REFRESH — проект ЄС, спрямований на зменшення харчових відходів - PostEat

пошук

REFRESH — проект ЄС, спрямований на зменшення харчових відходів
15-10-2020 0 770


20% всієї їжі, виробленої в Європейському Союзі, потрапляє або на звалища, або використовуються як корм для тварин. Це витрачання потенційного ресурсу, що дорівнює 140 мільярдам євро на рік.

Експерти кажуть, що розв’язання цієї проблеми вимагає спільних зусиль. Futuris досліджує заходи, спрямовані на створення об’єднаної системи та сприяння зменшенню харчових відходів що є однією з цілей стратегічної програми ЄС «Від ферми до столу».

Пошкоджену моркву часто використовують для годування великої рогатої худоби, але нещодавно створений сімейний бізнес vanRijsingengreen, який знаходиться в Нідерландах Гелмонд, вважає, що навіть подібні дії є лише іншою формою відходів. Морква, яка не може бути використана в харчовій промисловості, завдяки vanRijsingengreen перетворюється на сік та порошкоподібні спеції. Гербранд ван Велдхуйзен, директор vanRijsingengreen, каже, що вони докладають великих зусиль, аби нічого не витрачалось даремно: » Зараз ми намагаємось використовувати всі інгредієнти. У нас є овочі ми виробляємо сік. У нас є целюлоза ми робимо клітковину».

Фото: vanRijsingengreen

De Verspillingsfabriek також намагається перетворити залишки їжі на нові харчові продукти. Директор і засновник Боб Хаттен пояснює: «Верхівки та попки помідорів завжди відрізають та викидають геть. Ми отримуємо їх і робимо з них смачні соуси та супи. Ми також використовуємо, наприклад, моркву, яка є занадто великою для харчової промисловості та для роздрібної торгівлі».

Компанії збільшили свій оборот шляхом використання пошкоджених, деформованих або тьмяних овочей, які через це не мають товарного вигляду. Подібні дії дали їм можливість створити нові робочі місця для представників бідного класу.

vanRijsingengreen та De Verspillingsfabriek це лише дві з багатьох інших компаній, які дослідив європейський дослідницький проект REFRESH у п’яти різних країнах. Метою було дослідити, як приватні та державні зацікавлені сторони можуть спільно працювати над перетворенням харчових відходів на вартісні товари.

Тойн Тіммерманс, координатор проектів REFRESH, каже, що вони спостерігали багато різних систем і гнучкість дуже важлива: «Те, що ми бачимо, не є універсальним рішенням, але воно допомогло нам скласти своєрідний план, де ми могли б передати будь-якій країні Європи  знання якими володіємо».

Фото: De Verspillingsfabriek

Нові технології також можуть  зіграти вирішальну роль. Голландська стартап-компанія Orbisk розробила автоматичну камеру для кухонь ресторанів: вона робить фотографії всього, що потрапляє в смітник, забезпечуючи детальний статистичний аналіз відходів їжі, які можна було б запобігти.

Олаф ван дер Веен, генеральний директор Orbisk, каже, що його розробки допомагають ресторанам заощаджувати в сім разів більше: «Вони бачать постійні втрати і згодом можуть купувати менше або виробляти менше певних страв, щоб запобігти викиданню продукції. Ми бачимо, що в середньому кожен монітор може заощадити 4000 кілограмів їжі щороку. Тож уявіть масштаби дії таких технологій!»

Багато голландських супермаркетів продають товари, термін придатності яких майже збіг, за півціни. Франшиза супермаркетів Jumbo Verberne вирішила зменшити щоденний надлишок свіжого хліба, частково замінивши його замороженою альтернативою. Представники заявляють, що якщо покласти їх заморожений хліб до тостера, він буде таким же смачним як і свіжоспечений. Джордж Верберн, власник франшизи, каже, що це був важливий крок: «Зараз ми завжди маємо хліб: з ранку до пізнього вечора. Це безпрограшне рішення: ви витрачаєте менше хліба і задовільняєте потреби своїх клієнтів».

Фото: vanRijsingengreen

Читати ще: 

Експерт з харчових відходів розповідає, як визначити, чи можна вживати їжу після закінчення терміну придатності

Датчик, який розпізнає рівень забруднення та зіпсованості продукту

З 2022 року у штаті Нью-Йорк заборонять пластикові контейнери

 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi