Новий стиль Закарпаття, теруар Азербайджану й нові вина Shabo: як пройшов 14-й Kyiv Food and Wine Festival - PostEat

пошук

Новий стиль Закарпаття, теруар Азербайджану й нові вина Shabo: як пройшов 14-й Kyiv Food and Wine Festival
01-09-2020 0 1966


З дотриманням протиепідеміологічних заходів та на новому й водночас старому місці у Києві пройшов 14-й Kyiv Food and Wine Festival. Редакція PostEat побула на заході, пробувала вино, куштувала пасту та сир і готова ділитись враженнями.

Kyiv Food and Wine Festival став чи не першим винним гастрофестивалем у місті після кількамісячного «локдауну». Вочевидь рішення про його проведення було непростим для організаторів — чи ризикнуть люди відвідати масовий захід, як дотриматись всіх епідеміологічних заходів та не наразити гостей на небезпеку.

Цього літа фестиваль переїхав зі звичного місця у комплексі «Експоцентр України» у центр — галерею «Лавра». На вході у нас перевірили температуру та попросили надягнути маски. Сумлінно виконали вимоги, хоча надалі ходити в масці було важко. Все ж доводилось постійно нюхати та пробувати вино. 

На території фестивалю були встановлені дезінфектори для рук — вже звичний атрибут для громадських місць.

Територію фесту поділили на кілька зон — для відпочинку, фуд-корт, гастрономічну та винну зони. З однієї сторони добре, що дегустації відбувались у приміщенні — у спеку під сонцем багато вина не спробуєш. Але зізнаємось, що в нас виникло бажання якомога швидше вийти з приміщення після дегустації — все ж на свіжому повітрі спокійніше.

Перед початком фестивалю деякі винороби шкодували, що не зможуть приїхати у Київ через початок збору врожаю. Втім без «зірок» захід не обійшовся — винарня Biologist з Київської області про яку багато писали учасники винної спільноти у фейсбук. На винарні кажуть, що працюють з використанням біодинамічних методів сільського господарства — у гармонії з природою та з мінімальним втручанням людини. Нам сподобалось ігристе вино «петнат» із білого сорту винограду ркацителі. Свіже, яскраве вино з нотами польових квітів, ягід та фруктів.

Вже добре знана винарня «Бейкуш» з Миколаївської області привезла нові релізи білих та червоних сумішей «Артанія», одне з найкращих українських вин «Арбіна» з сорту ркацителі та спеціалітети — українське вино з південноафриканського (насправді, французького) сорту пінотаж та іспанського сорту альбаріньо. Отже, якщо шукаєте нові ексклюзивні враження — наступного фесту одразу йдіть до ятки «Бейкуш».

Стенд винарні Shabo з Одеської області, можливо, мав найбільший асортимент на фестивалі — базові вина на щодень, витримані позиції та лімітовані релізи складних вин на які виробник покладає особливі надії. Ми вкотре пересвідчились у високому рівні лінійки ігристих вин класичного методу шампанізації Shabo Grand Reserve — білому та рожевому брютах. Вдалий продукт з цікавим елегантним ароматом та смаком стабільної якості. Також на фестивалі компанія Shabo презентувала витримане 1,5 року у пляшці ігристе рожеве вино класичного методу з сортів каберне совіньйон та піно нуар — радимо звернути увагу. 

Сподобались також сухі білі витримані вина лінійки Grand Reserve в яких об’єднані декілька сортів. Наприклад, Shabo Grande Reserve на базі сортів шардоне та рислінг ми оцінили, як якісне та цікаве вино з багатим ароматом й гармонійним фруктовим смаком у стилі вин Нового світу — Австралії, ЮАР або Аргентини.

Цікавим було знайомство з винами «Старий підвал» з міста Берегове, що у Закарпатській області. Часто закарпатські вина від невеликих винарень нам доводиться дегустувати мовчки — якщо нас не питають про недоліки, то намагаємось не засмучувати винороба. Зі «Старим підвалом» промовчати не вдалось — асамбляж білих сортів біанка, совіньйон блан, шардоне тощо мав чистий приємний аромат фруктів, трав, квітів та насичений смак стиглих білих фруктів. Неочікувано добрий результат для домашнього виноробства.

Винарня «Чизай» презентувала на фестивалі свої новинки — напівсухе червоне вино з сорту блауфранкіш та свій третій реліз витриманого білого сухого вина з сорту фурмінт. Сподіваємось, що біле сухе фурмінт знайде своїх шанувальників в Україні — сорт трендовий, може стати «ковтком свіжого повітря» після шардоне та піно грі, а версія від закарпатців вийшла цікавою. Ми знайшли у цьому вині яскраві ноти цитрусів, ванілі, горіхів та свіжі трав’янисті нюанси.

На ятці Az-Granata були представлені вина Азербайджану, які стали міні-відкриттям фестивалю. Наприклад, біле сухе вино «Кехреба» Кюве 2014 року (!) з сортів винограду ркацителі та шардоне продемонстрували багатий насичений аромат сухофруктів, горіхів, екзотичних фруктів. Незвичний і яскравий південний стиль.

Наостанок кілька лайфхаків. Стали свідками, як пара гостей скаржилась на ціну квитка (100-250 грн) та ціну келиха вина (від 60 грн) — мовляв, окрім плати за вхід треба ще платити за кожен бокал вина. Насправді, можна спробувати майже всі вина фестивалю безкоштовно перед купівлею — підходьте до ятки і вимагайте свою законну дегустаційну дозу. Коли обійдете усі ятки, повертайтесь до тієї, чиє вина вам сподобалось найбільше та купуйте келих. Але будьте обережні — під час дегустацій винороби бувають дуже щедрі.

Ще важливий момент — під час нашого візиту одній з гостей фестивалю стало зле. Як ми зрозуміли, далися взнаки спека та велика кількість вина. На території фестивалю чергували швидка і дівчині швидко надали допомогу. Запобігти такій прикрості можна зливом надлишків дегустаційних доз у відра або питтям води із розрахунку — на одну дозу вина дві дози води. Все ж задоволення у якості, а не у кількості. 

Бажаємо тільки приємних вражень та до зустрічі на нових заходах! Дякую засновникам фесту за організацію і фірмову атмосферу київського винного фестивалю.

Фото: Артем Кузьменчук / Facebook Kyiv Food and Wine Festival

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi