Штучний інтелект навчився виявляти підроблене вино - PostEat

пошук

Штучний інтелект навчився виявляти підроблене вино
04-12-2023 0 519


Швейцарські дослідники створили інструмент на основі штучного інтелекту, який розпізнає підроблене вино. Про це повідомляє The Guardian.

Дослідники навчили алгоритм штучного інтелекту ідентифікувати походження вина на основі хімічних аналізів, а також розрізняти вина за тонкими відмінностями в концентраціях десятків сполук. Штучний інтелект може розпізнавати вина не лише за певним регіоном вирощування винограду, але й за маєтком, де вони виготовлялися.

«Навколо багато шахрайства з вином: люди виробляють якесь лайно у своїх гаражах, друкують етикетки та продають їх за тисячі доларів», — сказав професор Александр Пуже з Женевського університету в Швейцарії. «Ми вперше показуємо, що наші хімічні методи мають значну чутливість, щоб визначити різницю».

Щоб навчити програму, вчені звернулися до газової хроматографії, яка була використана для аналізу 80 вин, зібраних протягом 12 років із семи різних маєтків у регіоні Бордо у Франції. Ця методика зазвичай використовується в лабораторіях для розділення та ідентифікації сполук, що утворюють суміш.

Замість того, щоб намагатися знайти окремі сполуки, які відрізняють одне вино від іншого, алгоритм спирається на всі хімічні речовини, виявлені у вині, щоб виробити найбільш надійний підпис для кожного. Програма відображає результати на двовимірній сітці, де вина зі схожими ознаками групуються разом.

«Перше, що ми побачили, — це кластери, які відповідають певним шато. Це відразу натякнуло нам, що для кожного маєтку є специфічний хімічний підпис», — сказав Пуже. «Це загальна схема концентрації багатьох, багатьох молекул, що відрізняє маєтки. Кожна — це симфонія: немає жодної ноти, яка їх відрізняє, це вся мелодія».

«Коли ми робимо ці проєкції з хроматограм, то відновлюємо карту Бордо», — додав науковець.

Дослідження передбачає, що штучний інтелект зможе допомогти розслідувати шахрайство, підтверджуючи, чи відповідає вино етикетці. Програма, над якою працюють вчені, відстежувала правильні шато з точністю до 99%. Водночас її здатність розрізняти врожаї вина має 50% точності.

Читайте також:

McDonald’s покращив рецепт легендарного бургера Біг Мак

Алекс Купер придбав два заклади у Львові

«Розвинене виноробство формує позитивний імідж країни»: підсумки освітнього циклу для підприємців винної індустрії.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi