«Сухий січень»: чому Франція на місяць відмовилась від алкоголю? - PostEat

пошук

«Сухий січень»: чому Франція на місяць відмовилась від алкоголю?
08-01-2020 0 1387


Місяць відмови від алкоголю у Франції ініціювали організації з охорони здоров’я, психологи та лікарі. Проти акції «сухий січень» (Défi de janvier) виступили шеф-кухарі, винні оглядачі та гастрокритики. Не знайшла підтримки ініціатива й у президента Франції Емманюеля Макрона.

Французька кампанія тверезості стала продовженням ініціативи британської організації Alcohol Change. 2011 року членкиня організація Емілі Робінсон відмовилась від алкоголю на місяці для підготовки до півмарафону. Результат відмови від вживання алкоголю її вразив і 2013 року разом з колегами Робінсон започаткували національну акцію «Сухий січень». 2018 року у акції взяло участь понад 4 млн британців.

Ідея кампанії в тому, щоб відмовитись або зменшити вживання алкоголю на деякий час. Вважається, що відмова допомагає організму відновитись після свят та оздоровитись. Національна служба охорони здоров’я Великої Британії підтримує «сухий січень» та опублікувала дослідження про те, що учасники акції надалі менше п’ють та краще контролюють вживання алкоголю. Учасники акції стверджують — за місяць утримання їм вдалося зменшити вагу, покращити сон та стати більш енергійними.

 
 
 
View this post on Instagram

Ailleurs aussi ! #dryjanuary #alcool #sante #addiction #prevention #bienetre #ledefidejanvier

A post shared by Le Défi De Janvier (@dry_januaryfr) on


До дебатів щодо доцільності «сухого січня» у Франції приєдналася гастрономічна спільнота. У грудні 2019 року 40 визначних представників французької гастрономії поставили свої підписи під відкритим листом з критикою ідеї місяця тверезості. Автор листа назвав його «англосаксонським й пуританським фанатизмом», «дурницею та провокацією».


Один з ініціаторів акції у Франції психіатр Жан-Мішель Делі (Jean-Michel Delile) стверджує, що «сухий січень» не спрямовний проти винної культури або винних компанії, — «Мова йде не про заборону алкоголю, а про добровільну відмову від вживання».


Міністерство охорони здоров’я Франції поки не підтримало «сухий січень». Міська рада «столиці шампанського» Еперне з ініціативи мера Франка Лероя (Franck Leroy) заборонила акцію «сухий січень» на території міста. Щоправда заборона має рекомендаційний характер і не передбачає штрафу за відмову від вживання алкоголю.


Президент Франції Емманюеля Макрона не коментував «сухий січень» публічно. Втім за даними місцевих ЗМІ під час зустрічі з шампаністами чиновник сказав, що не підтримуватиме кампанію тверезості. За даними досліджень щорічно від зловживання алкоголем у Франції помирає близько 41 000 людей.

Нагадаймо, що зниження популярності алкоголю названо (1,2) одним з головних гастрономічних трендів 2020 року. У закладах збільшиться число традиційних напоїв з низьким вмістом алкоголю та з’явиться «алкоголь без алкоголю». Очікується, що виробники крафтового пива презентують напої, які будуть мати багату органолептику, але вміст алкоголю в них буде мінімальним. Також заклади будуть експериментувати у розробці безалкогольних коктейлів.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi