В Угорщині виготовили солодке вино «токай» вартістю $40 000 за пляшку - PostEat

пошук

В Угорщині виготовили солодке вино «токай» вартістю $40 000 за пляшку
11-01-2020 0 1267


Винарня Royal Tokaji випустила вино «Токайська есенція» (Tokaji Essencia) 2008 року врожаю вартістю $40 000 за пляшку. Тираж релізу — лише 20 пляшок. За всю історію винарні вино випускали тільки шість разів в роки визначного врожаю.

Угорська винарня Royal Tokaji з 1990 року належить британському винному критику і історику вина Г’ю Джонсону (Hugh Johnson).


Своє рішення інвестувати у солодкі вина «токай» він пояснив тим, що хоче долучитись до створення унікального продукту з майже безмежним потенціалом до витримки.

Виноградники винарні розташовані на висоті 457 метрів в області Токай. Унікальний клімат та картина ґрунту цього району сформувалися під впливом Карпатських гір.

Творці «Токайської есенції» (Tokaji Essencia) кажуть, що з технічної точки зору її важко назвати вином, бо вміст алкоголю в ній зазвичай не перевищує кілька градусів (для врожаю 2008 року вдалося досягнути 4%).

Завдяки максимальній зрілості ягід та впливу благородної плісняви «ботрітіс» напій отримує максимальний вміст природного цукру та концентрований багатий смак. Для отримання однієї чайної ложки напою винороб використовує кілограм винограду максимальної зрілості і якості.

Отримати сировину такого рівня можна лише у роки визначного врожаю. Наприклад, винарня Royal Tokaji випускала «есенцію» у 1993, 1999, 2000, 2003, 2007, 2008 роках.

Завдяки високому вмісту природного цукру потенціал витримки «есенції» нарахує десятки і навіть сотні років. Її можна пити зараз або дати час для подальшої еволюції смаку і аромату. Г’ю Джонсон стверджує, що історична традиція пиття «есенції» передбачає додавання у неї невеликої кількості бренді. Так напій зберігає багатий аромат і смак та отримує з алкоголем структуру й тіло (щільність).

Для спеціального релізу «Токайської есенції» угорський склодув James Carcass виготовив 20 пляшок місткістю 1,5 л. Їх витягнута форма нагадує краплю концентрованого виноградного соку з якого виготовляють «есенцію». Дві пляшки залишать в льоху винарні. 18 пляшок сподіваються продати за $40 00 кожна.



Нагадаймо, що влітку 2019 року бордоський виробник вина Liber Pater з субрегіону Грав оцінив пляшку свого вина 2015 року у $33,5 тис. За даними Wine Searcher у 2019 році це була найвища роздрібна ціна вина у світі, яка перевершила попередній рекорд винарні Романе Конті з ціною $20 тис. за пляшку.

Фото: Royal Tokaji

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi