Пармезан чи Парміджано? І до чого тут шампанське? - PostEat

пошук

Пармезан чи Парміджано? І до чого тут шампанське?
17-04-2023 0 4315


Ви, мабуть, чули історію про те, що не все ігристе вино можна називати «шампанським». Адже шампанське — французьке вино, виготовлене з винограду, що росте винятково в регіоні Шампань. Звідси й назва. Зверніть увагу при нагоді: в описі ігристого вже декілька років не вживають слово «шампанське», якщо воно не має стосунку до французького регіону. Адже це вважається шахрайством.

З алкоголем розібралися. Тепер перейдемо до інтриг в сирному світі. Допоможе знайти правду Оксана Чернова, сирна експертка ProCheese, засновниця ProCheese Академії, суддя міжнародного сирного конкурсу World Cheese Awards.

Парміджано Реджано чи Пармезан: де неповторний оригінал, а де копія?

Швидше за все, першу назву ви могли навіть і не чути. А от Пармезан знають всі. Давайте розбиратися, в чому ж різниця.

Парміджано Реджано — твердий італійський сир, який виготовляється з коровʼячого молока. Він має захист за походженням Denominazione di Origine Protetta (DOP). Тільки твердий сир, виготовлений в одній з провінцій області його виробництва, що відповідає суворим вимогам якості, отримує маркування DOP.

Знак DOP передбачає суворий контроль за повним циклом виготовлення сиру. Починаючи від харчування та місця випасу корів (до речі, їх годують виключно свіжою травою або сіном), закінчуючи пакуванням та маркуванням. Тож коли ви бачите такий знак на сирі, можете бути певні, що перед вами дійсно якісний сир, смак та якість якого не будуть відрізнятися від партії до партії. Все, що стосується сиру, італійці сприймають більш ніж серйозно.

Окрім цього, справжній Парміджано Реджано має бути виготовленим не будь-де в Італії. Цей сир виробляють лише в 5 її регіонах, а саме: в місті Парма, Реджо-Емілія, Модена, Болонья – на лівому березі річки Рено та Мантуя – на правому березі річки По. Сир, виготовлений в інших регіонах Італії, а тим паче поза її межами, не оригінальний та не може називатися Парміджано Реджано.

А як щодо Пармезану? Це звичайний твердий сир – спроба створити дещо схоже на італійський Парміджано Реджано. Він може виготовлятися на території будь-якої країни та, відповідно, не має захисту за походженням DOP.

Як відрізнити оригінальний Парміджано Реджано серед копій?

Знайти справжній італійський Парміджано Реджано просто: звертаємо увагу на наявність знаку якості DOP та «читаємо» скоринку сиру. 

На скоринці Парміджано Реджано обовʼязково витавровані розпізнавальні знаки. По периметру усієї сирної голови пунктиром вибивається назва Parmigiano Reggiano, тавро DOP, номер та дата партії, код заводу. Якщо такого маркування на скоринці немає — перед вами звичайний твердий сир, який називають Пармезаном.

Купуючи в магазині цей сир, важливо звертати увагу на шматочки зі скоринкою, чи не затерта вона. Це і є «паспорт» сиру Парміджано, в іншому разі, гарантії на те, що ви купуєте саме його, — немає. 

Смак, звісно, теж відрізняється. По-перше, через різницю в технології виготовлення. А, по-друге, смак сиру напряму залежить від теруару — місця випасу корів та трави, якою вони харчувалися.

Справжньому Парміджано Реджано притаманні цитрусові та ананасові нотки в смаку, а також відтінки карамелі та ванільного молозива. Описувати сир можна безкінечно, але я за те, щоб його куштувати. Тим паче, що зовсім скоро в Києві буде нагода зробити це в моїй компанії.

Вечір в компанії Парміджано Реджано, вина та сирних історій

Оксана Чернова, сирна експертка ProCheese, запрошує скуштувати оригінальний, італійський Parmigiano Reggiano дворічної витримки. Ви не лише спробуєте сир та розкладете його смак на окремі нотки, а й дізнаєтеся основи його поєднання з напоями та іншими стравами. Окрім Парміджано Реджано ви познайомитеся ще з трьома видами сиру з Італії та декількома видами вина. Подаруйте собі вечір знайомства з оригінальним Парміджано Реджано в українській столиці!

Всі деталі дегустації з Оксаною Черновою

 

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст партнерського матеріалу.

Думка редакції може відрізнятися від думки партнера.

 

Ознайомитись з іншими матеріалами сирної експертки ProCheese Оксани Чернової:

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi