилось неможливим, червоні вина вийшли «перегрітими» та грубими. До проблеми зі спекою додалась проблема частих пожеж, які тепер повторюються на Західному узбережжі щороку. І справа тут не в тому, що виноградники гинуть у пожежі. Вцілілі ягоди в потерпілих від пожеж регіонах дають вино з особливим гірким присмаком попелу. Чим це загрожує? Навряд у найближчі 100 років ми втратимо винну Каліфорнію. Але Каліфорнія втратить добру частину сортового різноманіття — спека зробить їх безперспективними в регіоні. Натомість у Північній Америці зони виноробства перемістяться північніше — особливо в Канаді. Якщо раніше світ знав лише про канадські крижані вина («айсвайни»), то тепер слід чекати появи ароматних білих канадських вин, наприклад з сорту піно грі. Також в Канаді непогані шанси в сорту каберне совіньйон.

Південна Америка

В Чилі та Аргентині підвищення температур жене виноградарів все вище в Анди. Енологи  шукають більш прохолодні місця для вирощування винограду. Це змінює й характер вина. Наприклад, сорт мальбек за останні роки став синонімом Аргентини, але з пошуком прохолодних долин для вирощування зміниться його звичний стиль. Можлива поява більш  м’якого та структурованого мальбеку навіть в базовій категорії вин за рахунок вирощування лози в умовах гірського клімату. Магістр вина Тім Аткін (Tim Atkin) прогнозує появу, наприклад в гірських районах долину Уко одних з найкращих червоних вин Південної півкулі.  Гірська локації виноградників може покращити місцевий сорт-спеціалітет торонтес — він стане більш мінеральним, строгим та витонченим. Щодо Чилі, то експерти звертають увагу на зміну пріоритетів місцевих виноробів — з’являється більше чилійських теруарних вин, які випускаються невеликими партіями з найкращого винограду. Зміни клімату тут ні до чого, просто цінність таких ексклюзивних позицій на ринку вища. З негативу — підвищення температур може привезти до «пробудження» хвороб винограду, які до цього не були активні і їх стрімкого розповсюдження. Хімічні обробки вирішать цю проблему, але тоді виноробам доведеться йти на компроміс — в останні роки чилійські вина заслужили імідж екологічних та природних.

Австралія та Нова Зеландія

Можливе зникнення з винної карти світу долини Баросса в Австралії — спека тут стане нестерпною для винограду. Вже цього року австралійці визнали, що ще ніколи в історії не збирали врожай в умовах таких високих температур. Суть в том, що базис австралійського виноробства, де домінує спекотний клімат складають французькі сорти винограду, які сформувались в умовах прохолодного клімату. Вже зараз винороби мають вирішувати — або змінювати сортову базу на стійкі до спеки сорти або переносити виноградники на південь. Судячи з того, що зона виноградарства розширюється на південь — острів Тасманія та Південни острів в Нові Зеландії, то винороби  обрали другий шлях — працювати з французький сортами, але вирощувати виноград південніше.

Південна Африка

Вчені прогнозують, що глобальне потепління перетворить теплі зони Південної Африки на  спекотні і непридатні для вирощування винограду. Лоза просто не переживе стрес зневоднення. В прицілі кліматичних змін — регіон Кейп, де у довгостроковій перспективі може зникнути більше половини виноградників. Як варіант розв’язання проблеми місцеві енологи пропонують замінити міжнародні сорти виноградом стійким до посухи. Відповідно, інший сорт — інший смак вина. Як і в інших регіонах світу африканські винороби будуть шукати більш прохолодні ділянки в високогірних районах або ближче до океану.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi