Гастро-регіони світу: Ломбардія — італійські спеціалітети Risotto alla Milanese, Ossobuco та Panettone - PostEat

пошук

Гастро-регіони світу: Ломбардія — італійські спеціалітети Risotto alla Milanese, Ossobuco та Panettone
26-10-2023 0 640


Ломбардія – регіон на півночі Італії, столицею якої є Мілан. Це один із найбільших регіонів країни. На його альпійських схилах розташовані популярні гірськолижні курорти Борміо, Лівіньо, Пассо Тонале, Мадезімо. Саме в цій області знаходиться одне з найпопулярніших та найкрасивіших озер у світі – Комо. Ломбардія славиться своїми середньовічними містами з неймовірною архітектурою та античними руїнами. Особливе місце у міських ландшафтах займають різноманітні собори, базиліки, монастирі та церкви — чого вартий лише Duomo di Milano. Говорячи про Ломбардію неможливо не згадати місцеву кухню. Тут готують відмінне ризотто по-міланськи з шафраном, равіолі з гарбузом і поленту. Саме тут вперше виробили сири маскарпоне та горгонзолу, а також лікери амарето та кампарі. Ломбардія славиться також своїми ігристими та червоними сухими винами.

Risotto alla Milanese

Одна з найпростіших, але водночас розкішних страв із рису — це кремовий ризотто, який отримує свій яскравий колір і смак від шафрану. За легендою, ця страва була створена вперше десь у 16-му столітті під час будівництва Дуомо (собор). Як повідомляють, вона була вигадана або майстром міланського собору, фламандським художником на ім’я Валеріо Діпендале, або його учнем, якого прозвали Зафферано (буквально шафран), який регулярно використовував цю дорогу приправу для забарвлення вікон жовтим кольором.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Однак перший рецепт під назвою «ризотто алья Міланезе» був знайдений у книзі Гіованні Феліче Лураскі «Нуово Куоко Міланезе Економіко» 1829 року, і з часом цей класичний смак із шафраном став традиційним доповненням до іншої легендарної страви Мілану — оссобуко.

Ossobuco

Ці відварені у вині телячі гомілки — традиційна страва північної італійської кухні і одна з найцінніших відомих страв Мілану. Вважається, що оссобуко готували в місцевих тратторіях протягом століть, хоча перший письмовий рецепт був знайдений у кулінарному посібнику Пеллегріно Артусі «La Scienza in Cucina e l’Arte di Mangiar Bene» 1891 року.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Слово «оссобуко» перекладається як «порожниста кістка» — вирізка з бичка для цієї страви ріжеться горизонтально через кістку і відкриває мозок, який надає страві маслянистої насиченості. Зварені у бульйоні з яловичини до того часу, коли м’ясо стає настільки м’яким, що можна різати виделкою, оссобуко доповнюється топінгом з гремолада, або гремолади — пікантним трав’яним різноманіттям, яке складається з розтертих анчоусів, дрібно нарізаного часнику, петрушки і цедри лимона.

Оссобуко можна подавати окремо або його можна подати з кукурудзяною кашею, горошком, картопляним пюре або шпинатом з маслом, але для справжньої феєрії смаку його найкраще поєднувати з Risotto alla Milanese.

Panettone

Цей відомий італійський солодкий хліб з начинкою із родзинок і зацукрованих шматочків апельсина і лимона традиційно смакується на Різдво. Часто обмінюється як подарунок між друзями та родиною, панетоне символізує прояв доброти та бажання щасливого святкування.

Цю смачну страву зазвичай подають з гарячим шоколадом, морозивом. Легенда говорить, що панетоне був вигаданий міланським шляхтичем на ім’я Угето Ателлані як спосіб завоювати серце Адальгізи, доньки місцевого пекаря, в яку він закохався, і цей хліб, як повідомляється, був поданий на їхньому весіллі.

Тоді, виготовлений із масла, меду і родзинок, його називали «пан де тон», що означало «хліб розкоші», і саме звідси походить назва «панетоне». Існує багато інших історій про походження цього солодкого хліба, але незалежно від його справжнього походження, панетоне залишається однією з найпопулярніших італійських делікатесів, а також одним із найбільш експортованих продуктів Італії.

Photo credit: Taste Atlas

Читайте також: 

Гастро-регіони світу: Абруццо — італійські спеціалітети Arrosticini та Maccheroni alla chitarra

Гастро-регіони світу: Трентіно-Альто-Адідже — італійські спеціалітети Canederli та Strudel di mele

Гастро-регіони світу: Фріулі-Венеція-Джулія — італійські спеціалітети Frico та Prosciutto di San Daniele

Гастро-регіони світу: Тоскана. Фестивалі

Гастро-регіони світу: Тоскана. Bistecca alla fiorentina — телячий стейк

Гастро-регіони світу: П’ємонт. Граппа

Гастро-регіони світу: П’ємонт. П’ємонтський трюфель.

Цікаві гастро-місця світу: Андалусія та її вина

Цікаві гастро-місця світу: Іспанія, Андалусія — оливкова олія, гаспачо, Pescaíto Frito

Цікаві гастро-місця світу: Емілія-Романья — парміджано, бальзамічний оцет, лазанья

Цікаві гастро-місця світу: виноробний регіон Бургундія

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi