пошук
Партнери
Автор
пошук
Партнери
Автор
Інтер’єр «Грибової Хати» побудований навколо природних форм і матеріалів — фактурної штукатурки та місцевого травертину з Тернопільщини. Грибна тема проявлена і в деталях: завіси з біотекстилю з міцелію, створені дизайнеркою Дашею Цапенко; декор зі справжніх грибів чага; світильники-крани з переробленого пластику від Валерія Кузнєцова.
Простір організований довкола трьох «гастрономічних островів», які представляють локальні традиції — сироварну, м’ясну та дистилятну.
Переможців Frame Design Awards буде оголошено 5 листопада 2025 року в Амстердамі. Потрапляння «Грибової Хати» до фіналу — важливе міжнародне визнання українського дизайну.
Дизайнери переосмислили ідею традиційної української гостинності, збудувавши нову концепцію довкола грибів – основного продукту, що подають в закладі. В основу оновленої естетики лягли мінімалістський простір з біологічними вигинами та заокругленнями, натуральна палітра кольорів та природні матеріали.
Весь інтер’єр зібраний з двох матеріалів — фактурної штукатурки та локального травертину, що видобувають у кар’єрі поряд з Тернополем. Гриби ж стали не лише натхненням, але й матеріалом. Більшість меблів у проекті – українське виробництво.
Також сталий підхід проявлений у світильниках, які є водночас кранами для рук. Їх корпус створений Валерієм Кузнєцовим з переробленого пластику.
Грибна тема з назви закладу, проявлена як в меню, так і в естетиці інтер’єру. Стійка хостес декорована грибами чага, які в природі можна побачити на стовбурах дерев.
Інше кастомне рішення – завіси з унікального біотекстилю, що був створений за допомогою грибного міцелію. Дизайнерка Даша Цапенко створила шість завіс у вигляді верхнього одягу, кожухів та одну прямокутну завісу. Для цього спершу сплели сітки з кокосового і конопляних волокон. Сітки засіяли спорами трутового грибу і помістили у сприятливе для його розвитку середовище. За три тижні спори проросли і утворили нерівномірний шар міцелію. Кожен з виробів має свій унікальний малюнок: десь текстиль щільніший, а деякі ділянки сітки залишилися майже не зарослими. Адже живий матеріал поводиться відповідно – спрогнозувати результат повністю неможливо.
Простір зали організований довкола трьох островів, що транслюють три локальні гастрономічні традиції: сироварну з легендарними сирними кониками, м’ясну з шовдарями – традиційними копченими свинячими ногами, та алкогольну з дистилятами, приготованими на основі локальних рослин.
«Ця архітектура органічно виросла в існуючому просторі ресторану, як виростає гриб у грибниці. Це підкреслює ідею органічності та локальності через переосмислення традиційних матеріалів та презентацію гастрономічних традицій регіону» – розповідає керуючий партнер YOD Group Володимир Непийвода.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi