НРАУ підготувала правовий дайджест новин - PostEat

пошук

НРАУ підготувала правовий дайджест новин
18-08-2023 0 506


Національна ресторанна асоціація України підготувала правовий дайджест новин про те, як працює кабінет юридичної особи в електронній судовій інформаційній системі та про нововведення у законодавстві щодо підтримки виноробів.

Розширено можливості для реалізації електронного суду в Україні
1. Короткий зміст законодавчих змін
Запроваджено обов’язкову реєстрацію та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (ЄСІТС) ДЛЯ ВСІХ юридичних осіб з 20.02.2024.
2. Для чого юридичній особі електронний кабінет?
Кабінет створений для обміну документами у судових справах. Зареєструвавшись, ви матимете змогу оперативно дізнаватись про подані до Вас позови контрагентами / державними органами, отримуватимете всі повістки / позови / судові рішення в свій електронний кабінет невідкладно після їх надходження до суду / прийняття судом. Також через електронний кабінет Ви можете подавати власні позовні заяви та будь-які інші документи та направляти їх копії іншим учасникам справи (якщо є відповідна вимога в законі). Це не лише зручно, а й досить вигідно, адже ставка судового збору складатиме 80% ставки, що сплачувалась би при подачі аналогічного «паперового» позову, і додатково не потрібно витрачатись на поштові послуги.
Також не буде потреби йти в суд ознайомлюватись з матеріалами судової справи, адже всі відскановані документи будуть розміщені у Вашому кабінеті.
3. Коли потрібно зареєструватись?
До 20.02.2024 року юридичними особами приватної форми власності.
Для ФОПа реєстрація залишиться добровільною.
4. Як зареєструватись?
Вхід до кабінету Користувача ЕС відбувається шляхом переходу за посиланням, або переходом до розділу «Офіційна електронна адреса» на вебпорталі Судова влада України.
Реєстрація відбувається за допомогою чинного кваліфікованого електронного підпису (КЕП).
5. Які наслідки для тих, хто не зареєструється?
Якщо Ви не зареєстрували свій електронний кабінет, ви ризикуєте втратити шанс своєчасно звернутись до суду. Так, позовні заяви, подані юридичною особою, яка не має електронного кабінету, повертаються судом, а апеляційні та касаційні скарги вважаються такими, що містять недоліки, і залишатимуться без руху.
Також закон передбачає ряд інших «санкцій» для таких підприємств (Вам не направлятимуть документи в паперовій формі, відповідно, ризикуєте втратити контроль за ходом процесу).
 
Державна підтримка виноробів та комплексне регулювання галузі 
1. Які зміни чекають малих виробників виноробної продукції?
09.08.2023 року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції» (в цілому).
Закон регулює діяльність виробників виноробної продукції та спрямований на спрощення ведення роботи малих виробників (скасування необхідності отримувати ліцензію виробника алкогольних напоїв за умови включення до новоствореного Реєстру малих виробництв виноробної продукції, зняття заборони щодо використання для виробництва вина виключно самостійно вирощеного винограду, плодів, ягід, зменшення вимог до матеріально-технічної бази, введення річної звітності замість щомісячної, дозвіл розливу вина у металеві банки та кеги тощо) та розширення державної підтримки в цій сфері.
Відповідно, спрощується доступ на ринок виробників виноробної продукції.
2. Яких ще змін очікувати в сфері виробництва виноробної продукції?
09.08.2023 року прийнято також (але лише в першому читанні) Закон України «Про виноград та продукти виноградарства».
Він спрямований на комплексне регулювання діяльності з виробництва виноробної продукції (гармонізовано терміни та визначення із законодавством ЄС, визначено вимоги до маркування та використання географічних позначень, визначено принципи і порядок проведення перевірок та притягнення до відповідальності).
Особливу увагу в законопроєкті приділили захисту прав інтелектуальної власності на географічне зазначення вина та винних продуктів. Так, закон вимагає проходження сертифікації усіма виробниками, які хочуть використовувати зареєстроване географічне зазначення, до моменту введення товару в обіг.
Законопроєкт також регулює питання обігу вина, зокрема встановлює умови обігу вина із зареєстрованим географічним зазначенням (наприклад, Бордо, Шампань тощо) лише за наявності відповідного сертифіката.
Побічно вказаний закон стосуватиметься і рестораторів, адже потрібно буде привести назви та категорії напоїв у меню у відповідність зі зміненими термінами, які визначає Закон. Також, ймовірно, доведеться додатково перевіряти постачальників на наявність сертифікатів на продукцію, якщо Ви пропонуватимете до продажу напої, в назві яких використовуються позначення відомих історичних регіонів виноробства.
Законопроєкт готують до другого читання. Ймовірно, зміни набудуть чинності найближчим часом.
Фото: НРАУ

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi