Археологи розгадали таємницю загадкового будинку в лісах Шотландії. Це нелегальна ґуральня - PostEat

пошук

Археологи розгадали таємницю загадкового будинку в лісах Шотландії. Це нелегальна ґуральня
09-10-2019 0 1426


Вчені припускають, що загадкові руїни в лісах Шотландії колись були підпільним заводом по виробництву віскі. Ґуральня працювала на рубежі XVIII-XIX ст. і забезпечувала віскі Глазго. Її віддаленість пояснюю забороною на приватне виробництво дистиляту в той час.

Будинки були знайдені місцевою історичною групою в лісі біля озера Лох-Ард в 30 км на північ від Глазго. Аналіз руїн показав, що будинки були побудовані на початку XVIII ст. Комплекс включав дві садиби на відстані 200 метрів одна від одної між якими протікав струмок.

Спочатку вчені вважали будівлі овечою фермою. Але згодом в будинках знайшли залишки цегляних печей для сушіння солоду. Видовжену форму колишньої ґуральні пояснюють потребами виробництва дистиляту. Вчені припускають, що зовні завод й справді виглядав, як ферма, але під землею тут виробляли нелегальне віскі.

Ймовірно будинки звели після заборони приватного виробництва віскі у XVIII ст. в Шотландії. За словами істориків в той час діяли інспектори-«акцизники», які шукали підпільні  ґуральні й конфіскували дистилят та майно порушників. Саме тому міні-завод було побудовано в лісі.

Замовниками дешевшого нелегального віскі були не тільки селяни й робітники, але й заможні городяни Глазго. 1823 року обмеження на приватне виробництво віскі було послаблено і попит на нелегальний дистилят впав. В нових умовах утримувати підпільну ґуральню в лісі стала економічно не вигідно і вона була залишена людьми.

Фото: Forest and Land Scotland; Edwin Landseer



 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi