Гастро-регіони світу: Фріулі-Венеція-Джулія — італійські спеціалітети Frico та Prosciutto di San Daniele - PostEat

пошук

Гастро-регіони світу: Фріулі-Венеція-Джулія — італійські спеціалітети Frico та Prosciutto di San Daniele
19-10-2023 0 606


Регіон Фріулі-Венеція-Джулія розташований на північному сході Італії. Він ділиться на дві історично різні зони — Фріулі та Венеція-Джулія. Регіон цікавий різноманітністю культурного життя, дивовижними природними пейзажами, багатою історичною спадщиною та безліччю розваг. За красивими пляжами та умиротвореним відпочинком вирушайте в Градо або Ліньяно-Сабб’ядоро. На шанувальників гірськолижного спорту чекають курорти Форні-ді-Сопра та Равасклетто. А для довгих прогулянок, знайомства з місцевим колоритом та огляду визначних пам’яток підійде будь-яке місто регіону. Збираючись у подорож цим краєм, сміливо додавайте до свого списку архітектуру Трієста, старовинний собор в Аквілеї, східні доломіти, оточені озерами, старовинну фортецю, замок Мірамаре та місцеві виноробні.

Frico

Frico — це традиційна страва з історичного італійського регіону Карнія, яка готується з місцевого делікатесу, відомого як сир Монтазіо. Є дві версії: frico friabile — хрустка закуска з сиром, обсмаженим на оливковій олії до хрусткої скоринки, і більш відомий frico morbido — м’яка закуска, яка поєднує сир з картоплею та цибулею у соковитому млинчику, запеченому або обсмаженому.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Фріко було винайдено у 15 столітті як розумний спосіб використання strissulis (залишків від виробництва сиру). Як і в багатьох інших популярних традиційних рецептах, існує багато різновидів, тому у страву можна додати панчету, гриби або помідори.

Смак цієї страви також суттєво змінюється залежно від терміну витримки сиру, який використовується для її приготування: фріко, приготоване з фреско та меццано, не таке насичене, як те, що готується зі стагіонато чи стравеккіо.

Страву найкраще подавати гарячою, поки сир ще розплавлений та тягучий. Його можна подавати як гарнір до супів і рагу, або насолоджуватися нарізаними шматочками в поєднанні з полентою та келихом ситного червоного вина.

Prosciutto di San Daniele

Prosciutto di San Daniele виробляється у гористій місцевості навколо міста Сан-Даніеле в провінції Удіне. Прошуто ді Сан-Даніеле є ще солодшим і темнішим за кольором із більш ніжним смаком, ніж інші сорти. У регіоні Фріулі-Венеція-Джулія, де вітри Карнійських Альп зустрічаються з бризами, що надходять з Адріатики, прошуто ді Сан-Даніеле готують лише з місцевої морської солі.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Процес в’ялення тут дещо відрізняється від інших регіонів, оскільки Prosciutto di San Daniele складають один на одного і залишають для дозрівання принаймні 13 місяців. Донедавна для виробництва шинки використовувалися лише великі породи свиней, такі як ландрас, велика біла та дюрок, однак через збільшення попиту, її тепер можна виготовляти з інших місцевих порід. Прошуто ді Сан Даніеле має насичений солодкий смак і традиційно подається як закуска з домашнім хлібом, динями та інжиром.

Фото: Taste Atlas

Читайте також: 

Гастро-регіони світу: Тоскана. Фестивалі

Гастро-регіони світу: Тоскана. Bistecca alla fiorentina — телячий стейк

Гастро-регіони світу: П’ємонт. Граппа

Гастро-регіони світу: П’ємонт. П’ємонтський трюфель.

Цікаві гастро-місця світу: Андалусія та її вина

Цікаві гастро-місця світу: Іспанія, Андалусія — оливкова олія, гаспачо, Pescaíto Frito

Цікаві гастро-місця світу: Емілія-Романья — парміджано, бальзамічний оцет, лазанья

Цікаві гастро-місця світу: виноробний регіон Бургундія

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi