пошук
Влад Войчук
Автор
пошук
Влад Войчук
Автор
Український голден ель офіційно визнано окремим стилем пива, і його популярність у світі зростає. Нещодавно він отримав власну сторінку в оновленій версії «Довідника стилів» для споживачів пива, покликаному доступною і зрозумілою мовою познайомити читача з яскравим різноманіттям пива Європи та світу. Крім того, пивоварні по всьому світу все частіше починають варити його та вводити в свій асортимент. Про це повідомила пивний суддя (prov. BJCP), пивний посол, блогерка, мандрівниця Лана Світанкова.
Все почалося у другій половині 2021 року. Тоді група ініціативних пивних ентузіастів, пивоварів та представників галузі об’єдналася для популяризації українського голден елю, який вони вважають справжнім сучасним локальним стилем. Його рецепт було створено безпосередньо в Україні, і з 2009 року він широко представлений на ринку.
Щоб виокремити та описати цей стиль, експерти порівняли рецепти українських пивоварів, провели дегустацію зразків пива, виписали рамки й ознаки стилю і почали роботу з його просування світом. Так почали з’являтися перші публікації в світових професійних ЗМІ, спільні варки пива з іноземними пивоварами, презентації пива на міжнародних фестивалях тощо.
Відтоді український голден ель зварили у США, Англії, Шотландії, Данії, Польші, Ірландії, Канаді. Невдовзі заплановано варку цього пива у Швейцарії. Стиль став гостьовою категорією на конкурсі U.S. Open Beer Championship 2022, отримав власну категорію у спеціалізованому пивному застосунку Untappd, і, ось тепер — доєднався до стилів «Довідника» Європейської спілки споживачів пив.
“Ця маленька перемога — тільки початок, ми плануємо поступово переконати укладачів інших авторитетних довідників, що цей стиль не є одноденною модою, він має свій характер, свою безперервну 14-річну історію, проте поза Україною про це мало хто знає. Звісно, це не ЮНЕСКО і не борщ, але що більше українського у світі, то краще. Зараз наша задача максимально поширити не лише інформацію про стиль, а й сприяти його фізичній присутності”, — коментують учасники руху. І додають: “Наша стратегія полягає не лише в одноразових випусках цього пива в разних країнах. Американські пивоварні “Crusader” (Каліфорнія) і “Midwest Coast Brewing” (Іллінойс) повертаються до цього пива знов і знов через його популярність серед відвідувачів. Пивоварня Andes Brewing Co. з Кіто, що в Еквадорі, буквально зараз розливає чергову партію. Це означає, що пиво і справді подобається людям своїм смаком, а що може бути кращим доказом справжності й автентичності”.
Український голден ель досить міцний, але при цьому округлий і повнотілий, з виразним солодкуватим післясмаком і легкою ноткою коріандру. Цей стиль познайомив багатьох українців з різноманітним світом стилів та смаків пива, а зараз він швидко знаходить прихильників по всьому світу.
Чому його поява в “Довіднику стилів” є такою важливою для всієї української спільноти пивоварів та любителів пива? Річ у тім, що переглядаються довідники досить рідко, до нових стилів укладачі ставляться скептично. І це цілком зрозуміло у сьогоднішньому світі, швидкому на появу трендів і так само швидкому на їх зникнення. Саме тому поява в довіднику першого українського стилю — це великий крок до визнання як українського голден ель, так і українського пивоваріння в цілому.
Пивний суддя (prov. BJCP), пивний посол, блогерка, мандрівниця Лана Світанкова розповіла, що планує перекласти “Довіднику стилів” українською.
«Друга новина про голден — ще один зварили на Британщині, і цих вихідних Bianca Road Brew Co i Varvar brewery презентують його лондонській публіці. Більше, більше українського пива світові!», — додає вона.
Фото надані Ланою Світанковою
Читайте також:
В Україні можуть створити «Виноградарсько-виноробний реєстр»
Валентина Дуткевич організовує у Парижі показ фільму «Вина України. Поділля»
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi