пошук
Оксана Чернова
Автор
пошук
Оксана Чернова
Автор
Щороку третій четвер листопада стає моментом, коли на полиці магазинів і столики ресторанів надходить перша партія Божоле Нуво — легкого, молодого вина зі свіжим смаком та тонкими фруктовими нотками. Це стало чудовою нагодою для рестораторів ввести сезонні пропозиції вина, поєднуючи його з різноманітними стравами, зокрема з сирами.
А для гастроентузіастів це унікальна можливість відкривати нові смакові поєднання, створюючи неповторні дегустаційні набори вдома. А як дібрати поєднання з сиром, щоб розкрити всі ноти прекрасного молодого вина, розповідає Оксана Чернова — амбасадорка української сирної культури, експертка ProCheese, засновниця ProCheese Academy, суддя міжнародного сирного конкурсу World Cheese Awards.
Початок історії Божоле Нуво сягає середини XIX століття у регіоні Божоле у Франції. Виноград сорту Гаме, з якого виготовляють це вино, дозріває дуже швидко, і винороби стикалися з проблемою його швидкого псування. Аби не втрачати урожай, вони почали шукати способи його швидкої реалізації.
Винороби Божоле довгий час боролися за право продавати своє вино відразу після збору врожаю, не дотримуючись загальних правил витримки вина. Ця боротьба тривала кілька десятиліть, і врешті-решт, у середині XX століття, їм вдалося домогтися свого.
Офіційно свято Божоле Нуво було засноване у 1951 році. З того часу третій четвер листопада став датою, коли винороби з Божоле можуть представити свій новий урожай. Ця традиція швидко поширилася по всьому світу, і сьогодні Божоле Нуво святкують у багатьох країнах.
Існує стереотип, що червоне вино завжди поєднується лише з насиченими сирами — з митою скоринкою, блакитною пліснявою або з витриманими. Але Божоле Нуво це молоде вино, яке ще не встигло набрати багато танінів, і тому ідеально підходить не тільки для сирів із сильним характером, а й для легших та свіжих варіантів. Його фруктовий смак та помірна кислотність гармонійно доповнюють різні сирні смакові ноти.
Божоле можна поєднувати з багатьма категоріями сиру, і ось кілька порад для ідеальних смакових експериментів від Оксани Чернової:
Іспанський свіжий козячий сир, відомий своєю пастоподібною текстурою. Завдяки вітаміну А в козячому молоці, цей сир має сліпучо-білий колір і витончену свіжість.
Легкий присмак козячого молока з делікатною кислинкою робить його чудовим партнером для Божоле Нуво. Поєднання молодого вина і м’якої структури Капріччо створює свіжий і приємний гастрономічний дует.
М’який французький сир із блакитною пліснявою. Його ніжна текстура з прожилками блакитної плісняви додає легку гостринку, яка ідеально підкреслюється солодкими фруктовими нотками Божоле Нуво. Смак сиру має також і тваринні нотки, що робить це поєднання особливо цікавою гастрономічною пригодою.
Класичний швейцарський напівтвердий сир, який є незамінним елементом як фондю, так і бажаним гостем на сирній тарілці. Емменталлер існує в різних варіантах витримки. Але під червоне Божоле найкраще буде пасувати витримка 12-15 місяців. З його яскравою маслянисто-фруктовою та одночасно кристалічною текстурою. Те, що треба до легких кислувато-квіткових відтінків цього вина. Більш меньша витримка не пасуватиме, адже буде відчутна кислинка сиру на ранніх стадіях дозрівання.
Напівтвердий сир із митою скоринкою, який ідеально підходить для приготування ароматних гарячих страв. Божоле Нуво із його фруктовими нотками ідеально збалансує пряні тваринні відтінки цього сиру.
Для поціновувачів витончених смаків Божоле Нуво — це не лише можливість відкрити для себе нове вино, а й експериментувати зі смаковими поєднаннями сирів у домашніх умовах. Сезонні свята — чудова нагода запросити друзів або влаштувати дегустацію для родини, на якій можна поєднати вина з різними видами сиру та знайти улюблені комбінації.
Текст та фото надані авторкою.
Редакція сайту не несе відповідальності за зміст партнерського матеріалу.
Думка редакції може відрізнятися від думки партнера.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi