пошук
Влад Войчук
Автор
пошук
Влад Войчук
Автор
Крем-брюле, дослівно з французької означає “припалений крем”, десерт із заварного крему з карамельною скоринкою. Крем-брюле багато хто вважає «королем десертів» через його багатий смак і розкішну текстуру.
Для приготування крем-брюле використовують жовтки, цукор, вершки і ваніль, але можуть використовуватися й інші ароматизатори, наприклад цедра цитрусів. Є класичним десертом, який плекали століттями і, як виявляється, не тільки у Франції. Його точне походження досі вирішується між Іспанією, Англією та Францією.
В Іспанії є власний варіант цього десерту, відомий як “crema catalana”, який часто називають аналогом крем-брюле. Хоча обидва десерти схожі, для crema catalana традиційно використовують цедру цитрусових і корицю для ароматизації. Зазвичай він подається в Іспанії на День Святого Йосипа.
Англійці вважають, що десерт є нащадком англійського десерту “Trinity Cream” або «Cambridge Burnt Cream», названого на честь Трініті-коледжу в Кембриджі. У цій версії десерту герб коледжу випалений на вершині замість звичайної посипки з цукру.
Франція ж може точно стверджувати і стверджує, що назва “крем-брюле” походить з французької мови. І саме з Францією цей десерт найбільше асоціюється. Його можна знайти у французьких кулінарних книгах ще 17 століття, страва згадується в 1691 паном Франсуа Мессіало, завідувачем кухні герцога Орлеанського, у його книзі «Nouveau cuisinier royal et bourgeois». Тут десерт описується як крем, що підсолоджується і запікається до стану желе.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Photo credit: HIGH RIDGE BOOKS, INC.
У 18 столітті крем-брюле став частіше з’являтися в меню французьких ресторанів. Цей десерт завоював популярність завдяки своїй простоті, елегантності та унікальному поєднанню текстур: ніжного крему під хрусткою карамелізованою кіркою. З часом рецепт крем-брюле розвивався, і в нього додавалися нові інгредієнти, такі як ваніль, лікери та спеції. Проте основна концепція – це завжди кремова основа із карамелізованою верхівкою.
Традиційно для створення хрусткої верхівки використовується газовий пальник. Цей процес надає десерту його характерний «припалений», карамельний смак. Хоча традиційний смак крем-брюле — це ваніль, існує безліч варіацій, включаючи каву, шоколад, лаванду і різні спиртні напої.
Пам’ятаєте, крем-брюле згадується у фільм “Амелі”, коли головна героїня розбиває ложкою хрустку скоринку верхньої частини крем-брюле, одне з найбільших задоволень від цього десерту.
Читайте також:
Гастро-замітка: португальський спеціалітет Pastéis de Nata
Гастро-замітка: Іспанія. Баскський чізкейк
Гастро-замітка: італійський спеціалітет капрезе
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi