поиск

Злаки: кому, чому і скільки?

30-03-2018 0 970


Декілька років тому, почувши слово “злаки”, ми думали переважно про вівсянку, рис і гречку. Ще, можливо, в нас виникала асоціація з “висівками”, але особливо багато інформації на цю тему все ж не було. Злакова історія стала трендом нещодавно)

Сьогодні, сповідуючи здоровий спосіб життя, ми вже знаємо про чіа, кіноа, булгур, цільнозернову вівсянку, насіння льону та ще багато інших корисних зернових. Але спробуймо з’ясувати, що ж насправді таке ці «злакові» і з чим їх їдять (у прямому значенні цього слова;)?

Усі, хто плюс-мінус дбає про здорове харчування, вже, мабуть, зустрічали словосполучення «правильні вуглеводи». Так от, це вони. Найправильніші) За словами дієтологів, злакові найбільше цінні вмістом складних вуглеводів і клітковини. Крім цього, вони містять рослинні білки, різні мінерали і вітаміни. Cловом, дуже корисно. А ще… смачно! Гречку ж не обов’язково їсти “пустою”. Її можна зробити винятково цікавою стравою, просто додавши до неї ніжних вершків, грибочків і трішки зелені. А кус-кус? Кус-кус із моцарелою, шпинатом і томатами чері – це ж смачніше, ніж сама смакота! Тепер уявляємо аромат табуле з в’яленими томатами. А смак? Одним словом, зі злаками і вегетаріанцем не страшно стати. Ну, з тими злаками, які ми готуємо для наших гостей у наших ресторанах, так точно:)

Дуже часто вибір гарніру в ресторані обмежується овочами-гриль та двома варіантами приготування картоплі. Але чому б не зробити меню більш різноманітним? До того ж злакові чудово пасують до багатьох продуктів. Їх можна подавати і на сніданок, і на обід, і на вечерю.

Ранкова порція користі

Упевнений, у багатьох вівсянка викликає не найприємніші спогади з дитинства) Чудовою альтернативою може бути йогурт із гранолою. Він і смачніший, і солодший, і туди можна додати ще багато всього смачного. Але й вівсянка не безнадійна! До неї можна додати насіння льону та фрукти, підсолодити медом – і вже буде краще. І навіть смачно. Зараз, до речі, дедалі частіше зустрічається насіння чіа. Це також один із так званих суперфудів. Там міститься багато білків і корисних жирів. Удома готувати його доволі складно, а от смачні десерти та йогурти з чіа вже можна знайти в багатьох закладах.

Будда-Боул і злаки

А ми от взагалі вирішили в меню сніданків у наших ресторанах додати Будда-Боул із фруктами, гранолою та домашнім йогуртом. Смачно, поживно, корисно. І починати день із такої страви – одне задоволення.  До речі, зовсім не дивно, що цей сніданок у нас містить гранолу. Боул – це страва, що поєднує всі необхідні поживні продукти. Саме тому кожен Будда-Боул у наших ресторанах має принаймні одну зернову культуру. Це може бути кіноа, кус-кус, дикий або червоний рис. Боули “не для сніданку” ми поєднуємо з м’ясом або з рибою. І обов’язково додаємо салат)

Злаки та їх елементи

Кіноа, наприклад, майже повністю складається з білків і містить залізо. До речі, воно підходить і для тих, хто утримується від вживання клітковини. Булгур, у свою чергу, виготовляється безпосередньо з пшениці, тож прихильникам безглютенових дієт він не підійде. Але всім іншим буде корисно – булгур багатий на магній і цинк. Навіть знайомий усім нам рис містить вітаміни, що підтримують здоров’я шкіри та нервової системи. А ви в дитинстві не хотіли їсти кашу))

Ще один плюс – зернові можна поєднати з будь-якими стравами. Тому в наших ресторанах злакам ми виділили окремий розділ меню. Це ж повноцінна частина раціону. А отже, і місце в меню у них має буде відповідне!

 

Фото: Максим Пустовойт 

Автор: Максим Пустовойт, ресторатор. Співласник ресторанів «Шишка» та «To Be» 

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст авторського матеріалу. Думка редакції може відрізнятися від думки автора.

 

Подписывайтесь на наши страницы в социальных сетях:

 


Tweet

Комментарии