This is potato, babe: Уляна Супрун розповіла про користь картоплі - PostEat

пошук

This is potato, babe: Уляна Супрун розповіла про користь картоплі
27-08-2019 0 773


Виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун на своїй сторінці у фейсбуці розповіла про те, чим корисна  картопля та з якими продуктами варто поєднувати картоплю у раціоні. 

Зокрема, пані Уляна повідомила, що в 100 грамах вареної чи печеної картоплі є всього лише 94 ккал. Це менше, ніж рис чи спагеті. Але якщо їсти більшими порціями, то і кількість ккал зросте. До того ж, якщо готувати картоплю з додаванням олії, вершків, сметани чи поєднувати з сиром або жирним м’ясом, її калорійність також зростатиме. 

Оскільки в картоплі високий глікемічний індекс, рівень глюкози крові зростатиме досить швидко після поїдання картоплі. Пані Супрун радить «сповільнити зростання рівня глюкози можна завдяки овочевому салату і фруктам на десерт замість солодощів». 

«В картоплі мало білка —1-2%. Але його амінокислотний склад досить повноцінний, і це більше, ніж в низці овочів. Мікроелементний склад картоплі вражає: в ній багато калію, магнію, фосфору, а також багато клітковини, вітаміни С та В6», — розповіла Уляна Супрун.

«Ідеальна страва з картоплі має бути нежирна, холодна, приготована у шкірці і доповнена овочами. Жах, скажете ви. Але саме так ви стримаєтеся від переїдання і зайвих жирів, не з’їсте утворені з олії альдегіди, збережете під шкіркою вітаміни та мінерали, і переведете крохмаль у потрібну, резистентну, форму», — каже пані Уляна. 

А як же бути з картоплею фрі та улюбленою стравою багатьоїх уркаїнців — дерунами? Якщо ви хочете бути здоровою людиною, доведеться обмежити вживання таких смачних та водночас некорисних страв:

«Деруни чи смажена картопля надто смачні (і некорисні), щоб їх часто їсти. Проблема в соняшниковій олії, на якій смажать, та її кількості в кінцевій страві. В ній багато омега-6 жирних кислот. Їх надлишок сприяє формуванню про-запального фону. При сильному нагріванні соняшникова олія (як всі олії) утворює альдегіди. Найкращими оліями для смаження вважають оливкову та ріпакову. Вони не мають димити та чорнішати в процесі приготування. Картопля надто добре вбирає в себе жир, тому яка б олія чи смалець не були, в порції дерунів жирів буде забагато. Тому ми і кажемо: не їжте смажену картоплю часто», — попередила пані Супрун. 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi