пошук
Наталія Парапан
Автор
пошук
Наталія Парапан
Автор
5 березня — Міжнародний день абсенту. Ми пропонуємо замість звичних історій про «зелену фею» розібратись з міфами про напій. Що ж він таке — наркотик чи маркетингова легенда?
Абсент, без перебільшення, ікона богемної культури і головна зірка художніх творів від Ван Гога і Дега, Модільяні і Пікассо до Рембо, Вайльда, Кроулі та Гемінгвея, тощо, тощо.
Як завжди, спершу розказуємо, які бари запрошують на абсент чи коктейлі з абсентом цими днями. Записуйте!
(список будемо розширювати по мірі отримання інформації)
В Гастробарі «ВУЙКО СЕМ» планують guest bartending «Полин та авонтюра у Всесвітній День Абсенту»
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Команда поділилась деталями про захід:
«Завдяки полину, який колись додумались залити спиртом, утнемо таку авантюру
5 березня, ми з Володимиром, шеф-бартендером MAD BAR’S HOUSE будемо шаманити над особливими коктейлями, щоб закохати тебе в цей напій.
Це буде справжня авантюра для нас, і для тебе.
То зустрінемось, поговоримо у мене на барі».
Коли: 5 березня, о 18:00
Де: Львів, вул. Братів Рогатинців, 23
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Французький абсент – це дистилят на основі полину, зеленого анісу та фенхелю. Як завжди, є декілька версій походження. За найпоширенішою, абсент був запатентований як лікі французьким лікарем П’єром Ординером у 1792 році. І далі його продавали як ліки сестри Анріо. Однак є версія, що сестри Анріо, можливо, виготовляли еліксир ще до Ординера.
В решті в кінці 18 ст. формулу придбав підприємець Дюб’є. Він і відкрив першу дистилерію Dubied Père et Fils разом із сином та зятем Анрі-Луї Перно. В 1805 році вони заснували компанію Maison Pernod Fils і зробили абсент культовим напоєм.
«Зелена година» та французька одержимість
В 1860-х роках у Парижі щодня наставала l’heure verte – «зелена година», коли абсент пили у кожному барі та кафе. Його любили всі – від буржуа до богеми. До 1910 року французи випивали 36 мільйонів літрів абсенту щорічно.
Однак абсент був не тільки найпопулярнішим напоєм богеми, його історія оповита заборонами, репутаційними скандалами та іншими неоднозначними фактами.
Що ви знали про абсент?
Абсент звинувачували у «божевіллі» художників, алкоголізмі та навіть злочинах. Проти нього виступали соціальні консерватори та інші прихильники теорій змов, частково через його асоціацію з богемною культурою.
А можливо французький уряд заборонив абсент через виноробів. В 19 столітті була епідемія філоксери (шкідник, який зжирає листя винограду), що майже знищила всі виноградники старого світу. На заміну дорогому вину з невеликим діапазоном міцності, прийшов дешевий і міцний абсент. Який одразу став очевидним конкурентом вина.
Деякі дослідники вважають, що виноробне лобі могло мати причетність до лобіювання заборони на абсент, яку в решті було прийнято на законодавчому рівні в 1915 році. Однак формально галас здійняли лікарі, аргументуючи необхідність заборони «галюциногенними властивостями», що люди фактично труїлись, з’ізджали з глузду, не могли мати дітей, та всіляко казились.
Що таке речовина Туйон?
Громадськість обурилась та вимагала вирішення питання кардинально. Звісно виробники абсенту боролись, як могли, це тривало кілька десятиліть. Про абсент говорили, як про небезпечний напій, що викликає божевілля. Тогочасні лікарі начебто, виявили в абсенті речовину туйон. Науково доведено не було, але туйон почали порівнювати ТГК у марихуані (головний психоактивний компонент в канабісі). Одним словом, страшне!
Варто сказати, що сучасні вчені довели, що кількість туйону в полині мізерно мала та точно ніяк не впливала на психоемоційний стан при вживанні. Щоб туйон мав ефект на організм людини, потрібно випити стільки абсенту, що вас швидше уб’є алкогольна інтоксикація.
З кінця 1990 років виробництво абсенту було знову дозволено в усіх країнах, де його раніше заборонили (Бельлія, Італія, Швейцарія, Франція, Нідерланди та інші). Проте не в усіх країнах забороняли абсент, наприклад в Іспанії, Чехії, Великій Британії, Австралії його продовжували виробляти.
Сьогодні абсент виготовляють двома способами
Дистиляція – настоювання ботанічних компонентів (полин, аніс, фенхель) у спирті з наступною обов’язковою перегонкою. Натуральне забарвлення отримується з рослин під час вторинної мацерації.
Холодне змішування – дешевий спосіб, що передбачає додавання есенцій та барвників у спирт. Такі абсенти часто не мають автентичного смаку й аромату.
Традиційний абсент містить «святу трійцю» інгредієнтів:
Як святкувати Міжнародний день абсенту?
А ви пробували справжній абсент? І як вам напій-легенда?
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Коментарi