Рада ухвалила закон про захист географічних зазначень - PostEat

пошук

Рада ухвалила закон про захист географічних зазначень
23-09-2019 0 1959


Верховна Рада ухвалила закон про охорону географічних зазначень, який інтегрує норми ЄС, щодо захисту географічних зазначень в українське законодавство. Згідно закону, Україна зобов’язується захищати географічні зазначення ЄС на кшталт «шампанське» та «фета», а ЄС сприятиме реєстрації та захисту українських зазначень — «шабський», «гуцульска бриндзя», тощо.

Перелік пріоритетних українських географічних зазначень (ГЗ) затверджено  Міністерством аграрної політики та продовольства України у квітні 2019 року. Очікується, що згодом список буде доповнено новими зазначеннями для реєстрації.

Повний перелік ГЗ ЄС, які Україна зобов’язується захищати наведено у Додатках XXII-C, XXII-D до Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Перелік вин та алкогольних напоїв з захищеними географічними зазначеннями та датою їх реєстрації в ЄС можна знайти в базі даних eAmbrosia, яку Єврокомісія створила у 2019 році.

Згідно з європейською практикою, виробник, який виробляє продукцію за межами певного регіону не може позначати її географічним зазначенням, яке асоціюється у споживача з цим регіоном. Вважається, що ця норма допомагає знизити кількість неякісної продукції та захищає виробників від недобросовісної конкуренції. 

Наприклад, згідно з нормами ЄС «шампанським» можуть називатись тільки ті ігристі вина, які виготовлені в регіоні Шампань (Франція). Практику називати ігристі вина «шампанським» українська винна галузь наслідувала від СРСР та марки ігристого вина «Советское шампаснкое». Радянське ігристе вино не мало нічого спільного з напоєм Шампані. Втім у споживача сформувалося хибне уявлення про подібність цих продуктів. В Іспанії спірний термін Champaña у 1970- роках замінили словом cava, що з каталонської означає «винний погріб».

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi