Конкурс для молодих кухарів HoReCa Masters Cup: рішучий та авторський погляд на гастрономію - PostEat

пошук

Конкурс для молодих кухарів HoReCa Masters Cup: рішучий та авторський погляд на гастрономію
28-03-2024 0 6944


22 березня у Кулінарному центрі МХП в рамках кулінарного заходу Ukraine Horeca Masters «Ера якісного стритфуду в Україні» відбувся фінальний етап конкурсу для молодих талановитих кухарів HoReCa Masters Cup. Яку страву готували конкурсанти, чим вибороли право приймати участь у фіналі та хто отримав головний приз конкурсу — ексклюзивно розповідає редакція PostEat.

Конкурс HoReCa Masters Cup став майданчиком для прояву здібностей молодих і перспективних кухарів з усіх куточків України, які прагнуть професійно розвиватись, реалізовувати свій потенціал та формувати новий потужний образ сучасної української гастрономії.

З 28 лютого до 13 березня усі охочі молоді шефи віком від 18 до 30 років мали змогу подати заявки на участь. Вимог було лише дві — мати досвід роботи або стажування від 2 місяців у HoReCa та прагнути до подальшого розвитку в сфері гостинності.

Загалом у конкурсі HoReCa Masters Cup взяли участь 66 молодих шефів, які надіслали на розгляд професійного журі свої авторські рецепти.

В заявках кухарі мали детально описати концепцію та покрокове приготування своєї авторської страви, зазначити кількість часу та використане обладнання, а також додати назву та декілька фото. В результаті відбору після першого етапу конкурсу, 15 березня було визначено імена фіналістів, страви яких отримали найвищі бали у критеріях: інноваційність, складність технології приготування, подача.

Чотирма фіналістами HoReCa Masters Cup стали:

Катерина Воложаніна, 24 роки, су-шефиня ресторану МАММА (м. Львів):

Конкурсна страва: «Весняний каприз» — судак з селеровим соусом та овочевим соте

«Я родом з Тернополя, загалом маю більше 6 років досвіду в HoReCa і вже 1,5 роки працюю су-шефинею у Львові. HoReCa Masters Cup не перший конкурс, в якому беру участь, але щоразу я спираюсь на головну цінність української кухні — сезонність та локальність. Вважаю пріоритетною для себе популяризацію української кухні та використання сезонних місцевих продуктів, особливо коренеплодів. Створюючи конкурсну страву, я надихалась весною – її легкістю, яскравим сезонними кольорами та свіжими смаками. Тому поєднала філе судака та мус з цієї ж риби з овочевим соте та трьома різними гелями: лимонно-вершковим, гелями з черемші та з броколі».

Дмитро Матушинський, 26 років, шеф-кухар INKI BAR by INKI People (м. Київ)

Конкурсна страва: «Поліська осінь» — смажене філе оленя із запеченим пастернаком, двома соусами, спонж-мохом та чіпсами з додаванням попелу з сіна

«Сам я з Житомирської області, закінчив Вінницький торговельно-економічний інститут за спеціальністю «Ресторанні технології». Загальний стаж роботи в HoReCa у мене вже більше 7 років, з них 3 роки є шефом. Працював у різних містах України та за кордоном з європейським та арабськими кухнями. Вважаю, що ключову роль у сприйнятті страви відіграє вау-презентація, яка руйнує стереотипи та вражає. Для конкурсу я презентував одну зі своїх авторських страв, яку створив для фудпейирнг меню, надихнувшись природним багатством мого рідного Полісся. В конкурсній страві я використав все, чим може вразити Житомирщина: дичина оленя, витримана у бджолиному воску і підкопчена сіном, подана із запеченим в солі пастернаком, соусом із житньо-ячмінного солодового екстракту, темного пива і ягід ялівцю та соусом з болотяних ягід. Подача доповнена спонж-мохом із варення з шишок та чіпсами з додаванням попелу з сіна».

Катерина Супрун, кухарка готельно-ресторанного комплексу RIVERSIDE (м. Чернігів)

Конкурсна страва: лосось з бебі шпинатом, кокосовим соусом та шиїтаке

«Маю диплом центру професійно-технічної освіти та понад 2 роки роботи в HoReCa. За цей час я працювала переважно з європейським кухнями, в класичних та авторських проявах. Це мій перший в житті професійний конкурс і я вирішила експериментувати та зробити страву у азійському стилі. Основним інгредієнтом я обрала лосось, який я запікала з устричним соусом та доповнила грибами шиїтаке, вершковим бебі шпинатом та кокосовим соусом». 

Дмитро Хороших, 24 роки, кухар Cafe Central (м. Одеса)

Конкурсна страва: бріскетт / крем місо-батат / ананас шрі-рачі / гарбуз у фундуковому лікері / соус малина-буряк / волошки / попкорн греча / кислиця

«Народився я в Одесі, закінчив харчову академію та вже 7 років працюю в HoReCa. Маю досвід роботи з різноманітними кухнями, зокрема французькою, італійською, а останні 2 роки активно працюю з авторською кухнею. Я вважаю, що майбутнє української кухні – за авторським поглядом на локальний український продукт, який зможе зацікавити як пересічного, так і досвідченого гостя ресторану. Для конкурсу я вирішив приготувати некласичний телячий бріскет, який доповнив солодко-гострим азійським смаком ананаса шрірача, запеченим місо бататом, а також локальними акцентами: слайсами маринованого гарбуза, малиново-буряковим соусом та попкорном із гречки».

За головний приз конкурсу фіналісти змагались на кулінарному заході Ukraine Horeca Masters, що відбувався 22 березня у Кулінарному центрі МХП. Завданням фінального етапу HoReCa Masters Cup було відтворення страви від спікера заходу Кирила Чайки — чікен кацу. В оригінальному рецепті шеф взяв куряче філе, яке запанірував у поєднанні збитих яєць та сухарів панко, і обсмажив у фритюфі. Для гарніру шеф обсмажив овочі: білу цибулю, селеру, перець зелений та перець капі, додавши під час приготування темне пиво та соус теріякі. Соусом для курки стало поєднання кетчупу, меду, а також устричного, вустерського та шрірача соусів. Конкурсанти мали відтворити страву чікен кацу, зберігши баланс смаків та текстури оригіналу, але змінити подачу та за рахунок цього створити її цікаву репліку.

Переможця визначило журі професійних шеф-кухарів:

  • Олена Жаботинська, бренд-шефиня та партнерка мережі ресторанів «23 Ресторани»
  • Кирило Чайка, шеф-кухар мережі ресторанів Chin-Chin
  • Олексій Повторейко, співвласник мережі ресторанів «НАЖИВО»
  • Роман Маковецький, шеф Кулінарної школи МХП
  • Сергій Пастух, бренд-шеф компанії Maresto

Олена Жаботинська: «Конкурси – це завжди гарна ідея, особливо для тих людей, хто не боїться ризикувати та випробовувати свої сили. Неважливо, на яку тематику вони проходять, якщо ми говоримо про кулінарію. Як для молодих кухарів, так і досвідчених шефів конкурс може стати новим подихом, поштовхом та можливістю. Хлопці на конкурсі HoReCa Masters Cup були більш рішучими у своїх презентаціях, дівчата ж більше орієнтувались на зразок та менше експериментували. Для молодих кухарів конкурс HoReCa Masters Cup став справжнім стимулом та натхненням, і дав розуміння, що їх роботу гідно оцінюють».

Олексій Повторейко: «Я вважаю, що конкурси для молодих кухарів важливо проводити, адже вони формують у майбутніх шефів самоцінність та розуміння, що постійний розвиток дає змогу досягати нових професійних висот. Кожен конкурс — це мотивація ставати кращим. HoReCa Masters Cup надав можливість десяткам молодих шефів проявити свої здібності. Фіналісти дуже старались, проте помітно нервували, через що припускались певних помилок. Моя порада — залишати емоції за стінами кухні та не забувати про важливість базових кухарських знань, які дозволяють створювати фундамент для справжніх кулінарних експериментів».

За результатами фінального змагання, переможцем конкурсу HoReCa Masters Cup став Матушинський Дмитро — він оригінально переосмислив подачу чікен кацу у форматі стрітфуду, використавши бамбукові шпажки. Переможець отримав грошову винагороду – 40000 гривень від організаторів Ukraine HoReCa Masters. Також всі фіналісти конкурсу отримали доступ до навчального В2В порталу Кулінарного центру МХП, подарунки від партнерів заходу та квиток на Ukraine HoReCa Masters, який відбудеться 18 липня в КВЦ Парковий.

Ukraine Horeca Masters — ком’юніті професіоналів та експертів у сфері HoReCa, яке об’єднує висококваліфікованих фахівців унікальною екосистемою обміну досвідом та підтримки. Щоб першими дізнаватись про освітні події та шефські лайфхаки, локальні та світові гастрономічні тенденції, долучайтесь до telegram-каналу UHM.

 

Матеріал підготовлено у партнерстві з МХП — міжнародною компанією у сфері харчових та агротехнологій

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi