НРАУ підготувала юридичні роз'яснення деяких актуальних питань, які стосуються ресторанної галузі - PostEat

пошук

НРАУ підготувала юридичні роз'яснення деяких актуальних питань, які стосуються ресторанної галузі
12-07-2023 0 400


Національна ресторанна асоціація України (скорочено — НРАУ) підготувала юридичні роз’яснення таких актуальних питань: наслідки скасування карантину для ресторанної галузі, відповідальність у сфері обігу тютюнових виробів та чинні обмеження роботи закладів у Києві. Про це йдеться на сайті асоціації.

1. Наслідки скасування карантину для ресторанної галузі
01.07.2023 року завершився карантин на території України такими змінами для ресторанної галузі:
  • скасовано всі протиепідемічні заходи в закладах громадського харчування, які були чинні на період карантину (наявність засобів захисту, маркування черги, безконтактне меню, заборона роботи дитячих кімнат, відкритих кухонь);
  • скасована обов’язкова вакцинація, температурний скринінг працівників та відвідувачів;
  • закінчився передбачений законодавством строк перебування працівників у «карантинній» відпустці без збереження заробітної плати;
  • повернений ПДВ на імпорт протиепідемічних товарів, а разом з цим і електрогенераторних установок. 
2. Відповідальність у сфері обігу тютюнових виробів
З липня 2022 року продовжує діяти заборона на вживання тютюнових виробів, до яких прирівняні електронні цигарки, кальяни, рідини для нагрівання в приміщеннях закладів ресторанного господарства.
Приміщенням закладу, відповідно до ухвалених змін, вважається будь-який простір, що має дах та/або обмежений щонайменше двома стінами та перегородками, незалежно від матеріалу, з якого вони виконані, і незалежно від того, чи є конструкція постійною або тимчасовою.
Тобто, якщо літній майданчик є відкритим простором без стін та перегородок – порушень закону немає.
Водночас вважатиметься порушенням вживання тютюнових виробів на терасі, яка містить дві або більше стін або перегородок.
Чому важливо перевірити дотримання вказаних норм у вашому закладі?
Нагадаємо, що відповідно до наказу МОЗ від 17.03.2023 року № 522, органи Держпродспоживслужби мають право здійснювати позапланову перевірку закладів ресторанного господарства на предмет дотримання вимог антитютюнового законодавства.
До дозволених підстав належать:
  1. Заява самого суб’єкта господарювання.
  2. Доручення Прем’єр-міністра України про перевірку суб’єктів господарювання у зв’язку з виявленими системними порушеннями та/або настанням події, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини та забезпечення безпеки держави.
  3. Звернення фізичної особи про порушення, що спричинило шкоду її правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, чи безпеці держави, з додаванням документів чи їх копій, що підтверджують такі порушення (за наявності).
Яка відповідальність за порушення та розміри штрафів
  1. Розміщення кальяну або куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів у приміщенні закладу. Розмір штрафу — 1000,00 грн, а для повторного порушення протягом року – 10 000,00 грн
  2. Розміщення попільничок чи кальяну або куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів у приміщеннях закладів. Розмір штрафу — 3000,00 грн, а для повторного порушення протягом року – 15 000,00 грн
  3. Нерозміщення інформаційних повідомлень. Розмір штрафу — 1000,00 грн
3. Обмеження роботи закладів громадського харчування в м. Києві
Обмеження діяльності закладів ресторанного господарства на території м. Києва пов’язані з прийняттям наступних рішень:
  1. Відповідно до протоколу Ради оборони міста Києва від 31.08.2022 №18, суб’єкти господарювання, які проводять діяльність у сфері громадського харчування, з 01.09.2022 можуть здійснювати обслуговування відвідувачів до 22:00.
  2. Відповідно до протоколу Ради оборони міста Києва від 01.06.2022 №12, на території міста Києва заборонена робота розважальних закладів (нічних клубів) під час комендантської години.
Водночас, на засіданні оперативного штабу Ради оборони Київської області від 05 червня 2023 року прийнято рішення (протокол № 200) розважальні заходи, такі як концерти, шоу-програми, дискотеки, виступи професійних та аматорських колективів, ярмарки, спортивні змагання, тощо, в тому числі й благодійні, проводити у закладах на території Київської області до 21 години 00 хвилин.
У зв’язку з цим НРАУ звернулось із запитом до Київської міської військової адміністрації, в якому просило роз’яснити, чи поширюється вказане рішення на заклади, які працюють в м. Києві.
У відповідь КМДА листом №040-320 від 30.06.2023 року повідомила, що обмеження, встановлені іншими військовими адміністраціями, радами оборони інших міст, зокрема рішення штабу Ради оборони Київської області не розповсюджуються на територію міста Києва.
Тобто, можна припустити з цього листа, що на думку КМДА, заборони на розважальні заходи в межах м. Києва після 21 год немає.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi