пошук
Юлия Зверькова
Автор
пошук
Юлия Зверькова
Автор
Виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун на своїй сторінці у фейсбуці розповіла про те, чим корисна картопля та з якими продуктами варто поєднувати картоплю у раціоні.
Зокрема, пані Уляна повідомила, що в 100 грамах вареної чи печеної картоплі є всього лише 94 ккал. Це менше, ніж рис чи спагеті. Але якщо їсти більшими порціями, то і кількість ккал зросте. До того ж, якщо готувати картоплю з додаванням олії, вершків, сметани чи поєднувати з сиром або жирним м’ясом, її калорійність також зростатиме.
Оскільки в картоплі високий глікемічний індекс, рівень глюкози крові зростатиме досить швидко після поїдання картоплі. Пані Супрун радить «сповільнити зростання рівня глюкози можна завдяки овочевому салату і фруктам на десерт замість солодощів».
«В картоплі мало білка —1-2%. Але його амінокислотний склад досить повноцінний, і це більше, ніж в низці овочів. Мікроелементний склад картоплі вражає: в ній багато калію, магнію, фосфору, а також багато клітковини, вітаміни С та В6», — розповіла Уляна Супрун.
«Ідеальна страва з картоплі має бути нежирна, холодна, приготована у шкірці і доповнена овочами. Жах, скажете ви. Але саме так ви стримаєтеся від переїдання і зайвих жирів, не з’їсте утворені з олії альдегіди, збережете під шкіркою вітаміни та мінерали, і переведете крохмаль у потрібну, резистентну, форму», — каже пані Уляна.
А як же бути з картоплею фрі та улюбленою стравою багатьоїх уркаїнців — дерунами? Якщо ви хочете бути здоровою людиною, доведеться обмежити вживання таких смачних та водночас некорисних страв:
«Деруни чи смажена картопля надто смачні (і некорисні), щоб їх часто їсти. Проблема в соняшниковій олії, на якій смажать, та її кількості в кінцевій страві. В ній багато омега-6 жирних кислот. Їх надлишок сприяє формуванню про-запального фону. При сильному нагріванні соняшникова олія (як всі олії) утворює альдегіди. Найкращими оліями для смаження вважають оливкову та ріпакову. Вони не мають димити та чорнішати в процесі приготування. Картопля надто добре вбирає в себе жир, тому яка б олія чи смалець не були, в порції дерунів жирів буде забагато. Тому ми і кажемо: не їжте смажену картоплю часто», — попередила пані Супрун.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi