Українські вина експортуються в 49 країн - PostEat

пошук

Українські вина експортуються в 49 країн
15-01-2024 0 396


У колонці Forbes засновник фестивалю Kyiv Food and Wine Festival і амбасадор українських вин Сергій Клімов розповів, що українське вино – напевно, найбільш нерозкритий продукт аграрного сектору України з величезним потенціалом. Наразі українські вина експортуються до 49 країн.

Згідно з даними Офісу з розвитку підприємництва та експорту та Національного проєкту Дія.Бізнес в 2021 році Україна експортувала вина та вермутів пляшками та балком (в цистернах) на $17,95 млн. У 2022-му загальний експорт склав $9,07 млн, а в 2023-му загальний експорт українських вин за девʼять місяців склав $8,12 млн.

Серед топ країн помітна суттєва зміна лідерів: найбільше українських вин придбала Румунія, вперше у списку десяти найбільших покупців – Японія та Швеція.

За словами Сергія Клімова, за попередні два роки в українських виноробів нарешті з’явився шанс змінити вектор свого бізнесу на нові експортні ринки, яких ставатиме дедалі більше. Інтерес до української винної спільноти з боку світових медіа та імпортерів почав з’являтися після великої війни. Деякі виноробні були зруйновані, деякі окуповані та пограбовані і світ хотів більше про це дізнатися. Ще одним поштовхом до появи українських вин на полицях світових магазинів та у ресторанах стала робота, яку ми із командою проводимо під брендом Wines of Ukraine. 

«У 2023-му ми представили перший об’єднаний стенд українських виноробів з 11 учасників на винній виставці Prowein в Дюсельдорфі. Цей проєкт підтримала програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України». За два місяці ми були у Лондоні на London Wine Fair та на великій виставці Vyno Dienos у Вільнюсі.

З червня ми почали активну роботу у Швеції за підтримки місцевого Українського культурного центру та музею Spritmuseum. Презентували шведам велику виставку Brave Wine, присвячену українським виноробням та історіям з російською окупацією деяких з них. В тому ж місяці представили українські вина на конференції для Master of Wine – вона вважається найвищою відзнакою у професійній винній спільноті. За 2023 рік було проведено понад 30 презентацій з дегустаціями. Окрім вищезгаданих країн, це ще й Чехія, Італія, Норвегія, Ісландія і Німеччина», – пояснює засновник фестивалю Kyiv Food and Wine Festival.

Амбасадор українських вин наводить наступні приклади: наприкінці 2023 року на ринку країн Балтії представлено вже сім українських виноробень: це Beykush Winery, Stakhovsky Wines, Villa Tinta, Father’s Wine, Frumushika Nova і Chateau Chizay. Сім – в Японії: Stakhovsky Wines, Beykush Winery, Father’s Wine, Villa Tinta, My Wine, Chateau Chizay і 46 parallel. На ринку Швеції їх чотири: Shabo, Odesos, Koblevo, Oreanda. Заключені контракти з пʼятьма іншими, у процесі – домовленості із Beykush Winery. На ринку Великої Британії представлено Beykush Winery та Bolgrad, незабаром доєднаються ще 6. У США уже вийшли Artwinery та Chateau Chizay, і скоро зʼявляться Beykush Winery, Stakhovsky Wines та Villa Tinta. У 2024 кількість нових ринків буде збільшуватись.

Українські вина експортуються в 49 країн. Основна мета – створити імідж українських вин, продаючи не балк, а пропонуючи готову продукцію з доданою вартістю: наші унікальні сорти винограду, малі виноробні, нові цікаві регіони та теруарні вина. 

«Перед українськими виноробнями – новий виклик. Чи здатні вони витримувати стабільну якість, переходити на органіку та екологічну стійкість, збільшувати об’єми виробництва, працювати переважно з місцевими сортами винограду, тримати конкурентні ціни до світового ринку та не поступатися відомим світовим брендам у маркетингу?

Від відповідей на ці запитання буде залежати, де українські вина опиняться на світовій карті світу через 10 років та чи стане цей напрямок рушійним для економіки та іміджу України», – додає Сергій Клімов.

Photo credits: Facebook Wines of Ukraine

Читайте також:

У Києві припинив роботу лондонський автобус-кав’ярня

Бренд Koskenkorva оголошує старт коктейльного конкурсу «MAKE IT SUSTAINABLY»

Команда винного критика Джеймса Саклінга високо оцінила вино SHABO

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi