На Одещині через нітрати у продаж не допустили понад 3 тонни баштанних - PostEat

пошук

На Одещині через нітрати у продаж не допустили понад 3 тонни баштанних
28-08-2023 0 431


Від початку липня на Одещині через підвищений вміст нітратів у продаж не допустили 1 400 кг динь та 1 795 кг кавунів. Про це у Facebook повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області.

“На місцевих ринках та в торговельних мережах Одеського регіону розпочався продаж сезонних кавунів. Цього року кавуни їдуть до нас з Казахстану, Азербайджану, Молдови, Туреччини та Греції. Фахівці Головного управління проводять відповідні фітосанітарні процедури до вантажів з кавунами та слідкують за тим, щоб до реалізації не були допущені харчові продукти рослинного походження через підвищений вміст нітратів”, — розповідають у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Одеській області.

Від початку липня 2023 року завдяки контролю з боку Держпродспоживслужби на ринках Одеської області таких продуктів не допущено до продажу у кількості 1 400 кг динь та 1 795 кг кавунів.

Фахівці Держпродспоживслужби дали кілька порад щодо кавунів:

  • Небезпечно купувати баштанні з пошкодженою шкіркою, вм’ятинами, підгнилі або розрізані. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду, тому у разі вживання такого кавуна можливі шлунково-кишкові розлади.
  • Дозрівання кавунів і динь зазвичай прискорюють за допомогою нітратовмісних препаратів. Визначити «на око» нітрати неможливо, можна лише за допомогою лабораторних досліджень. Допустимий рівень вмісту нітратів у кавунах – 60 мг/кг.

Фахівці радять купувати кавуни в серпні, тоді є майже 100% гарантії, що вони будуть без шкідливих речовин, адже кавуни й так достигають за допомогою сонця. Але найбільш надійний метод визначити безпечний кавун чи диню – пристрій, який вимірює вміст нітратів – нітрометр.

Як обрати кавун?

  • Беріть плоди середнього розміру, від трьох до семи кілограмів. Стиглий кавун легший, ніж зелений, і не тоне у воді.
  • Пляма, якою кавун торкався землі, має бути жовтого, а не білого кольору.
  • Обирати кавун варто і на слух: коли плід достигає, у нього всередині з’являються порожнечі, і їх можна почути, постукавши – якщо звук дзвінкий, то кавун стиглий.

Читайте також:

У Польщі з’явилася «річка з пива»

На Херсонщині російські окупанти вкрали обладнання виноградаря та випили тонну вина

Компанія Heineken продала свої активи в росії за €1

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi